Τετάρτη, 7 Οκτωβρίου 2015

Περπατάω με την τάξη μου στην Πλάκα: Ένας όμορφος περίπατος κι ένα παραμύθι για τον ΑχιλλέαΦωτογραφία από παλιότερο περίπατο στην ΠλάκαΜε παιδιά της 4ης Δημοτικού από το Εκπαιδευτήριο Κανάση & Καντεμίρη κάναμε σήμερα τον περίπατό μας στο πλαίσιο του προγράμματος «Περπατάω με την τάξη μου στην Πλάκα». Ήταν μια ξεχωριστή μέρα με παιδιά που μας γέμισαν χαμόγελα με τις γνώσεις, το ενδιαφέρον και τη φαντασία τους. Βεβαίως αποδείχθηκαν και ταλαντούχοι ηθοποιοί και παραμυθάδες όταν ήρθε η ώρα να φτιάξουμε ένα παραμυθάκι όταν επιστρέψαμε στο Μουσείο μετά τη βόλτα στην οδό Τριπόδων, στο Μνημείο του Λυσικράτη και στα πρώτα σπίτια από τα Αναφιώτικα …

Στο παραμύθι μας ήρωας ήταν ο Αχιλλέας.
Τα παιδιά αποφάσισαν ότι ο Πάρης δεν κατάφερε να τον σκοτώσει στην Τροία, αφού δεν τον πέτυχε στη φτέρνα.
Ο Αχιλλέας με κόλπο –βάζοντας κάποιον να παραστήσει τον Πρίαμο- τον έπιασε αιχμάλωτο κι ήρθαν μαζί στην Αθήνα.
Τον έδεσαν, τον φίμωσαν και τον έριξαν στη φυλακή.
Όμως ο Θεός Απόλλωνας αποφάσισε να τον βοηθήσει και του έστειλε έναν  μάγο που του έδωσε το Μαγικό Φίλτρο που τον έκανε αόρατο.
Έτσι το έσκασε από τη φυλακή.
Ο Θεός του χάρισε και μια λύρας που όταν την έπαιξε μάγεψε τους Αθηναίους που τον ακολουθούσαν σαν υπνωτισμένοι.
Ευτυχώς ο Αχιλλέας έβαλε ωτοασπίδες και γλίτωσε.
Μετά έστειλε έναν αγγελιαφόρο –τον Φειδιππίδη- και κάλεσε τον Οδυσσέα να τον βοηθήσει.
Εκείνος ήρθε και μαζί με τον Αχιλλέα κατάφεραν την ώρα που ο Πάρης κοιμόταν να του πάρουν τη λύρα και να μαγέψουν εκείνοι τους Αθηναίους.
Έτσι ο Πάρης πιάστηκε πάλι αιχμάλωτος κι αναγκάστηκε να δουλεύει και βοήθησε να φτιάξουν την οδό Τριπόδων που έγινε ο πιο παλιός δρόμος στον κόσμο!

Το πρόγραμμα

Το Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης  πραγματοποιεί σειρά δράσεων για τα σχολεία που έχουν ως στόχο την γνωριμία των παιδιών με την ιστορία της περιοχής όπου στεγάζεται το Μουσείο.
Τα παιδιά περπατούν στην πόλη, γνωρίζουν τα μνημεία και την ιστορία τους και στη συνέχεια, στο χώρο του Μουσείου, με τη βοήθεια της Μαγικής Τράπουλας των Παραμυθιών δημιουργούν τη δική τους ιστορία για όσα γνώρισαν.
Τα προγράμματα -σε περιπτώσεις επισκέψεων σχολείων- προσαρμόζονται ανάλογα με την ηλικιακή ομάδα:
-Σε παιδιά ηλικίας 6-8 ετών
-Σε παιδιά  ηλικίας 9-12 ετών
-Σε παιδιά 12- 18 ετών
Στον εκπαιδευτικό περίπατο λαμβάνεται υπόψη και η αντίστοιχη ιστορική περίοδος την οποία τα παιδιά διδάσκονται στο σχολείο.
Πληροφορίες: Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης
Τριπόδων 23 Πλάκα, 2103250341 info@ekedisy.g

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου