Πέμπτη 3 Μαρτίου 2016

Απρίλης στο Βόλο και βιβλία: Σκέφτεστε τίποτα καλύτερο;







Το Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης θα είναι εκεί:
 
Παρασκευή 8 Απριλίου (8-9μμ)



Η ΚΟΥΠΑ ΤΟΥ ΠΤΟΛΕΜΑΙΟΥ- Περιπέτεια στο Πόρτο Ράφτη
Καλοκαίρι στο Πόρτο Ράφτη: Μια παλιά κούπα, ένας αρχαίος ναός, ένα χαμένο νόμισμα, μια παράξενη βίλα, ένας άνθρωπος από το παρελθόν και μια παρέα παιδιών σε μια ιστορία γεμάτη μυστήριο, δράση και ανατροπές
Με αφορμή αυτή την ιστορία θα φτιάξουμε μαζί με τα παιδιά μια νέα ιστορία μυστηρίου που θα διαδραματίζεται στο Βόλο. Ακόμη θα ζωγραφίσουμε νέα εκδοχή της Κούπας του Πτολεμαίου.
Τα παιδιά παίζοντας,  ζωγραφίζοντας και φτιάχνοντας ιστορίες με τη βοήθεια της Μαγικής Τράπουλας των παραμυθιών  ταξιδεύουν στον κόσμο της φαντασίας, ανακαλύπτοντας παράλληλα κομμάτια της ιστορίας της πόλης τους
(Κώστας Στοφόρος)


Σάββατο 9 Απριλίου (11-12πμ)
 


Μαθαίνοντας μέσα από το παραμύθι και τη μυθοπλασία
-Απευθύνεται σε  γονείς, εκπαιδευτικούς, φοιτητές αλλά και σε όσους θέλουν να ανακαλύψουν τον μαγικό κόσμο των παραμυθιών.
Αναλύοντας την εμπειρία τριών προγραμμάτων που αφορούν στη Διατροφή, την Τοπική ιστορία και τους κανόνες καθημερινής υγιεινής, ανακαλύπτουμε πως μπορούμε να αξιοποιήσουμε τη μυθοπλασία και το παραμύθι ώστε τα παιδιά να αποκτήσουν βιωματική γνώση για μια σειρά θεμάτων.
Παράλληλα θα μάθουμε τι είναι η «Τράπουλα των παραμυθιών» και πως μπορεί να χρησιμοποιηθεί στο σπίτι ή στο σχολείο.
Τέλος θα αναλύσουμε με ποιον τρόπο μπορούμε να αξιοποιήσουμε για παιδαγωγικούς σκοπούς ένα βιβλίο (αφορμή η «Κούπα του Πτολεμαίου) 
 (Κώστας Στοφόρος)



Κυριακή 10 Απριλίου
1-2 μμ
Δρ Ευαγγελία Κανταρτζή:  Πώς θα αγαπήσω το βιβλίο!».   
Οι έρευνες δείχνουν  ότι το διάβασμα δεν είναι μια από  τις αγαπημένες ασχολίες των παιδιών.  Πώς μπορούμε ως γονείς να καλλιεργήσουμε την αγάπη για το βιβλίο και γενικότερα για το διάβασμα στα παιδιά; Πώς μπορούμε από την πολύ μικρή ηλικία να οδηγήσουμε και να αναπτύξουμε την αγάπη για το βιβλίο και μάλιστα για το «καλό» βιβλίο. Ως γονείς μπορούμε να βοηθήσουμε τα παιδιά μας, με παιγνιώδεις και διασκεδαστικούς τρόπους, να ανακαλύψουν τη μαγεία που κουβαλάει ένα βιβλίο καθώς η  καλλιέργεια της φιλαναγνωσίας ξεκινά από την μικρή ηλικία.   Γιατί το διάβασμα είναι  και πρέπει να είναι πάντα μια απόλαυση….

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου