Τρίτη, 15 Δεκεμβρίου 2015

Για πρώτη φορά: Μαθαίνουμε σε σεμινάριο για τα διαδραστικά /ψηφιακά παραμύθια (book apps)Παραμυθοκουζίνα: Φτιάχνοντας ιστορίες και παραμύθια με τα παιδιά
Από τα διαδραστικά /ψηφιακά παραμύθια σε εκπαιδευτικά προγράμματα με αξιοποίηση των παραμυθιών
Κύκλος Σεμιναρίων στο Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης
-Περιλαμβάνονται τρεις συναντήσεις, διάρκειας 2 ½ ωρών
-Θα πραγματοποιηθεί Παρασκευή (7-9.30 μμ) στις 22,  29 Ιανουαρίου και  5 Φεβρουαρίου
-Απευθύνεται σε υποψήφιους παραμυθάδες, γονείς, φοιτητές και παιδαγωγούς, αλλά και σε όσους θέλουν να ανακαλύψουν τον μαγικό κόσμο των παραμυθιών.
-Για πρώτη φορά θα παρουσιαστούν τα Ελληνικά διαδραστικά /ψηφιακά παραμύθια και τα μυστικά της δημιουργίας τους
-Τα παραμύθια των εκπαιδευόμενων που το επιθυμούν θα αναρτώνται στην ιστοσελίδα της Παραμυθοκουζίνας  http://paramithokouzina.blogspot.gr/ 

Πληροφορίες –εγγραφές: Τριπόδων 23, Πλάκα, 10558, Αθήνα
Τηλ.:2103250341,  6937219160   info@ekedisy.gr

Περιεχόμενο
1η Συνάντηση (22 Ιανουαρίου):  Στον κόσμο των διαδραστικών/ ψηφιακών παραμυθιών
Ξεκινάμε με βιωματικές ασκήσεις για την καλύτερη γνωριμία και συνεργασία της ομάδας.
Στη συνέχεια η Χριστίνα Ανδρέου από τον μαγικό κόσμο της Kuakomekiki,  της πρώτης ελληνικής εταιρείας ψηφιακών εκδόσεων που σχεδιάζει book apps αποκλειστικά για τα παιδιά έρχεται να μας ταξιδέψει στον κόσμο του ..μέλλοντος:
Πώς δημιουργούνται και τι είναι τα διαδραστικά/ ψηφιακά παραμύθια
-Ποιοι χρειάζεται να συνεργαστούν στην παραγωγή τους;
-Πώς γράφεται ένα σενάριο και πώς το παραμύθι γίνεται διαδραστικό;
-Πώς μπορούν να αξιοποιηθούν για τη δημιουργία παραμυθιών;
-Πως μπορεί να αξιοποιηθεί ένα κλασικό παραμύθι σε ένα βιβλίο διάδρασης; Πως μπορεί δηλαδή να ενισχυθεί η εμπειρία της κλασικής ανάγνωσης με επιπλέον μέσα που απευθύνονται και σε άλλες αισθήσεις (μέσω της μουσικής, οπτικής κίνησης (animation), αφής);
Οι μαθητές του σεμιναρίου ανακαλύπτουν τα μυστικά και δοκιμάζουν τις δυνάμεις τους σε αυτά τα παραμύθια της νέας εποχής
Μερικές εξηγήσεις απαραίτητες ως εισαγωγή:
Τι είναι τα Book Apps;
Tα book apps με δυο λόγια είναι ψηφιακά βιβλία, βιβλία δηλαδή που διαβάζονται μέσω συσκευών όπως τα tablets ή τα smartphones.
 Σε τι διαφέρουν τα book apps από τα e-books;
H βασική διαφορά είναι ότι τα book apps είναι αυτόνομα προγράμματα που τρέχουν απευθείας στη συσκευή, ενώ τα e-books χρειάζονται ειδική συσκευή ανάγνωσης, όπως το Kindle κ.λπ. Ως αυτόνομα προγράμματα διαθέτουν πολύ περισσότερες δυνατότητες από τα e-books, οι οποίες τα καθιστούν κατάλληλα και για εκπαιδευτικούς σκοπούς. Πολλοί εκπαιδευτικοί φορείς, άλλωστε, έχουν αρχίσει  να εισαγάγουν στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση αυτήν την τεχνολογία.
Τι προσφέρουν τα books apps της Kuakomekiki;
Η Kuakomekiki σχεδιάζει βιβλία-εφαρμογές ειδικά για παιδιά προσχολικής ηλικίας. Οι εφαρμογές προσφέρουν όλη την εμπειρία και τα οφέλη της κλασικής ανάγνωσης, παράλληλα με:
·         Εξάσκηση δεξιοτήτων (λεπτή κινητικότητα, συντονισμός χεριού-ματιού, κ.ά.)
·         Ευχάριστη εκπαίδευση (παζλ, γρίφοι και διαφόρων ειδών εκπαιδευτικά παιχνίδια)
·         Τόνωση της φαντασίας μέσω κινούμενων εικόνων και επιλογής ζωντανής αφήγησης του κειμένου
·         Επιλογή γλώσσας (ελληνικά-αγγλικά)
·         Όλα αυτά με πρωτότυπα σενάρια, εικονογράφηση με παραδοσιακά μέσα και αυθεντική μουσική.
 Πού μπορώ να βρω τα book apps της Kuakomekiki;
Τα book apps της Kuakomekiki είναι διαθέσιμα για συσκευές iOS και Android. Τις εφαρμογές θα βρείτε αντίστοιχα στα Apple Store και Google Play, όπως και στην ιστοσελίδα μας.*
2η Συνάντηση (29 Ιανουαρίου): Οι εμπειρίες εκπαιδευτικών προγραμμάτων με αξιοποίηση των παραμυθιών α
Παρουσίαση της εμπειρίας χρήσης της Μαγικής Τράπουλας των Παραμυθιών* σε εκπαιδευτικά προγράμματα που υλοποιήθηκαν  τα τελευταία χρόνια και αφορούσαν στη διατροφή, στους κανόνες καθημερινής υγιεινής και στην ιστορία.
Από τον Ιούνιο του 2014 έως τον Ιανουάριο του 2015, αξιοποιήθηκε σε ένα πρόγραμμα για τις καθημερινές συνήθειες υγιεινής, στο πλαίσιο του οποίου η «Παραμυθοκουζίνα» επισκέφθηκε 100 Δημοτικούς Παιδικούς Σταθμούς σε όλη την Ελλάδα, με τη στήριξη της αλυσίδας σουπερμάρκετ ΑΒ Βασιλόπουλος και του Detoll.
Ήδη έχει αξιοποιηθεί με επιτυχία στη δημιουργία παραμυθιών από τα ίδια τα παιδιά με σκοπό την εξοικείωση τους με τους κανόνες της σωστής διατροφής.
Επίσης έχουν δημιουργηθεί παραμύθια για τη ζωοφιλία, τους φόβους των παιδιών, τη η γνωριμία τους  με  λογοτεχνικά κείμενα, θεατρικά έργα, αλλά και την τοπική ιστορία.
Με έμπνευση τα μνημεία –σύμβολα Αθήνας και Θεσσαλονίκης (Λευκό Πύργο και Ακρόπολη) δημιουργήθηκε το παραμύθι «Περιπέτεια στον Παρελθώνα».

Με αφορμή τους Αχαρνής του Αριστοφάνη δημιουργήθηκε το παραμύθι «Αχαρνής 2012» που συνέδεσε την αρχαία ιστορία με τη σημερινή εποχή, με επίκεντρο τις Αχαρνές.
Εκδηλώσεις όπου η Μαγική Τράπουλα χρησιμοποιήθηκε για τη δημιουργία παραμυθιών που αφορούν στην τοπική ιστορία έχουν ακόμη πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη, στη Κρήτη, στη Καβάλα, στο Πόρτο Ράφτη, στη Φωκίδα κ.α.
Τον Φεβρουάριο του 2015 σε συνεργασία με το Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης ξεκίνησαν οι «Κυριακάτικοι Περίπατοι στην Πλάκα», όπου γονείς και παιδιά ξεναγούνται και γνωρίζουν την ιστορία και τα μνημεία της περιοχής, ενώ στη συνέχεια δημιουργούν παραμύθια βασισμένα σε όσα έμαθαν.
3η Συνάντηση: Οι εμπειρίες εκπαιδευτικών προγραμμάτων με αξιοποίηση των παραμυθιών β (5 Φεβρουαρίου)
Αξιοποιώντας τα όσα έχουμε μάθει στη δεύτερη συνάντηση και με βάση τα προγράμματα που έχει προτείνει ο κάθε εκπαιδευόμενος, δημιουργούμε παραμύθια αξιοποιώντας και την Μαγική Τράπουλα.
Οι εκπαιδευόμενοι χωρίζονται σε ομάδες και  αναλαμβάνουν να προτείνουν ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα για θέμα που θα τους ανατεθεί και να το παρουσιάσουν στην τάξη. Το πρόγραμμα που θα επιλεγεί ως το πιο ενδιαφέρον θα δοκιμαστεί και σε δράση του Μουσείου Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης.
Γίνονται προτάσεις και για πιθανά διαδραστικά βιβλία που θα μπορούσαν αν το συνοδεύσουν.

*Για την Kuakomekiki
Τα παραμύθια της Kuakomekiki είναι ένα παράθυρο με θέα στον κόσμο της τεχνολογίας και της τέχνης. Ένας ανοιχτός διάλογος με τα νέα τεχνολογικά μέσα, αλλά και την ποιότητα ενός έργου τέχνης φτιαγμένο με μεράκι από ανθρώπινο χέρι. Τα book apps μας για tablets και smartphones συνδυάζουν ηλικιακά κατάλληλες ιστορίες προσφέροντας στο παιδί, αλλά και στον γονιό μια πρωτόγνωρη εμπειρία ανάγνωσης που απευθύνεται σε όλες τις αισθήσεις.
   Όλοι ξέρουμε πως τα παιδιά λατρεύουν τις ιστορίες. Όλοι μεγαλώσαμε μέσα από τις ιστορίες. Και οι ιστορίες και τα παραμύθια παίζουν ένα σημαντικό ρόλο στην ψυχοσύνθεσή μας και στην ενηλικίωσή μας.  Μέσα από τη χρήση των διαδραστικών ψηφιακών βιβλίων, τα σύγχρονα παιδιά μπορούν να ψυχαγωγηθούν “ξοδεύοντας” τον χρόνο τους σε κάτι χρήσιμο. Σε κάτι που θα τους εμφυσήσει την αγάπη για το διάβασμα, στην πιο εξελιγμένη μορφή του. Τα book apps της Kuakomekiki έχουν σχεδιαστεί με γνώμονα τις ανάγκες του παιδιού, αλλά και τις προτεραιότητες του γονιού για αισθητική και ποιότητα.
Είμαστε η Kuakomekiki, μια εταιρεία ψηφιακών εκδόσεων με έδρα την Αθήνα, που φτιάχνει από το μηδέν ψηφιακά παραμύθια για παιδιά έως 8 χρονών. Με άριστο συνδυασμό της τεχνολογίας και της τέχνης, τα Book Apps της Kuakomekiki είναι μια ολοκληρωμένη πρόταση από αισθητικής, παιδαγωγικής και ψυχαγωγικής άποψης στον κόσμο των διαδραστικών ψηφιακών εκδόσεων σήμερα στην Ελλάδα, αλλά και σε διεθνές επίπεδο. Και σε αυτό πολύτιμος βοηθός είναι η βραβευμένη εικονογράφος μας Μάρια Μπαχά, που με τα ονειρεμένα σχέδιά της, φτιαγμένα όλα στο χέρι με μολύβι, πινέλο και φαντασία, δίνει μορφή στις ιστορίες μας. 
   Υπάρχουν πλέον χιλιάδες applications για tablets, smartphones και άλλες touchscreen συσκευές –στο μεγαλύτερο ποσοστό τους ξενόγλωσσα- που είναι σχεδιασμένα εξ ολοκλήρου με τεχνολογικά μέσα. Λείπει με άλλα λόγια η αίσθηση του χειροποίητου. Αυτή την αίσθηση κυνηγάμε στην Kuakomekiki. Τα Book Apps της Kuakomekiki προσφέρουν στα παιδιά της προσχολικής και της πρωτοσχολικής ηλικίας την αίσθηση της ενεργού ψυχαγωγίας που μόνο τα νέα τεχνολογικά μέσα μπορούν να προσφέρουν, αλλά και την ποιότητα ενός έργου τέχνης φτιαγμένο από ανθρώπινο χέρι.
   Τα Book Apps μας για ipad, iphone και android συσκευές συνδυάζουν ηλικιακά κατάλληλες ιστορίες με πανέμορφα σχέδια, ποιοτικό γράψιμο, έξυπνα animations, ακουστικές - μουσικές εμπειρίες και παιδαγωγικά - ψυχαγωγικά παιχνίδια, ανοίγοντας μια νέα σελίδα στους γονείς και στα παιδιά τους στο μαγικό κόσμο του διαβάσματος. Το παιδί χτίζει τη σχέση του με το βιβλίο από την αρχή σε καινούργιες, γερές βάσεις. Με το βλέμμα στραμμένο μπροστά.

*Τι είναι η Μαγική Τράπουλα
Η μαγική τράπουλα βασίζεται στις λεγόμενες «λειτουργίες» των παραμυθιών. Οι λειτουργίες αυτές, σύμφωνα με έναν από τους σημαντικότερους μελετητές του παραμυθιού, τον ρώσο Βλαντιμίρ Προπ, ο οποίος προσδιόρισε ότι είναι 31 στον αριθμό, υπάρχουν, πάνω- κάτω, σε όλα τα παραμύθια. Ο Τζιάνι Ροντάρι τις περιόρισε σε 21 και πρότεινε τη δημιουργία μιας τράπουλας. 
Αυτή η τράπουλα προσαρμόστηκε από τον συγγραφέα και δημοσιογράφο Κώστα Στοφόρο και εικονογραφήθηκε από τη ζωγράφο Στεφανία Βελδεμίρη.
Ο Ροντάρι λέει πως οι «λειτουργίες» είναι για το παραμύθι ότι οι νότες για τη μουσική. Όπως με τις 12 νότες μπορείς να φτιάξεις αναρίθμητες μελωδίες, έτσι και με τις «λειτουργίες» μπορείς να φτιάξεις αναρίθμητα παραμύθια…
Η Μαγική Τράπουλα, είναι ένα ακόμη μονοπάτι για να ταξιδέψει η φαντασία των παιδιών, αλλά και των … «μεγάλων» ώστε να βρουν και πάλι το παιδί που έχουν μέσα τους…
Για τα παραμύθια και τις δράσεις της Παραμυθοκουζίνας μπορείτε να ενημερωθείτε στο:  http://paramithokouzina.blogspot.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου