Παρασκευή 27 Οκτωβρίου 2023

"Ο κόσμος της Άλκης Ζέη": Εργαστήριο δημιουργικής γραφής και εικαστικών στο Χαλάνδρι

Καλλιτεχνικά εργαστήρια Δήμου Χαλανδρίου 2023 – 2024

Καλλιτεχνικά εργαστήρια

Τα καλλιτεχνικά εργαστήρια του Δήμου Χαλανδρίου αποτελούν πλέον έναν εδραιωμένο και ιδιαίτερα δημοφιλή θεσμό της πόλης του Χαλανδρίου που έχει ως στόχο να ενισχύσει τους δεσμούς της κοινωνίας με τον πολιτισμό και τις τέχνες μέσα από την ενεργητική δημιουργικότητα και τη θεωρητική κατάρτιση από αναγνωρισμένους εκπαιδευτές.

Για την περίοδο 2023 – 2024 θα λειτουργήσουν 11 εργαστήρια για παιδιά, εφήβους και ενήλικες.

Διαδικασία εγγραφής

Αφού συμβουλευτείτε την αναλυτική παρουσίαση για το περιεχόμενό τους, καθώς και για την περίοδο πραγματοποίησης τους, μπορείτε να στείλετε email στο aetopoli@otenet.gr με την προτίμησή σας στο εργαστήριο που επιθυμείτε να παρακολουθήσετε και τα στοιχεία σας ονοματεπώνυμο και τηλέφωνο, έως τη Δευτέρα 13 Νοεμβρίου 2023.

  • Τα εργαστήρια κεραμικής, χορού Latin & Tango και το εργαστήριο για παιδιά (από 8 ετών) και εφήβους, «Ο κόσμος της Άλκης Ζέη», είναι δωρεάν.
  • Τα Εργαστήρια θα ξεκινήσουν στα μέσα Νοεμβρίου.

Σε περίπτωση μεγάλης συμμετοχής θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας

Για διευκρινήσεις, μπορείτε να καλέσετε στο 210 6820464 (εσωτ. 2) από Δευτέρα – Παρασκευή 09:00 – 15:00


Εργαστήριο για παιδιά (από 8 ετών) και εφήβους, «Ο κόσμος της Άλκης Ζέη» Το 2023 συμπληρώθηκαν 100 χρόνια από τη γέννηση της Άλκης Ζέη (1923-2023). 

Διδάσκουν:

Πολυτίμη Μαχαίρα, εικαστικός -σκηνογράφος

Κώστας Στοφόρος, συγγραφέας -δημοσιογράφος

Με αυτή την αφορμή το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού ανακήρυξε το 2023 «Λογοτεχνικό Έτος Άλκης Ζέη». 

Ως «πρύτανης» της παιδικής λογοτεχνίας αλλά και πεζογράφος σημαντικών έργων για ενήλικες, ως συγγραφέας που παρέμεινε ενεργή μέχρι το τέλος της ζωής της και άνθρωπος που συμμετείχε στα κοινά και συνομιλούσε τακτικά με τους αναγνώστες της, η Άλκη Ζέη αποτελεί ένα σημαντικό κεφάλαιο του πολιτισμού μας. 

Τα μυθιστορήματά της για παιδιά δημιούργησαν ολόκληρη σχολή και επηρέασαν γενιές νεότερων συγγραφέων. Το Καπλάνι της βιτρίνας, το πρώτο της μυθιστόρημα, υπήρξε έργο-σταθμός για την ελληνική παιδική λογοτεχνία και θεωρείται πλέον ένα κλασικό έργο της παγκόσμιας λογοτεχνίας για παιδιά, με συνεχείς επανεκδόσεις από το 1963 που πρωτοκυκλοφόρησε στην Ελλάδα και πολλές μεταφράσεις και διακρίσεις στο εξωτερικό. Επιπλέον, με το εμβληματικό της μυθιστόρημα "Η αρραβωνιαστικιά του Αχιλλέα" (1987), που απευθύνεται σε ενήλικες και αποτελεί τομή στη σύγχρονη ελληνική λογοτεχνία, πρόσφερε μια αναθεωρητική ματιά στη σύλληψη μιας φορτισμένης ιστορικά περιόδου αναδεικνύοντας μια νέα οπτική. 

Θέλοντας να τιμήσουμε το μοναδικό της έργο αποφασίσαμε να της αφιερώσουμε το φετινό εργαστήριο, δίνοντας τον τίτλο «Ο κόσμος της Άλκης Ζέη» 

Θα μας βοηθήσει να προσεγγίσουμε μέσα από το έργο τη πολλά διαφορετικά είδη γραπτού λόγου όπως είναι το παραμύθι, το ιστορικό μυθιστόρημα, η αυτοβιογραφία κλπ. Στη συνέχεια δημιουργούνται ιστορίες με βάση τα βιβλία της, από τα οποία διαβάζουμε αποσπάσματα 

Το εργαστήριο αυτό έρχεται ως συνέχεια των τριών προηγούμενων ετών που ήταν αφιερωμένα στον Αντώνη Σαμαράκη, στην Ευγενία Φακίνου και στην Πηνελόπη Δέλτα. 

Το εργαστήριο και φέτος περιλαμβάνει: 

-Εργαστήριο δημιουργικής γραφής, εικαστικών, σκηνογραφίας και θεατρικού παιχνιδιού 

-Δημιουργία κειμένων 

-Δημιουργία συλλογής διηγημάτων 

-Με την ολοκλήρωσή του εργαστηρίου προτείνεται η εκτύπωση της συλλογής διηγημάτων που θα γράψουν/ εικονογραφήσουν τα παιδιά 

Κάθε Τρίτη στο Αετοπούλειο (Τομπάζη & Φιλ. Εταιρείας 12) 18:00 – 20:00  / δίνεται η δυνατότητα και για εξ αποστάσεως συμμετοχή μέσω zoom

Το εργαστήριο προσφέρεται δωρεάν στους μαθητές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου