Πέμπτη 30 Αυγούστου 2012

Η Μαγική Τράπουλα πάει στα σχολεία!

Τη φετινή σχολική χρονιά, σκεφτήκαμε να μεταφέρουμε τη Μαγική Τράπουλα στα σχολεία! Οι συνεργάτες της Παραμυθοκουζίνας είναι έτοιμοι να έρθουν κοντά σας και να φτιάξουν μαζί με τα παιδιά τα δικά τους παραμύθια, μέσα από ένα διασκεδαστικό κι επιμορφωτικό παιχνίδι.
Όσοι σύλλογοι κλπ ενδιαφέρονται μπορούν να επικοινωνήσουν μαζί μας : stoforos@yahoo.com -τηλ. 6938713290  (για Αθήνα),  stefi.veldemiri@gmail.com - τηλ. 6976432625 (για Θεσσαλονίκη)Παραμυθοκουζίνα: Φτιάχνοντας ιστορίες και παραμύθια για παιδιά

Προτείνουμε μια σειρά παιχνιδο –μαθημάτων που απευθύνονται:

-Σε παιδιά ηλικίας 4-8 ετών
-Σε παιδιά  ηλικίας 9-12 ετών
-Σε παιδιά 12- 18 ετών
-Σε γονείς & παιδαγωγούς

Για τα παιδιά και τους νέους

Όλο και περισσότερα παιδιά δυσκολεύονται να εκφραστούν κι ακόμη περισσότερο να γράψουν. Κι όμως η γραφή θα μπορούσε να γίνει ένα δημιουργικό ταξίδι, αρκεί να δώσουμε το χώρο στα παιδιά να αξιοποιήσουν τη φαντασία τους. Σκεφτήκαμε λοιπόν να τους δώσουμε τα κατάλληλα ερεθίσματα μέσα από ένα σεμινάριο δημιουργικής γραφής που θα τα κατευθύνει στα πρώτα τους βήματα. Χρησιμοποιώντας ζωγραφιές, ήχους, λέξεις, αντικείμενα, αλλά και μια μαγική τράπουλα βοηθάμε τα παιδιά να αποτυπώσουν τις ιδέες, τις σκέψεις και  τη φαντασία τους στο χαρτί και να φτιάξουν τις δικές τους ιστορίες.
Να σημειώσουμε ότι παιδί που αναπτύσσει δημιουργικά τη γραφή του  και μπορεί να ταξινομήσει και να εκφράσει τις σκέψεις του βελτιώνει σημαντικά και τις σχολικές του επιδόσεις.
Στις ηλικίες 4-8 ετών δημιουργούμε τις ιστορίες μας προφορικά και επικεντρώνουμε περισσότερο στα παραμύθια και στην καλλιέργεια της φαντασίας τους, μέσα από ένα πρωτότυπο θεατρικό παιχνίδι, όπου τα παιδιά παίζουν τους ρόλους των ηρώων του παραμυθιού που τα ίδια δημιουργούν.
Ακόμη τα μαθαίνουμε να επικοινωνούν καλύτερα με τους συνομηλίκους τους, να εκφράζονται με πιο σωστό τρόπο και τους κεντρίζουμε το ενδιαφέρον για το διάβασμα.

Για τους γονείς & τους παιδαγωγούς

Οι ιστορίες που φτιάχνουν οι ίδιοι οι γονείς ή οι παιδαγωγοί για τα παιδιά, συχνά και με τη δική τους συμβολή, θεωρούνται εξαιρετικά σημαντικές και ωφέλιμες. Αν μπορούσαμε να συνοψίσουμε, θα λέγαμε:

-      Το παιδί γίνεται καλύτερος ακροατής. Μαθαίνει να ακούει αλλά να μη δέχεται παθητικά τα όσα του λένε.
-      Εξασκεί και τη δική του φαντασία και δημιουργικότητα.
-      Οι ιστορίες αυτές μπορεί να έχουν ευεργετικά αποτελέσματα και στην ψυχολογία του. Ένα παραμύθι προσαρμοσμένο στο κάθε παιδί το βοηθά να ταυτιστεί με τους ήρωες και μέσα από αυτήν την ταύτιση να κατευνάσει ακόμη και τις ανησυχίες του, αλλά να βρει κι ένα κλειδί για να αντιμετωπίζει τα εμπόδια που του προκύπτουν.
-      Μπορεί και η γλωσσική έκφραση να βελτιωθεί, παρακινώντας το παιδί να σου διηγηθεί πού βρισκόσασταν την προηγούμενη φορά, ώστε να πιάσετε και πάλι το νήμα της αφήγησης.
-      Βελτίωση παρατηρείται και στην ικανότητα συγκέντρωσης.


Η διαδικασία

-Η κάθε συνάντηση έχει διάρκεια 2 ½ ωρών και μπορεί να πάρει είτε τη μορφή ενός μικρού «κύκλου» δυο ή περισσότερων συναντήσεων, είτε να γίνεται μια φορά για την κάθε ομάδα.

-Ξεκινάμε από κάποιες βιωματικές ασκήσεις που διευκολύνουν τη λειτουργία και την επαφή της ομάδας και δημιουργούν ένα πρόσφορο έδαφος για να εκδηλωθεί ελεύθερα η φαντασία όσων συμμετέχουν.

-Μέσα από διάφορα «παιχνίδια» πλάθουμε - στην αρχή ομαδικά-  τις δικές μας ιστορίες.

-«Γυμνάζουμε» τη φαντασία μας με τη βοήθεια της μαγικής τράπουλας*

-Με τα μικρότερα παιδιά, φτιάχνουμε ένα παραμύθι όλοι μαζί και ταυτόχρονα το «παίζουμε» ακολουθώντας την τυχαία διαδρομή που μας υποδεικνύουν τα τραπουλόχαρτα της Μαγικής Τράπουλας.

-Τα μεγαλύτερα παιδιά χωρίζονται σε ομάδες των 4-5 ατόμων , η κάθε ομάδα ετοιμάζει τη δική της ιστορία και στη συνέχεια την παρουσιάζει στην τάξη.

-Οι προφορικές ιστορίες ηχογραφούνται για να απομαγνητοφωνηθούν στη συνέχεια

-Θα μπορούσαμε, αφού ολοκληρωθεί η διαδικασία να φτιάχνουμε κι ένα βιβλιαράκι με τις ιστορίες και τα παραμύθια της ομάδας και να το μοιράζουμε σε όλους.

-Στην περίπτωση «κύκλου» συναντήσεων κάθε παιδί θα φτιάξει στο τέλος τη δική του ιστορία, ενώ θα διαβαστεί και θα συζητηθεί από όλους κάποιο βιβλίο ή διήγημα.

-Σε αυτή την περίπτωση καθώς θα έχουμε περισσότερες ιστορίες, θα δημοσιεύονται στο διαδίκτυο (αν δεν υπάρχει αντίρρηση) στον ιστότοπο της Παραμυθοκουζίνας.

Μια μεγάλη ποικιλία από τις ιστορίες που έχουν ήδη φτιαχτεί με τη βοήθεια της Μαγικής Τράπουλας, μπορείτε να δείτε στο

*Η μαγική τράπουλα βασίζεται στις λεγόμενες «λειτουργίες». Οι λειτουργίες αυτές, σύμφωνα με έναν από τους σημαντικότερους μελετητές του παραμυθιού, τον ρώσο Βλαντιμίρ Προπ, ο οποίος προσδιόρισε ότι είναι 31 στον αριθμό, υπάρχουν, πάνω- κάτω, σε όλα τα παραμύθια. Ο Τζιάνι Ροντάρι τις περιόρισε σε 21 και πρότεινε τη δημιουργία μιας τράπουλας.  Αυτή την τράπουλα τη φτιάξαμε σε συνεργασία με τη Στεφανία Βελδεμίρη και μπορεί να χρησιμοποιηθεί και εκτός των σεμιναρίων.

2 σχόλια:

  1. Καλησπέρα και χρόνια πολλά....Μόλις βρήκα το Blog σας και το θεωρώ σπουδαίο....!!! Είμαι κι εγώ bloger (καινούργια στην παρέα...) και μόλις έγινα μέλος στο δικό σας... θα χαρώ να τα "λέμε" και θα χαρώ ακόμη περισσότερο αν κάποια στιγμή όλα αυτά τα σπουδαία τα βλέπαμε στο Βόλο... θα κερνούσα και τσίπουρα.......!!! χαχαχαχαχαχα Καλή Ανάσταση....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τώρα είδα το σχόλιο, αλλά έχουμε ήδη επικοινωνήσει...

    ΑπάντησηΔιαγραφή