Πέμπτη 22 Φεβρουαρίου 2024

Ο Ζαμπαντής και το ηλεκτρικό εργαστήριο

 Από το εργαστήριο της "Παραμυθοκουζίνας" στο 1ο Δημοτικό Παπάγου



Ο Ζαμπαντής και το ηλεκτρικό εργαστήριο  

            Η πόλη βρισκόταν σε τεράστια σύγχυση τον τελευταίο καιρό, μετά από ένα Blackout που είχε ξεκινήσει λίγες μέρες πριν και διαρκούσε ακόμη. Ακόμη και οι πιο βασικές εργασίες της καθημερινότητας ήταν πολύπλοκες. Παππούδες και γιαγιάδες το παραδέχθηκαν: Η τεχνολογία και ο ηλεκτρισμός τώρα πια ήταν αναγκαία. Πολλοί πίστευαν πως αυτό προκλήθηκε από μια τεράστια καταιγίδα, στην οποία έπεσαν πολλαπλοί κεραυνοί. Και αυτές οι υποψίες ευχαριστούσαν τον υπαίτιο του Blackout

Στο μεταξύ, στο εργαστήρι, ο Ηλεκτρόνιος και οι συνεργάτες του ήταν πανικόβλητοι! Το ηλεκτρικό ρεύμα δεν θα επανερχόταν, εκτός και αν τοποθετούνταν ένας επταψήφιος συνδυασμός, ο οποίος ήταν σχεδόν αδύνατον να βρεθεί! Ο Ρεύμας πρότεινε να ανακοινωθεί πως θα ελέγξουν τις κολόνες και τα καλώδια από τις οποίες περνάει ρεύμα και σε συνεργασία με την αστυνομία, θα βρουν τον ένοχο.

Ακούγοντάς τους, ο κόσμος ένιωθε ασφάλεια κι ανακούφιση. Παρόλο που είχε εκδηλωθεί ήδη μεγάλη προθυμία για βοήθεια, ο Ζαμπαντής αποφάσισε να ερευνήσει και ο ίδιος το θέμα. Έμαθε πως ηλεκτρονικά περιστέρια ήταν υπό κατασκευή, χωρίς όμως να μάθει ποιος ήταν ο δημιουργός τους. Αφού δεν βρήκε άλλες περαιτέρω πληροφορίες, αποφάσισε το βράδυ να παρακολουθήσει ο ίδιος το ηλεκτρικό εργαστήριο, που βρισκόταν κοντά στην γειτονιά του.

Έτσι κι έγινε. Με το που νύχτωσε, στάθηκε στο μπαλκόνι του και κοιτούσε το εργαστήρι από ψηλά, όσο φαινόταν πίσω από τα ψηλά κάγκελα. Κατόπιν, κατέβηκε τα σκαλιά και βρέθηκε έξω. Περίπου μια ώρα αργότερα, ο Ζαμπαντής ετοιμάστηκε να επιστρέψει, μέχρι που εμφανίστηκε μια φιγούρα ντυμένη στα μαύρα να περνάει απ’ έξω και να κοιτάζει προσεκτικά γύρω του. Ο Ζαμπαντής κρύφτηκε πίσω από έναν θάμνο, όσο η φιγούρα με ένα ξύλο παραβίασε την κλειδαρότρυπα και εισήλθε στο εργαστήρι, κρατώντας διάφορα εργαλεία. Ο Ζαμπαντής δεν άντεχε άλλο και πετάχτηκε:

-          Σταμάτα αυτό που κάνεις, αλλιώς θα φωνάξω την αστυνομία!

Η φιγούρα γύρισε απότομα και τον κοίταξε. Του έμοιαζε γνώριμη.

-          Γεια σου Ζαμπαντή, παλιόφιλε! τον χαιρέτησε χαμογελαστά και λίγο αμήχανα. Ξέρεις, είμαι μέλος τώρα στο εργαστήρι, και μετά τη σύγχυση… ε… έχασα τα κλειδιά μου για κει… Και παρόλο που είναι βράδυ, έχω σημαντικές υποχρεώσεις που δεν μπορώ να εξηγήσω. Σε παρακαλώ όμως, μην τους το πεις.

-          Γνωρίζεις τίποτα για το Blackout; τον ρώτησε.

-          Όχι, όχι, όχι! Δεν είμαι υπεύθυνος για αυτό, απάντησε τρομαγμένος. Όχι, όχι, όχι! Δε γνωρίζω τίποτα, φώναξε  

 

Ο Ζαμπαντής επέστρεψε στο σπίτι του περήφανος, και παρά το γεγονός ότι ήταν αργά το βράδυ, δεν είχε όρεξη να κοιμηθεί. Προσπαθούσε να θυμηθεί ποιος ήταν αυτός ο παλιός φίλος του και πού τον είχε γνωρίσει. Ανακάλεσε στο μυαλό του τις αναμνήσεις από τότε. Ήταν παλιός του συμμαθητής, αλλά δεν μπορούσε να θυμηθεί το ονοματεπώνυμό του. Λίγη ώρα αργότερα αποκοιμήθηκε.

Την επόμενη μέρα ξύπνησε με τα νέα πως θα γινόταν έλεγχος από ηλεκτρολόγους και αστυνομικούς στα σπίτια της γειτονιάς του Ζαμπαντή, συμπεριλαμβανόμενου και του ίδιου. Ύστερα, θα περνούσαν τους υπόπτους σε ανάκριση. Εκείνος περιέγραψε την νυχτερινή του περιπέτεια στη Μηλίτσα και η ίδια του απάντησε πως πρέπει να ενημερώσει την αστυνομία για αυτό. Δεν πέρασε αρκετή ώρα και ακούστηκαν χτύποι στην πόρτα. Με το που άνοιξε την πόρτα, ξεκίνησε ο έλεγχος. Το ζευγάρι κάθισε στο δωμάτιό τους, μέχρι που ακούστηκε μια δυνατή φωνή.

-          Κύριε Ζαμπαντή! Βρήκαμε αυτό το εργαλείο που θα μπορούσε κάλλιστα να κόψει το ρεύμα. Θα περάσετε στο τμήμα για ανάκριση.

-          Μα, πώς συνέβη αυτό; ρώτησε ο Ζαμπαντής πανικοβλημένος.

Λίγα λεπτά αργότερα, μαζί με δύο αστυνομικούς και τη Μηλίτσα βρέθηκε στο αστυνομικό τμήμα. Τους εξήγησε πως την μέρα και ώρα του Blackout η Μηλίτσα είχε πάει στο κομμωτήριο και ο ίδιος τη συνόδευσε και πως γνώρισε τον ένοχο, αλλά δεν θυμόταν το όνομά του.. Αφού οι αστυνόμοι δεν πείστηκαν από το άλλοθί του, καθώς ανακάλυψαν πως ο Ζαμπαντής δεν είχε πάει μαζί της, τον οδήγησαν στο εργαστήριο και του ζήτησαν να βάλει τον επταψήφιο συνδυασμό για να επανέλθει το ρεύμα. Εκεί βρισκόταν και ο Ηλεκτρόνιος.

-          Θα πρέπει να λείψω για λίγο. Όταν επιστρέψω, το ρεύμα θα έχει επανέλθει. Αλλιώς, δε θα αποφύγετε το δικαστήριο.

Αυτά είπε ο ένας αστυνομικός και πέρασε έξω να μιλήσει στον συνάδελφό του. Στο μεταξύ, ο Ηλεκτρόνιος απευθύνθηκε στον Ζαμπαντή.

-          Το γνωρίζω πως είσαι αθώος, Ζαμπαντή, όπως σε λένε τελοσπάντων.

-          Μα πώς; ρώτησε προβληματισμένος

-          Δεν το μάντεψες; Τα ηλεκτρονικά περιστέρια με τις κάμερες; Δικιά μου κατασκευή ήταν.

Ο Ζαμπαντής παρέμεινε σιωπηλός. Σήκωσε μόνο λίγο το κινητό του

-          Εγώ ήμουν αυτός ο οποίος βρισκόταν πίσω απ’ το Blackout. Δεν είναι και δύσκολο να παριστάνεις τον πανικόβλητο, να ζητήσεις ενισχύσεις, να τοποθετήσεις το εργαλείο σε μπουφάν άλλων και να βάλεις κάποιο μέλος να κάνει τον δήθεν ύποπτο. Δεν θα μπορείς όμως να βρεις τον συνδυασμό και θα βρεθείς δυστυχώς στη φυλακή. Τίποτα δεν θα σε σώσει τώρα.

-          Μόνο που… Ξέχασες κάτι πολύ σημαντικό, απάντησε χαμογελώντας ο Ζαμπαντής. Από τότε που ανέφερες τα ηλεκτρονικά περιστέρια ξεκίνησα να ηχογραφώ. Και τα περιέγραψες όλα με τέτοια ακρίβεια… Εσύ θα βρεθείς στη φυλακή!

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου