Παρασκευή 15 Σεπτεμβρίου 2017

Σάββας Φυλακούρης: Ένας ξεχωριστός άνθρωπος και μουσικός


Με αφορμή την εκδήλωση που πραγματοποιείται στη Λέσβο από το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ), με τίτλο «Ταξιδεύοντας με σαντούρια», το Σάββατο 16 Σεπτεμβρίου (ώρα 19:00), στο  Μουσείο Βιομηχανικής Ελαιουργίας Λέσβου και συζητώντας με τον φίλο Γρηγόρη Στυλιανού θυμήθηκα κι εγώ τον Σάββα Φυλακούρη, από τους σημαντικότερους παραδοσιακούς οργανοπαίκτες, ο οποίος ζει στη Λέρο. Διατηρεί φωτογραφείο, αλλά παίζει και σε κάθε είδους εκδηλώσεις εντός και εκτός Ελλάδος, διδάσκοντας εδώ και δεκαετίες παιδιά και μαθαίνοντάς τους τα μυστικά του σαντουριού.






Ο χαρακτήρας του σκιαγραφείται στο πρόσωπο του "κυρίου Στάθη" στον Κώδικα της Λέρου, απ' όπου και δυο χαρακτηριστικά αποσπάσματα. Το καλοκαίρι, στη δράση που κάναμε στον Πλάτανο, συμμετείχε με μεγάλη χαρά, παίζοντάς μας παραδοσιακές μελωδίες...

"...Έτσι, κάπως ζαλισμένοι, βρέθηκαν μέσα στο φωτογραφείο «Ο Πλάτανος». Νόμιζαν πως έκαναν λάθος και μπήκαν σε ωδείο, διότι η πρώτη εικόνα που είδαν ήταν ένας κύριος που στεκόταν πάνω από ένα παιδί στην ηλικία της Ζωής που έπαιζε σαντούρι. Αρχικά, ο κύριος του κρατούσε τα χέρια και μετά το άφησε να συνεχίσει μόνο του.
«Ε, Βαλάντη, έμαθες τίποτα ή τζάμπα τρώει το χρόνο του ο κύριος Στάθης;» ρώτησε ο Γιάννης
Αντί για άλλη απάντηση, το αγοράκι έπαιξε επιδέξια λίγο από ένα τραγούδι που κάτι τους θύμιζε, και όλοι το χειροκρότησαν. Έπειτα ο Γιάννης σύστησε τα παιδιά στον κύριο Στάθη. Εκείνος τους καλωσόρισε στο νησί και ζήτησε να ξαναπούν τα ονόματά τους…

….«Πάμε στον κύριο Στάθη, να δούμε στον υπολογιστή τις φωτογραφίες που τράβηξες», είπε στην απορημένη Αντιγόνη, «και να τυπώσουμε καμία», πρόσθεσε μιλώντας δυνατά. Και συνέχισε ύστερα πιο σιγά, ώστε να την ακούει μόνο η φίλη της: «Ο κύριος Στάθης τους ξέρει όλους στο νησί. Θα τον ρωτήσουμε γι’ αυτόν… τον Φ…ίδη και θα του δείξουμε δήθεν τυχαία τη φωτογραφία που τράβηξες με αυτούς τους δυο στο Κάστρο. Ο “φράντζας” πρέπει να έχει σχέση με τη Λέρο.
Πράγματι, μπήκαν στο φωτογραφείο, όπου και πάλι κάποιο παιδί μαθητής έπαιζε σαντούρι.
«Θα σε πάρω κι εσένα να παίξεις στης Παναγιάς, Νικήτα», έλεγε χαμογελώντας ο κύριος Στάθης και ο μαθητής καμάρωνε. «Άντε, παίξε να σ’ ακούσουν και τα παιδιά»…."

Ο "Κώδικας της Λέρου -Περιπέτεια στο νησί της Άρτεμης" κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Κέδρος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου