Πέμπτη 20 Δεκεμβρίου 2012

Η παράσταση.... αρχίζει!!!



το ΚΑΡΝΑΒΑΛΙ των ΖΩΩΝ

του Camille Saint-Saëns, σε Jazz διασκευή
                                                                                                                       
Μια μουσικο--θεατρική παράσταση με χρήση πολυμέσων η οποία θα παρουσιαστεί στην αίθουσα του ιστορικού ΤΡΙΑΝΟΝ την σαιζόν 2012-13

«Το Καρναβάλι των Ζώων» είναι μια δημιουργία του μεγάλου γάλλου ρομαντικού μουσικού συνθέτη Camille Saint-Saëns και αποτελείται από δεκατέσσερα μέρη.
Ο Camille Saint-Saëns συνέθεσε το έργο αυτό για να διασκεδάσει τους φίλους του, τον Φεβρουάριο του 1886, ενώ ήταν διακοπές σε ένα μικρό χωριό της Αυστρίας.

Από την αρχή χρησιμοποιήθηκαν για την εκτέλεση του έργου  ένα σύνολο μουσικής δωματίου 11 οργάνων : Φλάουτο / πίκολο (το piccolo είναι ένα μικρό φλάουτο μια οκτάβα υψηλότερο από το φλάουτο), κλαρινέτο (σι ύφεση και ντο), δύο πιάνα, υαλόφωνο (glass harmonica), ξυλόφωνο, 1ο & 2ο βιολί, βιόλα, βιολοντσέλο και κοντραμπάσο. Η ονομασία αυτού του σπάνιου 11-μελούς μουσικού συνόλου είναι «εντεκτέτο» (hendectet). Σήμερα το υαλόφωνο αντικαθιστάται συνήθως  από ένα μεταλλόφωνο ή παραλείπεται.

Ο Camille Saint-Saëns, θεωρούσε ότι αυτό το έργο ήταν πολύ επιπόλαιο και ότι  θα μπορούσε να βλάψει τη φήμη του ως σοβαρού συνθέτη. Γι αυτό το λόγο το έργο δεν παίχτηκε ποτέ δημόσια, με εξαίρεση το κομμάτι «Ο κύκνος» (Le Cygne) που παιζόταν καθ’ όλη  τη διάρκεια της ζωής του. Ολόκληρο το έργο παρουσιάστηκε λίγες φορές μόνο σε μικρές ιδιωτικές παραστάσεις που έγιναν για τους στενούς φίλους του συνθέτη, μεταξύ των οποίων ήταν και ο μεγάλος Franz Liszt.

Ο Camille Saint-Saëns ανέφερε ωστόσο στην διαθήκη του ότι επέτρεπε την δημόσια παρουσίαση του έργου μετά το θάνατό του. Η πρώτη παρουσίαση ενώπιον του κοινού πραγματοποιήθηκε στις 26 Φεβρουαρίου 1922. Από τότε έγινε το πιο δημοφιλές έργο του και ένα από τα πιο γνωστά έργα μουσικής δωματίου.

Τον Μάιο του 2009 στην Θεσσαλονίκη μετά από μια ιδέα του Σταύρου Αθανασιάδη, τρεις εξαίρετοι τζαζ μουσικοί, ο Μάκης Στεφανίδης, Ο Χρήστος Γερμένογλου και ο Λάκης Τζήμκας έκαναν την τζαζ διασκευή του παραπάνω έργου. Αυτή η τζαζ εκδοχή ήταν και το έναυσμα της δημιουργίας της παράστασης «Το Καρναβάλι των Ζώων» κατά την διάρκεια της οποίας η κλασική εκτέλεση συναντά την τζαζ εκδοχή της.

Στην παράσταση αυτή έχουν αντικατασταθεί τα δύο πιάνα με μια διασκευή για πιάνο με τέσσερα χέρια που έγινε από τον Ανδρέα Μερτζέλο.

Για πρώτη φορά παγκοσμίως παρουσιάζεται «Το καρναβάλι των Ζώων», του Camille Saint-Saëns, σε μια μοναδική Jazz διασκευή. Απ’ την διάδραση της Jazz διασκευής και της κλασικής πρωτότυπης εκτέλεσης προκύπτει μια εμπνευσμένη παράσταση όπου ηθοποιοί, μουσικοί, κοινό και ένα τεράστιο comic μπλέκονται σε μια πανδαισία μουσικής και χρωμάτων. Η Jazz και η κλασική μουσική θα αντιπαρατεθούν, θα εμπλακούν, θα συμφιλιωθούν και θα απογειωθούν.  Όλο αυτό υπό την συνοδεία μιας ορχήστρας μουσικής δωματίου και ενός Jazz τρίο.

Παίζουν οι ηθοποιοί :

Νίκος Γεωργάκης

Ναταλία Κάντζια

Το 5τέτο   «Ωδός» και άλλοι φίλοι

Το 3Wy Jazz τρίο

Comics : Jim Sam

Μουσική επιμέλεια : Διονύσης Βερβιτσιώτης

Κείμενα-σκηνοθεσία-διεύθυνση παραγωγής : Σταύρος Αθανασιάδης 

Sound design – επεξεργασία ήχου : Κώστας  Μπώκος  (Studio 19)

Σχεδιασμός φωτισμού :  Δημήτρης Μήτσης

Επεξεργασία flash animation :  Κωνσταντίνα Μάτα

Ενδυματολογική μελέτη :  Κατερίνα Τσακότα

Διαχείριση οπτικοακουστικών μέσων : Νεφέλη Πάντζου
                                                             Παντελής Παπαστεργίου

Παίζουν οι μουσικοί -
Μουσικό σύνολο «Ωδός» :

Βιολί  Ι              - Διονύσης Βερβιτσιώτης
Βιολί ΙΙ              - Κάτια Καμίνσκαγια
Βιόλα                - Γιάννης Αθανασόπουλος
Βιολοντσέλο     - Έλλη Φιλίππου
Κοντραμπάσο   - Έλλη Δαδήρα
Κλαρινέτο         - Νίκος Μπάνος
Φλάουτο           - Ηλέκτρα Καρανικόλα
Ξυλόφωνο -      
Μεταλλόφωνο   - Θέμης Συμβουλόπουλος
Πιάνο 4 χέρια    - Ανδρέας Μερτζέλος
                          - Χάρης Μπότσης

3Wy Jazz τρίο :

Ηλεκτρική κιθάρα  - Αλέξανδρος Καραδήμος
Ηλεκτρικό μπάσο  - Κωστής Γιώτης
Ντραμς                  - Ιάσων Αθανασιάδης


Μια παράσταση για όλους

Στο «ΤΡΙΑΝΟΝ» (Πατησίων και Κορδικτώνος 21) από τις 9/12 κάθε  Σάββατο στις 15:00 και Κυριακή στις 17:00. Στις 26/12 και 2/01 στις 16:00.

Τιμή εισιτηρίου : 12 €, 8 € (Παιδικό, μαθητικό, ανέργων, συνταξιούχων)

Εισιτήρια - πληροφορίες  στο 210 8222702 – 210 8215469

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου