Δευτέρα 24 Οκτωβρίου 2022

Για 3η χρονιά! Το εργαστήριο δημιουργικής γραφής και εικαστικής έκφρασης στο Αετοπούλειο αφιερωμένο φέτος στην Πηνελόπη Δέλτα

 Τα καλλιτεχνικά εργαστήρια του Δήμου Χαλανδρίου αποτελούν πλέον έναν εδραιωμένο και ιδιαίτερα δημοφιλή θεσμό της πόλης του Χαλανδρίου που έχει ως στόχο να ενισχύσει τους δεσμούς της κοινωνίας με τον πολιτισμό και τις τέχνες μέσα από την ενεργητική δημιουργικότητα και τη θεωρητική κατάρτιση από αναγνωρισμένους εκπαιδευτές.

Μετά από δύο χρόνια πανδημίας, στη διάρκεια της οποίας μερικά μόνο εργαστήρια πραγματοποιήθηκαν, ο αγαπημένος θεσμός της πόλης επιστρέφει με σειρά καλλιτεχνικών εργαστηρίων που θα πραγματοποιηθούν πλέον δια ζώσης, σε εβδομαδιαία βάση.

Το Εργαστήριο για παιδιά (από 8 ετών) & εφήβους και το Εργαστήριο χορού Latin & Tango προσφέρονται ΔΩΡΕAΝ, ενώ για τα υπόλοιπα εργαστήρια προβλέπεται μηνιαία συνδρομή 10 ευρώ.

Οι ενδιαφερόμενοι/ες μπορούν να δηλώσουν τη συμμετοχή τους, συμπληρώνοντας την αίτηση ΕΔΩ και αποστέλλοντας την στο protokollo@halandri.gr, με την επισήμανση, «Προς τη Διεύθυνση Πολιτισμού».

H υποβολή των αιτήσεων ξεκινά από 24/10/2022 και δεν έχει καταληκτική ημερομηνία.

Στην αίτηση μπορούν να δηλωθούν έως δύο επιλογές.

Στην επιλογή των συμμετεχόντων/ουσών θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

Για να επιλέξετε το εργαστήριο που θέλετε και να συμπληρώσετε την αίτηση, συμβουλευτείτε πρώτα την αναλυτική παρουσίαση για το περιεχόμενό τους, στους συνδέσμους που ακολουθούν.

Για διευκρινήσεις, μπορείτε να επικοινωνείτε τη δ/νση Πολιτισμού:
Τηλ.: 210 68 20 464 (εσωτ. 2)│Δευτέρα – Παρασκευή │ 09:00 – 15:00

Εργαστήριο για παιδιά (από 8 ετών) και εφήβους, «Ο κόσμος της Πηνελόπης Δέλτα»



Η Πηνελόπη Δέλτα υπήρξε πρωτοπόρος στην Ελλάδα της λεγόμενης «παιδικής λογοτεχνίας» -η οποία αναφέρεται σε βιβλία που απευθύνονται σε παιδιά και νέους.

Σημάδεψε κυριολεκτικά πολλές γενιές με βιβλία όπως «Το παραμύθι χωρίς όνομα», «Τον καιρό του Βουλγαροκτόνου», «Ο Τρελαντώνης», «Ο Μάγκας» κ.ά.

Υπηρέτησε πολλά και διαφορετικά είδη  κι έτσι το έργο της έχει μια μοναδική ευρύτητα.

Θέλοντας να βοηθήσουμε ώστε οι νεότερες γενιές να έρθουν σε δημιουργική επαφή με το έργο της προτείνουμε το φετινό μας εργαστήριο αν είναι αφιερωμένο στην Πηνελόπη Δέλτα.

Θα μπορέσουμε αν διδάξουμε τους συμμετέχοντες για πολλά διαφορετικά είδη γραπτού λόγου όπως είναι το παραμύθι, το ιστορικό μυθιστόρημα, η αυτοβιογραφία κλπ.

Το μυθιστόρημα «Η Πηνελόπη στη Χίο» του Κώστα Στοφόρου θα αξιοποιηθεί για να μάθουμε πως μέσα από την έρευνα και τα βιογραφικά στοιχεία, μπορούμε να προσεγγίσουμε προσωπικότητες όπως αυτή της μεγάλης μας συγγραφέως.

Το εργαστήριο αυτό έρχεται ως συνέχεια των δυο προηγούμενων ετών που ήταν αφιερωμένα στον Αντώνη Σαμαράκη και στην Ευγενία Φακίνου.

Το εργαστήριο και φέτος θα περιλαμβάνει:

-Εργαστήριο δημιουργικής γραφής, εικαστικών, σκηνογραφίας και θεατρικού παιχνιδιού

-Δημιουργία κειμένων

-Δημιουργία συλλογής διηγημάτων

-Δημιουργία θεατρικού έργου

-Δημιουργία σκηνικών και κοστουμιών

-Παράσταση θεατρικού έργου

Πρόγραμμα

-Το εργαστήριο θα υλοποιηθεί από την ενδυματολόγο και σκηνογράφο Πολυτίμη Μαχαίρα και τον δημοσιογράφο και συγγραφέα Κώστα Στοφόρο

-Θα πραγματοποιείται σε εβδομαδιαία βάση και θα διαρκεί 3 διδακτικές ώρες

-Προτείνεται να συμμετέχουν παιδιά από 8 ετών, με μέγιστο αριθμό παιδιών τα 16-18

-Με την ολοκλήρωσή του εργαστηρίου προτείνεται

Α. Η εκτύπωση της συλλογής διηγημάτων που θα γράψουν/ εικονογραφήσουν τα παιδιά

Β. Το θεατρικό έργο που θα έχει δημιουργηθεί να παρουσιαστεί σε επιλεγμένο χώρο του Δήμου.

Περιεχόμενο

Θα διαβάσουμε και θα συζητήσουμε για την Πηνελόπη Δέλτα και θα συνομιλήσουμε με ανθρώπους που έχουν μελετήσει το έργο της.

Θα μάθουμε για τη ζωή της, για τις ρίζες της που βρίσκονται στη Χίο, για την Αλεξάνδρεια, για τους αγώνες της για την καθιέρωση της δημοτικής γλώσσας στην εκπαίδευση κ.ά.

Θα ανακαλύψουμε διασκευές που έχουν γίνει στο έργο της, ραδιοφωνικές σειρές και θεατρικά έργα.

Παράλληλα θα αρχίσουμε μαθήματα δημιουργικής γραφής και σχετικών ασκήσεων, ενώ ταυτόχρονα θα μαθαίνουμε τα μυστικά του θεάτρου και της σκηνογραφίας.

Στη συνέχεια θα δημιουργηθούν ατομικές ιστορίες από τους συμμετέχοντες, εμπνευσμένες από τη ζωή και το έργο του.

Στόχος μετά την πρώτη φάση των εργαστηρίων είναι να δημιουργηθεί ένας συλλογικός τόμος με ιστορίες των παιδιών που θα εικονογραφηθούν από τα ίδια και στη συνέχεια ένα θεατρικό έργο εμπνευσμένο από την Πηνελόπη Δέλτα, το οποίο θα παιχτεί από τα παιδιά που θα δημιουργήσουν τους ήρωες από ανακυκλώσιμα υλικά και τα σκηνικά.

Έναρξη/ Ολοκλήρωση

Προτείνεται τα Εργαστήρια να ξεκινήσουν τον Νοέμβριο και να ολοκληρωθούν τον Μάιο. Θα πραγματοποιούνται μια φορά την εβδομάδα, σε μέρα που θα οριστεί, στον χώρο της Βιβλιοθήκης. Σε περίπτωση που το επιβάλλουν οι συνθήκες υπάρχει η δυνατότητα μέρος  -ή και το σύνολο- των εργαστηρίων να υλοποιηθεί διαδικτυακά. Πρόβες θα γίνουν τον Ιούνιο και το έργο θα παρουσιαστεί σε χώρο που θα οριστεί.

Σε ότι αφορά στην τελική διαμόρφωση του προγράμματος (ημέρα, ώρα, τόπο & τρόπο) θα εξαρτηθεί από τη διαθεσιμότητα και σε συνεννόηση με τους συμμετέχοντες.

l Το εργαστήριο προσφέρεται δωρεάν στους μαθητές.

 

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ

Κώστας Στοφόρος

Γεννήθηκε στη Ρώμη το 1960. Είναι δημοσιογράφος και συγγραφέας. Έχει εργαστεί επί σειρά ετών στην τηλεόραση και τώρα συνεργάζεται με το Μουσείο Σχολικής και Εκπαίδευσης ενώ γράφει στο διαδίκτυο, σε εφημερίδες και περιοδικά κυρίως για θέματα βιβλίου και πολιτισμού.

Επί σειρά ετών πραγματοποιεί εργαστήρια δημιουργικής γραφής για παιδιά και ενηλίκους.

Έχει γράψει παραμύθια, βιβλία για ενηλίκους και μια σειρά βιβλίων για γονείς. Τα τελευταία χρόνια γράφει αστυνομικές ιστορίες για παιδιά και εφήβους.

Παράλληλα συμμετέχει ως σεναριογράφος/ παρουσιαστής σε μια σειρά ντοκιμαντέρ κυρίως για ιστορικά θέματα.

Είναι μέλος της Ένωσης Συντακτών Περιοδικού Ηλεκτρονικού Τύπου (ΕΣΠΗΤ), της Διεθνούς Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων (IFJ),  του PEN Greece, της Πανελλήνιας Ένωσης Λογοτεχνών και της Ελληνικής Λέσχης Συγγραφέων Αστυνομικής Λογοτεχνίας (Ε.Λ.Σ.Α.Λ.) 

Πολυτίμη Μαχαίρα

Καταξιωμένη σκηνογράφος-ενδυματολόγος, στο χώρο του θεάτρου και του κινηματογράφου, συνεργάζεται στην Ελλάδα και το εξωτερικό, με Κρατικές και Ιδιωτικές σκηνές, μεταξύ αυτών:                                                        Εθνικό θέατρο, Εθνική Λυρική Σκηνή, Φεστιβάλ Αθηνών, Ηρώδειο, Πολιτιστική Ολυμπιάδα 2004, Φεστβάλ Δράμας, Αρχαίο Στάδιο Δελφών, Conservatoire de Liege, Opera Royal de Wallonie  Theatre National de Bruxelles, Opera National de Paris, Theatre National de Luxembourg, Theatre des Capuccines Allemagne κ.ά. αποσπώντας Βραβεία και Διακρίσεις.                                                                                                                                         

Συνεργάζεται με την ΕΡΤ, το Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος, Μουσεία, λαμβάνει μέρος σε εκθέσεις ζωγραφικής, αναλαμβάνει Διοργάνωση Φεστιβάλ και Διεύθυνση Θεατρικών παραγωγών.

Διδάσκει σε Δραματικές σχολές και Εργαστήρια Εικαστικών Τεχνών για παιδιά και ενήλικες.                                                                                                                            Συμμετέχει σε διεπιστημονικά σεμινάρια Φιλοσοφικής έρευνας, συνέδρια Φιλοσοφίας - Κοσμολογίας και Νευροεπιστήμης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου