Πέμπτη 16 Μαρτίου 2017

Η τοπική ιστορία του Χαλανδρίου ζωντανεύει μέσα από τα παραμύθια





Χθές (Τετάρτη 15 Μαρτίου) πραγματοποιήθηκε δεύτερη συνάντηση του Σεμινάριου για όλους: «Φτιάχνοντας ιστορίες και παραμύθια μαζί με τα παιδιά / Μαθαίνοντας την τοπική ιστορία μέσα από το παιχνίδι και τον μύθο» που πραγματοποιείται στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Παραμυθιού στο Χαλάνδρι που οργανώνουν ο Δήμος Χαλανδρίου και το Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης




Το πρόγραμμα περιελάμβανε: 
-  Παρουσίαση και συζήτηση των παραμυθιών που δημιούργησαν οι εκπαιδευόμενοι.
- Παρουσίαση του Προγράμματος του Μουσείου Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης «Περπατάω με την τάξη μου στην Πλάκα» και
- Συζήτηση για την εμπειρία του εκπαιδευτικού προγράμματος και για το πώς μπορεί  να δημιουργηθεί ένα παραμύθι μέσα από τη γνώση της τοπικής ιστορίας.
- Συζήτηση για τον τρόπο που αξιοποιήθηκαν οι εκπαιδευτικοί περίπατοι στην Πλάκα στο βιβλίο Ο Θεός Διόνυσος και οι Πειρατές (αναζητήστε περισσότερες πληροφορίες στο http://www.ekedisy.gr)
- Οι εκπαιδευόμενοι χωρίστηκαν σε ομάδες και δημιούργησαν παραμύθια για τις τέσσερις γειτονιές της πόλης που θα φιλοξενήσουν το Φεστιβάλ: παραμύθια της Μικρασίας (Συνοικισμός), παραμύθια της φύσης (Πολύδροσο), παραμύθια των αμπελιών (Κάτω Χαλάνδρι), παραμύθια των νερών (πλατεία Χαλανδρίου).

 Αποτέλεσμα εικόνας για πλατεία χαλανδρίου παλιά
Στη συνέχεια τα παρουσίασαν με πραγματικά ευρηματικό τρόπο και έγινε απολύτως κατανοητό το πως μπορεί η γνώση να συδυάζεται με τη διασκέδαση.
έτσι μάθαμε πως ακριβώς παντρεύτηε ο Ευριπίδης, τι συνέβη στον Συνοικισμό όταν μια Μικρασιάτισσα έπλενε τα ρούχα, τις περιπέτειες του Λωλο- Στεφανή, αλλά και του γίγαντ α που έκλεψε τους χωρικούς στο Κάτω Χαλάνδρι!

Αποτέλεσμα εικόνας για χαλάνδρι παλιά

Στην επόμενη συνάντηση, ενώ η έρευνα για την τοπική ιστορία συνεχίζεται, το Σεμινάριο θα φιλοξενήσει την Ομάδα Προφορικής Ιστορίας Χαλανδρίου, που θα μας παρουσιάσει τη δουλειά που έχει γίνει στην περιοχή και θα αναζητηθούν τρόποι συνεργασίας με στόχο την καλύτερη δυνατή προσέγγιση της ιστορίας του Χαλανδρίου. 

Αυτό το Σάββατο 18 Μαρτίου (4.00 μ.μ. - 6.30 μ.μ.) στο Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης (Τριπόδων 23, Πλάκα – στάση Μετρό Ακρόπολη) πραγματοποιείται και το Σεμινάριο για εκπαιδευτικούς του Χαλανδρίου με προτεραιότητα στους εκπαιδευτικούς των τεσσάρων σχολείων που έχουν κληθεί να μετέχουν με δράσεις τους  στο Φεστιβάλ (1ο, 3ο , 4ο & 9ο Δημοτικό  Χαλανδρίου) -ωστόσο υπάρχει η δυνατότητα συμμετοχής και άλλων ενδιαφερομένων.
Στο πλαίσιο του σεμιναρίου θα πραγματοποιηθεί και εκπαιδευτικός περίπατος στην Πλάκα.

Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να υποβάλλουν δηλώσεις συμμετοχής  στο Αετοπούλειο Πολιτιστικό Κέντρο είτε τηλεφωνικά στο 210.6820464 είτε ηλεκτρονικά στο aetopoli@otenet.gr σημειώνοντας «Φεστιβάλ Παραμυθιού: σεμινάριο για εκπαιδευτικούς».  


Το Φεστιβάλ συνεχίζεται με τις εξής δράσεις:


Εργαστήρια στα Δημοτικά Σχολεία του Χαλανδρίου
Με τη στήριξη του Μουσείου Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης και σε συνεργασία με τη διεύθυνση και τους εκπαιδευτικούς των σχολείων θα υλοποιηθούν εργαστήρια με τη συμμετοχή μαθητών και στόχο τη δημιουργία παραμυθιών βασισμένων στην τοπική ιστορία. Αυτά τα παραμύθια θα παρουσιαστούν σε τέσσερις «βραδιές παραμυθιού» που θα πραγματοποιηθούν τον Μάιο με την ολοκλήρωση του Φεστιβάλ.


Παραμυθένιες βόλτες στην πόλη
Ως επιστέγασμα των δράσεων στα σχολεία και της συνεργασίας μαθητών και εκπαιδευτικών για τη δημιουργία παραμυθιών εμπνευσμένων από την τοπική ιστορία θα παρουσιαστεί η δουλειά τους στο ευρύ κοινό.
Με την ολοκλήρωση του Φεστιβάλ θα απολαύσουμε όλοι μαζί μέσα από την αφήγηση γνωστών παραμυθάδων τα θεματικά παραμύθια που δημιουργήθηκαν στα σχολεία της κάθε γειτονιάς. Το πρόγραμμα έχει ως εξής:

- Τα παραμύθια της Μικρασίας, Σάββατο 13 Μαΐου – Συνοικισμός
- Τα παραμύθια της φύσης, Κυριακή 14 Μαΐου – Θέατρο Ρεματιάς
- Τα παραμύθια των αμπελιών, Δευτέρα 15 Μαΐου – Κάτω Χαλάνδρι
- Τα παραμύθια των νερών, Τρίτη 16 Μαΐου – Πλατεία Χαλανδρίου

  Ώρα έναρξης 6.00 μ.μ.






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου