Κυριακή 29 Ιανουαρίου 2017

Μια όμορφη Κυριακή με παραμύθια στο Κιάτο

Αυτή τη Κυριακή είχα τη μεγάλη χαρά να βρεθώ στο Κιάτο, στη Δημοτική Βιβλιοθήκη του Δήμου Συκιωνίων καλεσμένος του ΝΠΔΔ "Η Μηκώνη" και του Σύλλογου Πολιτισμού "Σαν παραμύθι".

Και η χαρά μου ειναι μεγάλη γιατί περάσαμε ένα πραγματικά απολαυστικό δίωρο. Με αφορμή τον
"Κώδικα της Λέρου" μικροί και μεγάλοι φτιάξαμε ένα από τα πιο διασεκδατικά παραμύθια που έχουν δημιουργηθεί με τη βοήθεια της Μαγικής Τράπουλας των Παραμυθιών.
Ο χώρος, μια πολύ όμορφη βιβλιοθήκη πλάι στη θάλασσα και η ζεστή φιλοξενία από τους ανθρώπους της Μηκώνης, του "Σαν Παραμύθι" και της Βιβλιοθήκης, με έκαναν να μη θέλω να φύγω!






Η επίσκεψη έκλεισε με μια βόλτα στο αρχαίο θέατρο, όπου εικάζεται ότι μπορεί να
παίχτηκε αρχαίο δράμα για πρώτη φορά στην Ελλάδα! (εδώ να σημειώσω πως λόγω ελείψεως προσωπικού τόσο το Μουσείο όσο και ο αρχαιολογικός χώρος παραμένουν κλειστοί!)




Πηγή έμπνευσης για το παραμύθι μας ήταν μια από τις μεγαλύτερες ποιήτριες της αρχαιότητας, η Πράξιλλα που καταγόταν απο την αρχαία Σικυώνα.

Από το έργο της  δεν σώζονται παρά μηδαμινά σπαράγματα των στίχων της, ενώ το μεγαλύτερο απόσπασμα που έφθασε ως τις μέρες μας προέρχεται από τον "Ύμνο στον Άδωνη" για τον οποίο δέχτηκε ανελέητη σάτιρα. Αιτία οι στίχοι (οι μόνοι που σώθηκαν) που ακολουθούν:


Το ωραιότερο πράγμα που άφησα πίσω στη γη
είναι το φως του ήλιου,
ύστερα τα φωτεινά αστέρια και το πρόσωπο του φεγγαριού.
Α ναι, και τα ώριμα πεπόνια και τα μήλα και τα αχλάδια.


Πράξιλλα, Ύμνος στον Άδωνη
(μετάφραση Μ. Ζ. Κοπιδάκης)

Ο Λύσιππος, από τους σημαντικότερους γλύπτες της αρχαιότητας (δικό του έργο ο έφιππος Μέγας Αλέξανδρος) είχε φτιάξει το άγαλμά της, αντίγραφο του οποίου βρίσκεται σήμερα και στη Βίλα του Αδριανού στη Ρώμη. Από το άγαλμα λείπει το κεφάλι.
Ο θρύλος θέλει τον Λύσιππο και την Πράξιλλα ζευγάρι.


Το παραμύθι που φτιάξαμε σε περίληψη:

"Ο πλούσιος Αντίνοος είναι ερωτευμένος με την όμορφη ποιήτρια Πράξιλλα. Παραγγέλνει το άγαλμά της από τον Λύσιππο.
Τον καιρό που η Πράξιλλα ποζάρει για το άγαλμα, ο γλύπτης και η ποιήτρια ερωτεύονται. Όταν το μαθαίνει ο Αντίνοος γίνεται έξαλλος. Ορμά στο εργαστήρι του Λύσιππου και κόβει το κεφάλι του αγάλματος.
Ο Λύσιππος καταφεύγει στο δικαστήριο που επιβάλλει βαρύ πρόστιμο στον Αντίνοο.
Εκείνος για να εκδικηθεί στέλνει τον υπηρέτη του Θρασύβουλο να καταστρέψει όλα τα ποιήματα της Πράξιλλας.


Όμως η δούλα που είχε ακούσει τα όσα ετοίμαζαν προειδοποιεί τον Λύσιππο για τα σχέδια του Αντίνοου.
Ο Λύσιππος αποκαλύπτοντς τον ρόλο του Θρασύβουλου και απειλώντας τον, θέλει να τον χρησιμοποιήσει εναντίον του Αντίνοου, όμως δεν θα καταφέρει γιατί ο Αντίνοος που δεν του είχε εμπιστοσύνη είχε βάλει μια δική του δούλα να τον παρακολουθεί.

Λύσιππος και Πράξιλλα παντρεύονται, όμως μετά από λίγο καιρό ο γάμος τους δεν πηγαίνει καλά. Ο Λύσιππος θα βρει παρηγοριά στην αγακλιά της όμορφης δούλας της Πράξιλλας.

Όταν ο Αντίνοος το μαθαίνιε αποφασίζει να εκδικηθεί, Στέλνει τον Θρασύβουλο στην Πράξιλλα και της αποκαλύπτει τις σχέσεις του άντρα με τη δούλα της, αλλά της λέει και για το μυστικό ρομαντικό ραντεβού που έχουν δώσει στο θέατρο της Σικυώνας.
Η Πράξιλλα θα τους ανακαλύψει και το παραμύθι θα λήξει με έναν τρικούβερτο κυνηγητό στις κερκίδες του αρχαίου θεάτρου..."



Το φτωχαίνω το παραμύθι με την περίληψη αφού όλη η ομορφιά του ήταν το παίξιμο και οι αυτοσχεδιασμοί μεγάλων και παιδιών που μας έκαναν να γελάσουμε με τη καρδιά μας.

Ελπίζω να ξαναβρεθώ σύντομα στο Κιάτο...




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου