Σάββατο 8 Οκτωβρίου 2022

Η Irene Vallejo για τα βιβλιοπωλεία



Μεγάλη χαρά και τιμή για μένα η συνέντευξη που μου παραχώρησε η συγγραφέας του "Παπύρου"* (εκδόσεις Μεταίχμιο) και δημοσιεύεται σήμερα, Σάββατο 8 Οκτωβρίου 2022, στην εφημερίδα Δρόμος της Αριστεράς.

Από αυτή τη συνέντευξη δημοσιεύω ένα μικρό, πλην σημαντικό απόσπασμα που αφορά στα βιβλιοπωλεία και το αφιερώνω σε όλους τους φίλους βιβλιοπώλες, που δίνουν τις μάχες τους σε κάθε γωνιά της Ελλάδας:

α βιβλιοπωλεία είναι πιο απαραίτητα από ποτέ. Η σημερινή κοινωνία έχει πρόβλημα μοναξιάς. Αυτές οι εποχές οδηγούν στην απομόνωση. Η ανθρώπινη επαφή σαν σε δυστοπία κινδυνεύει να εξαλειφθεί.

Αντίθετα οι βιβλιοπώλες προτιμούν τη δια ζώσης επαφή και συζήτηση. Ακούνε σαν γιατροί, σαν φαρμακοποιοί που κοιτάζουν αν η πληγή σας είναι ήπια ή βαθιά, αν χρειάζεστε μια ισχυρή θεραπεία ή απλά ένα πακέτο βιταμινών. Τα βιβλιοπωλεία θα μπορούσαν να γίνουν ένα τρίτο σπίτι. Το πρώτο είναι το σπίτι που ζούμε, το δεύτερο ο χώρος εργασίας και το τρίτο σπίτι πρέπει να είναι το βιβλιοπωλείο ως τόπος φιλίας και ερεθισμάτων που εξουδετερώνουν την κούραση που συσσωρεύεται τόσες ώρες μπροστά σε διαφορετικούς τύπους ψηφιακών οθονών. Σε έναν κόσμο ψυχρών οθονών και απομακρυσμένης επικοινωνίας, τα ανεξάρτητα βιβλιοπωλεία αντιπροσωπεύουν έναν υγιή χώρο για καλωσόρισμα, συνάντηση και συζήτηση. Πιστεύω ότι είναι στο χέρι μας να τους δείξουμε ευγνωμοσύνη και αγάπη επισκεπτόμενοι τους συχνά και ακολουθώντας τις συμβουλές τους για τις αγορές μας"


 


*Ο «Πάπυρος» της Irene Vallejo είναι ένα βιβλίο εκπληκτικό. Ένα μοναδικό ταξίδι στην «περιπέτεια του βιβλίου από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα», όπως αναγράφεται και στον υπότιτλό του. Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μεταίχμιο σε μετάφραση Κλεοπάτρας Ελαιοτριβιάρη.

Δυσκολεύομαι πραγματικά να γράψω έναν πρόλογο καθώς έχω κρατήσει αναρίθμητες σημειώσεις, έχω ανοίξει άλλα βιβλία, έχω αναζητήσει επιπλέον πληροφορίες για ζητήματα που θίγει.

Η συγγραφέας έχει μια απίστευτη ευρυμάθεια, αλλά και το ταλέντο να μας κάνει κοινωνούς των γνώσεων της μέσα από μια συναρπαστική αφήγηση, που συχνά παίρνει και τον χαρακτήρα προσωπικής εξομολόγησης. Για όσους αγαπάμε το διάβασμα είναι ένας απόλυτος οδηγός.

Είχα τη χαρά να μου παραχωρήσει μια πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη, παρόλο που νομίζω θίξαμε ένα πολύ μικρό μέρος από όσα θα ήθελα ακόμη να ρωτήσω και να μάθω.

Κρατάω τη μεγάλη της αγάπη για την Ελλάδα και τη σημαντική της γνώση όχι μόνο για το παρελθόν αλλά και για τη σύγχρονη λογοτεχνία.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου