Παρασκευή, 25 Νοεμβρίου 2011

Φέρτε την Παραμυθοκουζίνα στη γειτονιά σας (το σχολείο σας, το σπίτι σας....)

Τα παραμύθια παίρνουν το τρένο και ετοιμάζονται να πάνε από την Αθήνα στη Θεσσαλονίκη... Να μην αποκαλύψω ακόμη πως λέγεται το Εργαστήρι της Στεφανίας Βελδεμίρη στις Συκιές, όπου θα μας βρείτε την Κυριακή το πρωί!
Όσοι πιστοί Αθηναίοι, εκεί, κοντά στην Πνύκα, στο Θησείο, εκεί που κάποτε κυλούσε ο ποταμός Ηριδανός, θα μας βρείτε αύριο το μεσημέρι (νωρίς, έ; Να μη χάσουμε και το τρένο!!!)στην Ηρακλειδών 54 στον πολυχώρο "Τέχνης Βήματα".

Κουκλόσπιτο στο εργαστήρι της Στεφανίας


Εν τω μεταξύ, επειδή πολλοί μας ρωτάνε τι τέλος πάντων μπορεί να κάνει αυτή η Παραμυθοκουζίνα, σας παρουσιάζουμε σε παγκόσμια αποκλειστικότητα το τι κάνουμε. Να προσθέσω ακόμη ότι εκτός από αυτά που θα διαβάσετε πιο κάτω, φτιάχνουμε και παραμυθάκια που θα μας ζητήσετε!
Επειδή όμως δεν είμαστε εγωιστές, είμαστε πρόθυμοι να σας μάθουμε όλα τα κόλπα και τα μυστικά μας!
Να πούμε πως αυτό το πρόγραμμα μπορεί να γίνει και σε συνεργασία με σχολεία, δήμους κλπΠαραμυθοκουζίνα: Φτιάχνοντας ιστορίες και παραμύθια για παιδιά


Προτείνουμε μια σειρά παιχνιδο –μαθημάτων που απευθύνονται:

-Σε παιδιά ηλικίας 4-8 ετών
-Σε παιδιά ηλικίας 9-14 ετών
-Σε παιδιά και νέους πάνω από 15 ετών
-Σε γονείς

Για τα παιδιά και τους νέους

Όλο και περισσότερα παιδιά δυσκολεύονται να εκφραστούν κι ακόμη περισσότερο να γράψουν. Κι όμως η γραφή θα μπορούσε να γίνει ένα δημιουργικό ταξίδι, αρκεί να δώσουμε το χώρο στα παιδιά να αξιοποιήσουν τη φαντασία τους. Σκεφτήκαμε λοιπόν να τους δώσουμε τα κατάλληλα ερεθίσματα μέσα από ένα σεμινάριο δημιουργικής γραφής που θα τα κατευθύνει στα πρώτα τους βήματα. Χρησιμοποιώντας ζωγραφιές, ήχους, λέξεις, αντικείμενα, αλλά και μια μαγική τράπουλα βοηθάμε τα παιδιά να αποτυπώσουν τις ιδέες, τις σκέψεις και τη φαντασία τους στο χαρτί και να φτιάξουν τις δικές τους ιστορίες.
Να σημειώσουμε ότι παιδί που αναπτύσσει δημιουργικά τη γραφή του και μπορεί να ταξινομήσει και να εκφράσει τις σκέψεις του βελτιώνει σημαντικά και τις σχολικές του επιδόσεις.
Στις ηλικίες 4-8 ετών δημιουργούμε τις ιστορίες μας προφορικά και επικεντρώνουμε περισσότερο στα παραμύθια και στην καλλιέργεια της φαντασίας τους. Ακόμη τα μαθαίνουμε να επικοινωνούν καλύτερα με τους συνομηλίκους τους, να εκφράζονται με πιο σωστό τρόπο και τους κεντρίζουμε το ενδιαφέρον για το διάβασμα.

Για τους γονείς

-Οι ιστορίες που φτιάχνουν οι ίδιοι οι γονείς για τα παιδιά τους, συχνά και με τη δική τους συμβολή, θεωρούνται εξαιρετικά σημαντικές και ωφέλιμες. Αν μπορούσαμε να συνοψίσουμε, θα λέγαμε:
-Το παιδί γίνεται καλύτερος ακροατής. Μαθαίνει να ακούει αλλά να μη δέχεται παθητικά τα όσα του λένε.
-Εξασκεί και τη δική του φαντασία και δημιουργικότητα.
-Οι ιστορίες αυτές μπορεί να έχουν ευεργετικά αποτελέσματα και στην ψυχολογία του. Ένα παραμύθι προσαρμοσμένο στο κάθε παιδί το βοηθά να ταυτιστεί με τους ήρωες και μέσα από αυτήν την ταύτιση να κατευνάσει ακόμη και τις ανησυχίες του, αλλά να βρει κι ένα κλειδί για να αντιμετωπίζει τα εμπόδια που του προκύπτουν.
-Μπορεί και η γλωσσική έκφραση να βελτιωθεί, παρακινώντας το παιδί να σου διηγηθεί πού βρισκόσασταν την προηγούμενη φορά, ώστε να πιάσετε και πάλι το νήμα της αφήγησης.
-Βελτίωση παρατηρείται και στην ικανότητα συγκέντρωσης.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να απευθυνθείτε:

Κώστας Στοφόρος stoforos@yahoo.com
Στεφανία Βελδεμίρη stefi.veldemiri@gmail.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου