Κυριακή 1 Μαρτίου 2015

8 Μαρτίου: Η δε γυνή να φοβήται τον άνδρα


Την Κυριακή 8 Μαρτίου στις συναντιόμαστε στο Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης και περπατάμε στους δρόμους της Πλάκας, σε ένα ταξίδι στο χρόνο.
50 χρόνια μετά περπατάμε στους ίδιους δρόμους και βλέπουμε το σπίτι όπου γυρίστηκε η ταινία "Η δε γυνή να φοβήται τον άνδρα" του Γιώργου Τζαβέλλα, ενός από τους σημαντικότερους σκηνοθέτες του Ελληνικού Κινηματογράφου.
Η ταινία είχε αποσπάσει το Βραβείο Σκηνοθεσίας στο Φεστιβάλ του Σικάγο, ενώ υπήρξε και επίσημη συμμετοχή της Ελλάδας στο Φεστιβάλ Βερολίνου 

Μαζί μας και ο Ιάσων Τριανταφυλλίδης που θα μας μιλησει για την ταινία και τον δημιουργό της! 


Το σπίτι, που φαίνεται στην ταινία, ως η οικία Κοκοβίκου, αλλά και της γειτόνισσας, της Παπαμήτρου, υπάρχει ακόμα στην οδό Τριπόδων.
Το σπίτι χρονολογείται από το 1800 και αρχικά στέγαζε τη στρατιωτική διοίκηση, των Οθωμανών. Όπως σημειώνεται στη Βικιπάιδεια, "στο οικόπεδο του κτιρίου, οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν τη βάση ενός χορηγικού μνημείου, σε σχήμα τριπύλου. Βρέθηκαν ακόμα αρχαίες βεσπιανές τουαλέτες, πράγμα που αποδεικνύει ότι ο χώρος χρησιμοποιήθηκε για δημόσια ουρητήρια. ..
Στην ταινία, λοιπόν, το σπίτι αυτό δίνεται για αντιπαροχή, η πραγματικότητα όμως ήταν διαφορετική. Με έναν νόμο της Μελίνας Μερκούρη, για να μη γεμίσει η Αθήνα με πολυκατοικίες, το σπίτι προστατεύτηκε και κρίθηκε διατηρητέο. Ο καιρός, παρόλα αυτά, πέρασε και το σπίτι κατέληξε προς αξιοποίηση από την ΤΑΙΠΕΔ. Η πώληση σε ιδιώτη διακόπηκε προσωρινά, καθώς βρέθηκαν αρχαία από κάτω του. Γρήγορα ξεπεράστηκε αυτό το εμπόδιο και μαζί με άλλα 11 νεοκλασικά της περιοχής θα δοθεί κι αυτό, σε κάποιον ιδιώτη..."

Συναντάμε στη φαντασία μας τον Αντωνάκη και την Ελένη και φτιάχνουμε το δικό μας παραμύθι

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου