Κυριακή 6 Μαρτίου 2016

Κοιτώντας πίσω: Οι αναμνήσεις ενός παιδιού από το Ολοκαύτωμα μέσα από τα μάτια παιδιών του σήμερα



 Έκθεση ζωγραφικής : 
«Κοιτώντας πίσω: Οι αναμνήσεις ενός παιδιού από το Ολοκαύτωμα μέσα από τα μάτια παιδιών του σήμερα» 
Εβραϊκό Μουσείο Θεσσαλονίκης
Εγκαίνια: Τρίτη 8 Μαρτίου 2016, 19:00
Διάρκεια: 9 Μαρτίου-7 Απριλίου 2016 

Η ζωή ενός μικρού κοριτσιού στην Πολωνία τα χρόνια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου και οι δυσκολίες που αντιμετώπισε στην προσπάθεια του να επιβιώσει από τα βίαια ρατσιστικά μέτρα εναντίον του εβραϊκού πληθυσμού, μια ζωή που στη συνέχεια έγινε αυτοβιογραφικό βιβλίο. Το "Ήθελα να πετάξω σαν πεταλούδα" της Hannah Gοfrit, (εκδόσεις Yad Vashem) έγινε, για τους μαθητές και τις μαθήτριες τριών σχολείων από την Ευρώπη και τις ΗΠΑ, η αφορμή να διδαχθούν μέσα από τα μάτια ενός μικρού κοριτσιού για την περίοδο του Ολοκαυτώματος στην Πολωνία και κατ' επέκταση σε όλη την Ευρώπη. Το θάρρος και η υπομονή που έδειξε η Χάνα καθ’ όλη τη διάρκεια της παιδικής της ηλικίας λειτούργησε ως έναυσμα για περαιτέρω συζήτηση σχετικά με τις βασικές αξίες της ζωής, όπως είναι η αξιοπρέπεια, η ελευθερία, η συλλογικότητα, ενώ παράλληλα το βιβλίο εμπνέει ελπίδα για τη συνέχιση της ζωής και δίνει τρόπους της υπέρβασης του "κακού" μέσα από την επιμονή για επιβίωση, στοιχεία που αποτυπώνονται στις ζωγραφιές των παιδιών.
Τα έργα ζωγραφικής των μαθητών και μαθητριών, του Ιδιωτικού Δημοτικού Σχολείου της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης, του Jüdischen Gymnasiums Moses Mendelssohn στο Βερολίνο και του "The Dr. Miriam & Sheldon G. Adelson Educational Campus" στο Λας Βέγκας θα παρουσιαστούν από τις 9 Μαρτίου έως τις 7 Απριλίου 2016, στην έκθεση «Κοιτώντας πίσω: Οι αναμνήσεις ενός παιδιού από το Ολοκαύτωμα μέσα από τα μάτια παιδιών του σήμερα» που φιλοξενείται στο Εβραϊκό Μουσείο Θεσσαλονίκης.



Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν την Τρίτη 8 Μαρτίου 2016, στις 19:00
(Ημέρες και ώρες λειτουργίας της έκθεσης: Τρίτη, Παρασκευή & Κυριακή 11:00-14:00, Τετάρτη & Πέμπτη 11:00-14:00 & 17:00-20:00).

Η συνεργασία των σχολείων υλοποιήθηκε στο πλαίσιο της ετήσιας συνάντησης του δικτύου Εβραϊκών σχολείων του οργανισμού Centropa, ο οποίος ασχολείται με τη διάσωση της μνήμης και τη διαφύλαξη της εβραϊκής κληρονομιάς. Η έκθεση τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας, της Πρεσβείας του Ισραήλ στην Ελλάδα και του Δήμου Θεσσαλονίκης, και εντάσσεται στο πρόγραμμα εκδηλώσεων μνήμης για τα 73 χρόνια από την αναχώρηση του πρώτου συρμού από τη Θεσσαλονίκη για τα Ναζιστικά στρατόπεδα Άουσβιτς-Μπίρκεναου.

Πληροφορίες
Αγίου Μηνά 13, Θεσσαλονίκη Τ.: 2310 250406 info@jmth.gr / www.jmth.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου