Παρασκευή 18 Νοεμβρίου 2022

Τα διαμάντια της Δόμνας στην Αθήνα

 


Την Πέμπτη 24 Νοεμβρίου στις 7 το απόγευμα στον Πολυχώρο Άγκυρα (Σόλωνος 124) έχω τη χαρά και τη τιμή να μιλήσω για το μυθιστόρημα της Ευδοκίας Ποιμενίδου «Τα διαμάντια της Δόμνας» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Γράφημα.  

Μια αφήγηση που σε καθηλώνει και ζωντανεύει με τη δύναμη ενός σύγχρονου παραμυθά τη ζωή, τη καθημερινότητα και την ιστορία της Ανατολικής Θράκης. Μια ιστορία δραματική και εν πολλοίς άγνωστη. Ένα κομμάτι Ελλάδας που χάθηκε από ολέθριους χειρισμούς της πολιτικής ηγεσίας. Ένας ολόκληρος κόσμος που ξεριζώθηκε και το δράμα του έχει μάλλον επισκιαστεί από την Καταστροφή της Σμύρνης.

Αλλά και πιο πίσω, η ιστορία της Ανατολικής Θράκης και η συνεισφορά της στην Επανάσταση του 21, σχεδόν αγνοείται. Η Δόμνα Βισβίζη, η ηρωική καπετάνισσα που έδωσε τα πάντα στον αγώνα, όπως και δεκάδες άλλοι Αινίτες και Ανατολικοθρακιώτες παραμένουν άγνωστο.

Σημαντικές και οι αναφορές στα έθιμα και τις παραδόσεις της περιοχής που σε πολλές περιπτώσεις κινδυνεύουν να χαθούν. Μου φάνηκε τόσο σημαντική η Θρακιώτικη Βασιλόπιτα που το κάθε κομμάτι είχε και κάτι συμβολικό για όποιον του τύχαινε.

Δεν είναι όμως μόνο η συνεισφορά στη διατήρηση της μνήμης που κάνει αυτό το βιβλίο πολύτιμο. Είναι ο τρόπος που η συγγραφέας αφηγείται και προσεγγίζει τους ήρωές της. Είναι ολοφάνερο το βιωματικό στοιχείο, που συνδυάζεται με την ιστορική έρευνα.

Ένα μυθιστόρημα συγκινητικό με τη συνάντηση της υπέργηρης Χιλμιγιέ με την εγγονή της αγαπημένης και μονάκριβης φίλης της, της Δόμνας που την έχασε με τον ξεριζωμό και τον βίαιο εκπατρισμό των Ελλήνων.

Εδώ μπορείτε να δείτε ένα σχετικό τρέιλερ

 https://europeanbooktrailers.eu/trailer/book-trailer-the-diamonds-of-domna-by-evdokia-pimenidou/

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου