Τετάρτη 20 Μαρτίου 2024

Έληξε η προθεσμία υποβολής διηγημάτων για τον Η Διαγωνισμό Διηγήματος "Στέλιος Ξεφλούδας" με θέμα "Το Ποτάμι"





Έληξε στις 15 Μαρτίου η προθεσμία υποβολής των διηγημάτων για τον Η Διαγωνισμό Διηγήματος "Στέλιος Ξεφλούδας" με θέμα "Το Ποτάμι" που διοργανώνουν ο Προοδευτικός Σύλλογος «Τα Καστέλλια»,  η εφημερίδα Καστελλιώτικα Νέα, το Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης και το literature.gr , θέλοντας να δώσουν έμφαση στην ανάγκη προστασίας και ανάδειξης του ποταμού που διασχίζει τα Καστέλλια και δίνει ζωή στο χωριό.

Οι συμμετοχές ξεπέρασαν κάθε προηγούμενο και τώρα αρχίζει το δύσκολο έργο της Κριτικής Επιτροπής στην οποία μετέχουν:

– Η Δρ. Ευαγγελία Κανταρτζή διευθύντρια του Μουσείου Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης

– Η Ντίνα Σαρακηνού, διευθύντρια του literature.gr  -πρόεδρος PEN Greece

-Η Δρ. Καλλιόπη Στάρα, Ερευνήτρια-Διδάσκουσα Πολιτισμικής Οικολογίας -συγγραφέας

-Ο Κώστας Στοφόρος, πρόεδρος του Προοδευτικού Συλλόγου «Τα Καστέλλια»

-Ο Γιάννης Φαρσάρης, συγγραφέας -υπεύθυνος «Ανοικτής Βιβλιοθήκης»

 Τα δώδεκα πρώτα διηγήματα που θα ξεχωρίσουν, θα δημοσιευτούν σε ειδική Ανθολογία. Για την συγκεκριμένη έκδοση οι συγγραφείς παραχωρούν αυτοδίκαια στους οργανωτές τα πνευματικά τους δικαιώματα. Πέρα από τα τρία πρώτα βραβεία θα δοθεί το Ειδικό Βραβείο Γιώργης Χαλατσάς σε διήγημα που θα αναφέρεται στα Καστέλλια.

Τα αποτελέσματα προγραμματίζεται να ανακοινωθούν τον Ιούνιο

Ο Διαγωνισμός που διεξάγεται για όγδοη φορά, έχει ως στόχο την προβολή του έργου του Καστελλιώτη δημιουργού αλλά και την ανάδειξη νέων συγγραφέων μέσα από το διήγημα και το γραπτό λόγο. Ο Στέλιος Ξεφλούδας γεννήθηκε στις αρχές του 20ού αιώνα στα Καστέλλια, ανήκε στην περίφημη Γενιά του ’30,  ήταν από τους ιδρυτές της περίφημης «Σχολής της Θεσσαλονίκης» και θεωρείται ως ο εισηγητής του «εσωτερικού μονολόγου» στην Ελληνική Λογοτεχνία.



Πιστεύουμε ότι μέχρι σήμερα έχουν υπηρετηθεί –στο μέτρο των δυνατοτήτων μας -και οι δυο αυτοί στόχοι, αφού και παρακινήσαμε για γνωριμία με το έργο του Στέλιου Ξεφλούδα, αλλά και πολλοί από τους νέους συγγραφείς που διακρίθηκαν στον διαγωνισμό έχουν σημειώσει μια αξιόλογη πορεία στα ελληνικά γράμματα..

Υπενθυμίζουμε ότι τα θέματα των προηγουμένων διαγωνισμών, τα οποία κυκλοφορούν σε ανθολογίες, ήταν :

-Επιστροφή στο χωριό

-Έγκλημα στο χωριό

-Ο καπνός

-Ο Ξένος

-Το σχολείο

-Το τρένο

-Το Κάστρο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου