Πέμπτη 27 Φεβρουαρίου 2025

Ομάδα Προφορικής Ιστορίας Χίου: «…Καρφίτσες, κλωστές και σήματα Μορς…»

 «…Καρφίτσες, κλωστές και σήματα Μορς…»


 

Μαρτυρίες από Χιώτισσες ράφτρες και μαρκόνισσες του 20ού αιώνα.

 

Σάββατο 8 Μαρτίου 2025, 6.00μ.μ.

 

Ομήρειο Πνευματικό Κέντρο Δήμου Χίου

 

Αίθουσα Συνεδρίων

 

Πάνω από μια ραπτομηχανή ή έναν ασύρματο, μοδίστρες και ασυρματίστριες από τη Χίο, ράβουν ξανά, με πυκνές ή αραιές βελονιές, τις αναμνήσεις τους

και στέλνουν τα ραπόρτα τους από ένα όχι και τόσο μακρινό παρελθόν.

 

Στις 8 του Μάρτηπαγκόσμια ημέρα της γυναίκας, το επάγγελμα της ράφτρας θα «συνταξιδέψει» με το επάγγελμα της γυναίκας ναυτικού, ράφτρες και μαρκόνισσες θα μας μεταφέρουν μισόν αιώνα  πριν -και, σε κάποιες περιπτώσεις, λίγο παραπάνω-  βοηθώντας μας με τις μαρτυρίες τους να κατανοήσουμε  πώς το κοινωνικά προβλέψιμο και παραδεδομένο μεταλλάσσεται, κάποτε, σε απρόβλεπτο ή πρωτοποριακό…

 

Θα σας περιμένουμε, λοιπόν, στην αίθουσα διαλέξεων του Ομηρείου Π.Κ. Δήμου Χίου, στις 6 η ώρα το απόγευμα, να ανασυνθέσουμε με «καρφίτσες, κλωστές και σήματα Μορς», ένα ενδιαφέρον παρελθόν, όχι μόνο γυναικείο, αλλά ευρύτερα κοινωνικό.

 

ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ:

 

Ομάδα Προφορικής Ιστορίας Χίου  (ΟΠΙΧΙ)                   

Πολιτιστικός φορέας: ΕΘΟΣ Αιγαίου

 

ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ

      

Στο πρώτο μέρος της εκδήλωσης θα παρουσιασθούν αποσπάσματα συνεντεύξεων από τις μοδίστρες: Αγγέλα Κοντογιάννη, Άννα Μπουμπάρη, Κατίνα Φραγκάκη, Αργυρώ Σταμούλη, Αργυρώ (Ρούλα) Στουπάκη, Ελένη Tώρα, Ελευθερία Μανωλάκη (αναμνήσεις από τη μητέρα της, τη μοδίστρα Κωνταντίνα Πιτσάκη), καθώς και από την αείμνηστη Ζωή (Νίτσα)  Απόδιακου-Καμαράδου, όπως και από τις: Σοφία Γρατσία και Μάρω Κατακουζηνού, οι οποίες είχαν παραχωρήσει συνέντευξη σε μέλη της Ομάδας Προφορικής Ιστορίας Αθήνας.

 

Στο δεύτερο μέρος θα παρουσιασθούν αποσπάσματα συνεντεύξεων από τις μαρκόνισσες: Ευαγγελία Ανδρικοπούλου, Μυρόπη Αργυρούδη, Χρυσούλα Δάνου, Αγγέλα Μαυρίδου και Γαρυφαλλιά Παππά.

 

Διάρκεια παρουσίασης: 60΄

 

Θα ακολουθήσει ολιγόλεπτη συζήτηση με τις παριστάμενες μοδίστρες και ασυρματίστριες

 

Σημειώνουμε, επίσης, ότι το περιεχόμενο της εκδήλωσης -με πιο συνοπτικό τρόπο- πρωτοπαρουσιάστηκε από μέλη τής ΟΠΙΧΙ στην 4η Γιορτή Προφορικής Ιστορίας με τίτλο: «ΓΥΝΑΙΚΕΣ-χωρίς υπότιτλο» (Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων, 24-26 Ιανουαρίου 2025), η οποία οργανώθηκε από το δίκτυο Ομάδων Προφορικής Ιστορίας Ελλάδας, που λειτουργούν με εθελοντική εργασία των μελών τους, έχοντας σκοπό την καταγραφή συνεντεύξεων ζωής αλλά και κομβικών σημείων της τοπικής και εθνικής Ιστορίας.

 

Για περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα της ΟΠΙΧΙ και Εθος Αιγαίου στο FB, όπως και τη σελίδα των Ομάδων www.oralhistorygroups.gr


Μπορείτε να δείτε την εκδήλωση στη σελίδα μας στο FB εδώ.

Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου 2025

Γυναίκα και φως στο Παλαιό Φάληρο

 Ο Δήμος Π. Φαλήρου και οι Δημοτικές Βιβλιοθήκες σε συνεργασία με την

Γυναικεία Λογοτεχνική Συντροφιά

σας προσκαλούν στην Έκθεση Εικόνας με θέμα:

«Η Γυναίκα στην παιδική, νεανική και crossover λογοτεχνία»

και τίτλο

«ΓΥΝΑΙΚΑ ΚΑΙ ΦΩΣ»



Τελετή Βράβευσης 11ου Διεθνούς Μαθητικού Διαγωνισμού "Δημιουργώντας τα δικά μας παιχνίδια: Από το χθες στο σήμερα"



 Τελετή Βράβευσης 11ου Διεθνούς Μαθητικού Διαγωνισμού "Δημιουργώντας τα δικά μας παιχνίδια: Από το χθες στο σήμερα"


Πέμπτη 27 Φεβρουαρίου 2025

H τελετή απονομής των βραβείων του 11ου Διεθνούς Μαθητικού Διαγωνισμού που διοργάνωσαν το Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης του Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Διάσωσης Σχολικού Υλικού και το Τμήμα Εκπαιδευτικής Ραδιοτηλεόρασης και Ψηφιακών Μέσων του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακά!


Η τελετή βράβευσης θα μεταδοθεί και μέσω του καναλιού μας στο YouTube εδώ :

Υπενθυμίζουμε ότι λειτουργεί ήδη στο Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης έκθεση με τις συμμετοχές από τον Διαγωνισμό δίνοντας την ευκαιρία σε σχολεία και επισκέπτες/τριες να δουν από κοντά τις εξαιρετικές δημιουργίες των σχολείων και των μαθητών/τριών.

Δευτέρα 24 Φεβρουαρίου 2025

Η Ελληνική Λέσχη Συγγραφέων Αστυνομικής Λογοτεχνίας για τα Τέμπη: Στις 28/2 κατεβάζουμε τα μολύβια!

 


ΕΛΣΑΛ ΓΙΑ ΤΕΜΠΗ: Στις 28/2 κατεβάζουμε τα μολύβια!


Ανακοίνωση της Ελληνικής Λέσχης Συγγραφέων Αστυνομικής Λογοτεχνίας (ΕΛΣΑΛ)


Επειδή η πραγματική ζωή παράγει περισσότερα τραγικά γεγονότα από τα περιγραφόμενα στα σενάρια της λογοτεχνίας,
Επειδή οι υπεύθυνοι στην πολιτική σκηνή συχνά μένουν ατιμώρητοι, ενώ στην αστυνομική μυθοπλασία οι ένοχοι τιμωρούνται,
Επειδή η ουδετερότητα ή η αποστασιοποίηση των ανθρώπων των γραμμάτων και των τεχνών δίνει το λανθασμένο μήνυμα της αδιαφορίας και της έλλειψης αλληλεγγύης,
Επειδή τα μέλη της ΕΛΣΑΛ, εκτός από συγγραφείς, είναι ενεργά μέλη της κοινωνίας και του πολιτισμού,

Αποφασίσαμε:
• Τα μέλη της ΕΛΣΑΛ να συμμετάσχουν στις συγκεντρώσεις για τα Τέμπη που θα πραγματοποιηθούν στην Ελλάδα και το εξωτερικό την Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου 2025, και
• Να αναβληθούν όλες οι προγραμματισμένες εκδηλώσεις, όπου θα συμμετείχαν μέλη της ΕΛΣΑΛ.
Για την ΕΛΣΑΛ

Η γραμματεία

https://elsal.gr/el/nea/1480-elsal-tempi-28-2-2025.html

Παρουσιάζεται στη Λάρισα το νέο βιβλίο της Ευδοκίας Ποιμενίδου "Το ΡΩΣΙΚΟ ΚΕΙΜΗΛΙΟ και η ΨΕΥΤΙΚΗ ΠΡΙΓΚΙΠΙΣΣΑ"

 


Παρουσιάζεται στη Λάρισα το νέο βιβλίο της Ευδοκίας Ποιμενίδου

Το ΡΩΣΙΚΟ ΚΕΙΜΗΛΙΟ και η ΨΕΥΤΙΚΗ ΠΡΙΓΚΙΠΙΣΣΑ

Μυστήριο στην Κομοτηνή

Πρόκειται για το τρίτο βιβλίο της σειράς  «Τόποι Μυστηρίου» των εκδόσεων                         «Κύφαντα»

Η παρουσίαση θα γίνει στη Λογοτεχνική Γωνία (Γαληνού και Φαρμακίδου), την Τρίτη 11 Μαρτίου ώρα 19.00

Για το βιβλίο θα μιλήσουν

-Βίκυ Τασιοπούλου -φιλόλογος, υποδιευθύντρια 6ου Γυμνασίου Λάρισας

-Η συγγραφέας του βιβλίου Ευδοκία Ποιμενίδου

Την εκδήλωση θα συντονίσει η Αναστασία Κιούση

Για τη σειρά "Τόποι Μυστηρίου" θα μιλήσει η συγγραφέας, Πρόεδρος της Γυναικείας Λογοτεχνικής Συντροφιάς Άννα Βασιλειάδη

Πρόκειται για μια περιπέτεια παιδιών που συναντιούνται στις διακοπές τους και γίνονται μια παρέα. Χάρη στην ευφυία και την παρατηρητικότητά τους, βοηθούν στη διαλεύκανση του μυστηρίου της κλοπής του κειμηλίου. 

Το λάδι στο γκαζόν και ο κουστουμαρισμένος κύριος, η παράξενη πριγκίπισσα και κάποιες συζητήσεις που γίνονται αντιληπτές από τα παιδιά οδηγούν σε μια σειρά από ερωτήματα, τα οποία προσπαθούν να απαντήσουν. Οι συμπτώσεις, τα ευτράπελα και οι παρακολουθήσεις των υπόπτων συνθέτουν ένα ευχάριστο αφήγημα.  Η ιστορία εκτυλίσσεται στα σοκάκια της παλιάς πόλης και στα ιστορικά σημεία της Κομοτηνής την οποία τα παιδιά ανακαλύπτουν και την συστήνουν στους αναγνώστες του βιβλίου.   

Με φόντο τη σπηλιά του Κύκλωπα, στη σκιά του Ισμάρου, και με θέα το Θρακικό πέλαγος οι ήρωες της ιστορίας περνούν τις τελευταίες μέρες του καλοκαιριού  και παράλληλα βοηθούν την αστυνομία στη σύλληψη των ενόχων.

Κυριακή 23 Φεβρουαρίου 2025

Ο Θεός Λιχούδης

 


Ο ΘΕΟΣ ΛΙΧΟΥΔΗΣ

Γειά σας , είμαι ο Λιχούδης. Ένας θεός μπισκοτούλης. Τώρα μάλλον θ αναρωτιέστε πώς γίνεται ένα μπισκότο να είναι θεός. Που λέτε, εγώ γεννήθηκα σ έναν φούρνο. Μου έφτιαξαν γάντια και μπότες από σοκολάτα υγείας, καπέλο από λευκή σοκολάτα. Και κουμπιά από ζελεδάκια. Με είχαν σ ένα ράφι για λίγο καιρό μέχρι που με σέρβιραν.

Μόλις κατάλαβα πως η μοίρα, ο σκοπός των μπισκότων είναι το φάγωμα , πετάχτηκα γρήγορα και άρχισα το ταξίδι. Έτσι όπως προχωρούσα, συνάντησα μια αλεπού που άρχισε να με κυνηγάει. Έτρεχα ώσπου βρήκα ένα ποτάμι. Έψαξα κάτι που να επιπλέει για  να το χρησιμοποιήσω σαν βάρκα να περάσω απέναντι. Κοιτούσα τριγύρω και τότε βρήκα ένα αλουμινένιο καράβι πεταμένο στα σκουπίδια. Πήγα το έπιασα και το πέταξα στο ποτάμι. Ανέβηκα και σώθηκα απ’ το παμπόνηρο εκείνο ζώο. 

Εντάξει, ο περίπατος στο δάσος είναι ωραίος , όμως ειδικά ένα μπισκότο σαν εμένα θα έπρεπε να προσέχει για θηρευτές ή πολύ λιχούδικα ζώα. Πέρασε η μέρα μια χαρά. Ήπια νερό από τη βροχή, έφαγα φρούτα απ’ τα δέντρα της περιοχής, όμως άρχισε να νυχτώνει. Δεν είχα καταφύγιο να κοιμηθώ. Ή θα με πατούσαν , ή θα με θρυμμάτιζαν, ή θα με έτρωγαν. Καθώς περπατούσα άκουσα κάτι πίσω μου. Χωρίς να προλάβω να πω ή να κάνω κάτι είδα ένα φίδι, μου όρμησε, έκλεισα τα μάτια και περίμενα να με δαγκώσει. Ανταυτού , άκουσα κάποιον να μου λέει «μπορείς τώρα ν ανοίξεις τα μάτια σου, δεν θα σε φάω». Άνοιξα τα μάτια, ένα ζώο με αγκαθωτή πλάτη και αστεία μυτούλα στεκόταν μπροστά μου.

·       Πώς σε λένε τον ρώτησα ?

·       Τζο Σκατζό, εσένα ?

·       Λιχούδη.

·       Χάρηκα πολύ για τη γνωριμία Λιχούδη.

·       Κι εγώ . Ε….. τί είσαι?

·       Είμαι σκαντζόχοιρος. Εσύ?

·       Μπισκότο.

·       Κάτι κατάλαβα. Ή μάλλον κάτι μυρίστηκα.

·       Καλό.

·       Ευχαριστώ. Θα ήθελες να έρθεις σπίτι μου? Θα φάμε ψιλοκομμένο φίδι με λάδι και για επιδόρπιο φράουλες!

Θα ήθελα πολύ.  

Έτσι τον βοήθησα να μαζέψει φράουλες και πήγαμε στη φωλιά του. Εκεί μου γνώρισε τη γυναίκα του Έιμι και τα τρία παιδιά τους: Σίλβερ, Σάντοου και Σόνικ.

Παίξαμε με τα μικρά και οι φράουλες ήταν απίθανες. Αποφάσισα να ζήσω με τον Τζο. Περνούσαμε τέλεια κάθε μέρα ώσπου…..μια μέρα παγίδευσαν τον Τζο οι κυνηγοί . Πρώτα το είπα στην Έιμι και πήγα για βοήθεια με τον Σίλβερ. Ψάχναμε, ψάχναμε, μέχρι που βρήκαμε ένα πηγάδι. Από κει πέρασε τότε μια νεράιδα που μου έδωσε ένα caprice για σκήπτρο και μ έκανε θεό. Έτρεξα γρήγορα , έσωσα τον Τζο. Όμως είδη είχε ξεσπάσει μπόρα. Η φωλιά καταστράφηκε και έπρεπε κάπως φυλαχτούμε. Τότε σκέφτηκα την καλύτερη ιδέα: Δημιούργησα μια επιχείρηση , ένα σπίτι . Δημιούργησα ένα εργοστάσιο σοκολάτας και από τότε ζω εκεί με τους φίλους μου.

 

 

 

 

ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ ΞΥΝΟΓΑΛΟΣ .

Τα τρία κλειδιά και το μυστικό του Ευριπίδη: Η εισήγηση από την εκδήλωση στη Καστοριά

 Τη Τετάρτη 12 Φεβρουαρίου παρουσιάστηκαν στην Αίθουσα Εκδηλώσεων του Ενυδρείου Καστοριάς τα δυο πρώτα βιβλία της σειράς "Τόποι Μυστηρίου" σε εκδήλωση που διοργάνωσαν η Δημοτική Βιβλιοθήκη του Ν.Π.Δ.Δ Καστοριάς "Αθανάσιος Χριστόπουλος" και οι εκδόσεις Κύφαντα



Ήδη σας παρουσιάσαμε την εισήγηση της κυρίας Αλίκης Καζταρίδου (Σύμβουλος Α/θμιας Εκπαίδευσης Καστοριάς) για ΤΟ ΑΓΑΛΜΑ ΤΟΥ ΠΡΑΞΙΤΕΛΗ– ΜΥΣΤΗΡΙΟ ΣΤΑ ΑΝΑΦΙΩΤΙΚΑ 

ΤΑ ΤΡΙΑ ΚΛΕΙΔΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΜΥΣΤΙΚΟ ΤΟΥ ΕΥΡΙΠΙΔΗ – ΜΥΣΤΗΡΙΟ ΣΤΗ ΣΑΛΑΜΙΝΑ της

 Άννας Βασιλειάδη παρουσίασε ο Γιώργος Τσιάντας : Εκπαιδευτικός

Ακολουθεί η εισήγησή του:

ΠΡΟΣΦΩΝΗΣΗ ΚΑΙ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ

Αγαπητές κυρίες Αλίκη Καζταρίδου και Κατερίνα Νικολάου, αγαπητέ Κώστα και Αγαπητή Άννα, διαχρονικοί φίλοι της Καστοριάς και των ανθρώπων της, σας καλωσορίζω στην πατρίδα μας και σας ευχαριστώ για την τιμή που μας κάνετε να συμπεριλάβετε τον τόπο μας στην παρουσίαση των νέων σας βιβλίων, μια παρουσίαση-γιορτή που την κοσμούν παιδιά, εκπαιδευτικοί, γονείς και φίλοι του βιβλίου.

Μου ζητήθηκε από την κ. Αλίκη, τη σχολική μας σύμβουλο και επόπτρια ποιότητας της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Καστοριάς να παρουσιάσω το βιβλίο της Άννας Βασιλειάδη «Τα τρία κλειδιά και το μυστικό του Ευριπίδη» και την αποδέχτηκα πραγματικά χωρίς δεύτερη σκέψη, γνωρίζοντας την ποιότητα του χαρακτήρα της αλλά και τη συγγραφική της δεινότητα και εμπειρία.

Πρόκειται για ένα βιβλίο στο οποίο κυριαρχούν, άλλος περισσότερο και άλλος λιγότερο, δύο τόποι που έχουν αφήσει ανεξίτηλο το σημάδι τους στη συλλογική μας μνήμη.  

Από τη μια η Κωνσταντινούπολη, η χιλιόχρονη πρωτεύουσα του ανατολικού ρωμαϊκού κράτους από την οποία ξεκινά ένα μυστικό που θα χρειαστεί να περάσουν αιώνες μέχρι να αποκαλυφθεί.

Και από την άλλη, η Σαλαμίνα, το νησί στο οποίο συντελέστηκε η σημαντικότερη, κατά την άποψη πολλών ιστορικών, μάχη των περσικών πολέμων, ανάμεσα στους Αθηναίους και τους συμμάχους τους και τον στόλο του Ξέρξη. Τη Σαλαμίνα του Θεμιστοκλή αλλά και τη γενέτειρα του τραγικού ποιητή Ευριπίδη. Τη Σαλαμίνα πολλών άλλων ιστορικών προσώπων και γεγονότων, που πολλοί από εμάς δε γνωρίζουμε ότι σημάδεψαν την ιστορία της.

Καλοκαίρι του 2024. Το παρελθόν και το παρόν της Πόλης και της Σαλαμίνας συναντώνται κατά έναν τρόπο που φαινομενικά δείχνει τυχαίος. Δύο οικογένειες από την Ελλάδα με τα πέντε παιδιά τους, απολαμβάνουν τις διακοπές τους στο νησί, όταν γνωρίζονται με μια οικογένεια από την Πόλη, που αποτελείται από τους δύο γονείς και τον Τιμάτς. Μια από τις πολλές συνήθεις καλοκαιρινές γνωριμίες θα πείτε· ή μήπως κάτι άλλο;

Μεταξύ των παιδιών αναπτύσσεται σταδιακά μια φιλία, την οποία διανθίζουν και τα πρώτα εφηβικά ερωτικά σκιρτήματα που παίζουν και αυτά το ρόλο τους.

Μια νυχτερινή βόλτα στον Φάρο του νησιού θα τα φέρει ενώπιον μιας αποκάλυψης που θα ιντριγκάρει τις διακοπές τους, καθώς θα αποτελέσει την απαρχή για το κυνήγι ενός θησαυρού, που αποφασίζεται να γίνει κάτω από τη μύτη των γονιών τους. Των Ελλήνων τουλάχιστον γιατί για την τούρκικη οικογένεια…

Όπως κάθε παιδί εκστασιάζεται στην είδηση της αναζήτησης ενός θησαυρού, έτσι και τα παιδιά της ιστορίας μας αναζητούν τρία κλειδιά που θα ξεκλειδώσουν το μυστικό. Ψάχνουν πληροφορίες, κάνουν σχέδια, οργανώνουν επισκέψεις σε πιθανούς τόπους…

Και σιγά σιγά αρχίζουν να έχουν τα πρώτα αποτελέσματα…

ΣΚΗΝΗ ΠΡΩΤΗ

Η πρώτη χαρά ανάβει τη σπίθα για το επόμενο κλειδί. Τη ίδια στιγμή οι γονείς αρχίζουν να αντιλαμβάνονται ότι κάτι γίνεται πίσω από την πλάτη τους και θέτουν τα παιδιά τους αλλά και την τούρκικη οικογένεια υπό στενή παρακολούθηση. Η αγωνία κορυφώνεται, καθώς τα μυστικά θέτουν σε κίνδυνο τη συνοχή της παρέας και η φιλιά τους δοκιμάζεται. Ίσως η ανακάλυψη του επόμενου κλειδιού να είναι το στοιχείο που θα την στηρίξει και θα την ενδυναμώσει.

ΣΚΗΝΗ ΔΕΥΤΕΡΗ

Το παρελθόν όμως είναι πάντα παρόν στις ζωές των ανθρώπων. Στη Σαλαμίνα της αρχαίας εποχής ο νεαρός Ευριπίδης αναζητά διέξοδο στις ανησυχίες του. Ούτε η πυγμαχία, ούτε η ζωγραφική, παρόλο που διακρίνεται σε αυτές, μπορούν να καλύψουν τα όνειρά του. Μια βόλτα σε μια σπηλιά του νησιού, με τον θαλασσινό αέρα να φυσά, καθαρίζει τις σκέψεις του και παίρνει την απόφασή του:

-         Τραγωδία!

-         Τραγωδία; Αυτό είναι το μεγάλο σου όνειρο; ρωτά, σοκαρισμένος, ο πατέρας του, Μνήσαρχος.

-         Ναι, τραγωδία! Νιώθω ότι έχω τόσα πολλά να πω! Εκεί στο σπήλαιο, αγναντεύοντας την απέραντη θάλασσα, έρχονται οι σκέψεις και ξεχειλίζουν στο μυαλό μου. Αναρίθμητοι στίχοι έχουν γραφεί!

-         Οικογένεια; Παιδιά; Με τους στίχους και τις τραγωδίες πιστεύεις ότι εσύ θα δώσεις νόημα και σκέψη στον κόσμο;  

-         Θα γίνουν όλα όπως θέλουν οι Θεοί. Αυτή είναι, αλήθεια, η βούλησή μου. 

Όμως αφήσαμε τα παιδιά στο δεύτερο κλειδί… Που να βρίσκονται άραγε;

Προχωρήσανε ή εγκατέλειψαν την προσπάθειά τους;

ΣΚΗΝΗ ΤΡΙΤΗ

Τα μνημεία, οι εκκλησιές και τώρα η σπηλιά. Η ώρα να αποκαλυφθεί το μυστικό. Όπως και ο ρόλος του καθενός. Οι καρδιές χτυπούν έντονα πια. Οι ανάσες γίνονται όλο και πιο γρήγορες. Κι ένα όνειρο από την μικρή Κασσάνδρα που εξελίσσεται σε εφιάλτης, αποκαλύπτει μυστικά. Οι γονείς αντιλαμβάνονται πλέον τα πάντα. Θα σταθούν στο πλευρό των παιδιών ή ο φόβος για το άγνωστο θα δώσει ένα άδοξο τέλος στην περιπέτεια;

ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ

Το διάβασα απνευστί! Έγινα κι εγώ για λίγο μικρός! Άλλοτε Ιάσωνας, άλλοτε Τιμάτς! Έζησα σα να είμαι μέλος της παρέας! Και στο τέλος σκέφτηκα… Μακάρι η ζωή μας να διανθίζεται από τόσο όμορφες περιπέτειες… Με μια λέξη το βιβλίο αυτό είναι…Ταμάμ!!

====

Να ευχαριστήσω από τα βάθη της καρδιάς μου και να δώσω πολλά συγχαρητήρια στα παιδιά του τμήματός μου, του Ε1 για την καταπληκτική συνεργασία, τη διάθεση και την όρεξη με την οποία προσέγγισαν τους ρόλους τους μέσα σε ένα πολύ μικρό χρονικό διάστημα. Φυσικά τους γονείς τους που μας επέτρεψαν να πάρουμε μέρος σε αυτήν την γιορτή. Περισσότερο όμως τη συνάδελφο, γονέα, πολύτιμη φίλη και υπέροχο άνθρωπο, τη θεατρολόγο μας Μαρία Μουστάκα που ακούραστα, δαπανώντας χρόνο και κόπο, με μοναδικό γνώμονα την αγάπη της για τα παιδιά, συνέβαλε τα μέγιστα στο να πάρουν ζωή οι πρωταγωνιστές του βιβλίου. Επίσης, τη δασκάλα εικαστικών του σχολείου μας κ. Ελευθερία Πρωτόγερου για τις ζωγραφιές των εκκλησιών.

Αλίκη, σε ευχαριστώ για την εμπιστοσύνη. Ελπίζω να την ανταπέδωσα.

Άννα, ένα είναι σίγουρο. Το ταξίδι του βιβλίου σου στις θάλασσες των παιδιών μας θα γεμίσει με πολύ όμορφα συναισθήματα τα αμπάρια της ψυχής τους.

Καλοτάξιδο!!

 

 

  

 

 

 

Σάββατο 22 Φεβρουαρίου 2025

Ανακοίνωση της Γυναικείας Λογοτεχνικής Συντροφιάς για τα Τέμπη

 Η Γυναικεία Λογοτεχνική Συντροφιά, ως Σωματείο για τη στήριξη και προώθηση του βιβλίου για παιδιά και νέους, που εκπροσωπεί κυρίως Γυναίκες· Γυναίκες συζύγους, μάνες, εργαζόμενες, αγωνιζόμενες για μια καλύτερη ζωή· Γυναίκες που παλεύουν σε μια εποχή που τα δικαιώματά τους καταπατώνται ποικιλοτρόπως και η φωνή και ο ψίθυρός τους φιμώνονται συστηματικά, παραμένουμε απορημένοι από τον «λιθοβολισμό» της Μάνας, και κάθε γονιού που βίωσε τον άδικο χαμό του παιδιού του.

Δεν υπάρχει υπέρτατος πόνος, δεν υπάρχει πιο βαριά απώλεια από την αφύσικη απώλεια του γονιού που χάνει το παιδί του και μάλιστα αδικαιολόγητα.

Παραμένουμε στο πλευρό της Μάνας και κάθε Γονιού, παραμένουμε στο πλευρό των ψυχών που αποζητούν απλά τη δικαίωση.

Η παρούσα ανακοίνωση δεν αποτελεί μήνυμα πολιτικού ή κομματικού περιεχομένου.

Η ανακοίνωση κι εδώ



Πέμπτη 20 Φεβρουαρίου 2025

Ταξιδεύοντας στη Κομοτηνή με ένα βιβλίο

 


Το τρίτο βιβλίο της σειράς "Τόποι Μυστηρίου" των εκδόσεων Κύφαντα μόλις κυκλοφόρησε. "Το ρώσικο κειμήλιο και η ψεύτικη Πριγκίπισσα- μυστήριο στη Κομοτηνή" της Ευδοκίας Ποιμενίδου μας δίνει την ευκαιρία για ένα υπέροχο ταξίδι γεμάτο ομορφιές, γεύσεις και αρώματα. 

Να κι ένα δικό μου φωτογραφικό ταξίδι:













Λίγα λόγια...

Τρία παιδιά από την Αθήνα, ένα αγόρι από τον Βόλο, ένα κορίτσι από τη Μαρώνεια, ο μικρός της αδερφός και δυο αγόρια που μιλούν τούρκικα, γίνονται μια παρέα στην παραλία της Μαρώνειας όπου συναντιούνται.

Αποφασίζουν να διαλευκάνουν το μυστήριο του λαδιού στο γκαζόν και τη σχέση του με το κλεμμένο κειμήλιο, καθώς και την παράξενη παρουσία της Ρωσίδας πριγκίπισσας.
Δεν θα μάθουν ποτέ ποιος έστειλε το ανορθόγραφο μήνυμα, έχουν όμως τη βεβαιότητα ότι το κελάρι κρύβει μυστικά.
Με την παρατηρητικότητα και την εξυπνάδα τους βοηθούν στη σύλληψη των αρχαιοκαπήλων και την επιστροφή του πολύτιμου κειμηλίου στο Λαογραφικό Μουσείο όπου ανήκει.
Τα καλντερίμια της Κομοτηνής, το πάρκο και τα ιστορικά της κτίρια, αλλά και τα στραγάλια και το σουτζούκ λουκούμ γίνονται ο καμβάς πάνω στον οποίο υφαίνεται η περιπέτεια των παιδιών που δίνουν υποσχέσεις παντοτινής φιλίας.