Σάββατο 5 Φεβρουαρίου 2022

Η ΧΩΡΑ ΜΟΥ : «ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ»

 Τα ταξίδια μας από το Αετοπούλειο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Χαλανδρίου, συνεχίζονται. Μετά το Μουσικιστάν και το Σκακιστάν, τα Φιτζιμιτζιχότζιρα και το Νιαουριστάν  και το Σκορδιστάν το Πατατοσαλατιστάν και την Τσέσσυ ήρθε η ώρα για μια βόλτα στην Αποκάλυψη



Η ΧΩΡΑ ΜΟΥ : «ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ»

του Νίκου Μικελάκη

Η χώρα μου βρίσκεται στη νοτιότερη ήπειρο της γης, την Ανταρκτική, και περιβάλλεται από τον Νότιο ωκεανό. Έχει έκταση 543,500 χιλιόμετρα και αναδύθηκε από το λιώσιμο των πάγων στη δυτική πλευρά του νότιου πόλου.

 Αρχικά ήταν καλυμμένη από πάγο με μέσο πάχος 1,9 χιλιόμετρα. Οι επιστήμονες αναφέρουν ότι στη θέση αυτή υπήρχε ο μεγαλύτερος παγετώνας της Ανταρκτικής με πλάτος 120 χιλιόμετρα και βάθος 800-1.200 μέτρα. Το όνομά του ήταν Thaites ή «Παγετώνας της Αποκάλυψης».  Λόγω της υπερθέρμανσης του πλανήτη άρχισε σταδιακά να καταρρέει, χάνοντας  900 δις τόνους ετησίως, ώσπου αποκαλύφθηκε η χώρα μου.

Το όνομά της είναι «Αποκάλυψη», αναφορά στον παγετώνα που χάθηκε, τη νέα χώρα που αποκαλύφθηκε αλλά και τις καταστροφές που δημιούργησε στον υπόλοιπο πλανήτη, όπως αναφέρονται στην Αποκάλυψη του Ιωάννη. Το λιώσιμο των πάγων και η άνοδο της στάθμης της  θάλασσας βύθισαν πόλεις όπως το Λονδίνο, η Νέα Υόρκη, η Βαγδάτη, το Τόκυο, η Ουάσιγκτον και η Συγκαπούρη, αλλά και χώρες ολόκληρες όπως η Εσθονία, η  Δανία, η Ολλανδία και  οι Μαλβίδες.

Η  «Αποκάλυψη» είναι χώρα ορεινή, ξηρή και ανεμώδης. Οι οροσειρές καταλαμβάνουν σχεδόν όλη την έκταση της χώρας, με λίγα αλλά μεγάλα  οροπέδια. Ανάμεσα στις οροσειρές υπάχουν τρια μεγάλα εντυπωσιακά φαράγγια, τα οποία λειτουργούσαν ως κανάλια πάγου. Από αυτά τα φαράγγια έλιωσαν οι πάγοι και κύλησαν προς τη θάλασσα δημιουργώντας σκηνές αποκάλυψης σε όλο τον κόσμο. Τα δύο μεγαλύτερα έχουν μήκος πάνω από 300 και πλάτος  30 χιλιόμετρα το καθένα.

Η θερμοκρασία είναι χαμηλή, όχι όμως στα επίπεδα της Ανταρκτικής που άλλοτε έφθανε στου -93 βαθμούς Κελσίου. Η βλάστηση είναι τύπου τούνδρας με πολλά είδη φυκών στα παράλια. Πινγκουίνοι και φώκιες επιβιώνουν στη χώρα μου, όχι όμως τόσο όσο στις υπόλοιπες πειοχές της Ανταρκτικής που δεν έχουν λιώσει τα χιόνι. Οι κάτοικοι ζουν από την αλιεία φάλαινας, φώκιας,  όρκας και ωταρίας. 

Ο πληθυσμός ολοένα και αυξάνεται από μετανάστες περιοχών που έχουν πληγεί από την κλιματική αλλαγή και που οι χώρες τους πρόκειται να βυθιστούν. Στα χαρτιά ονομάζονται «οικολογικοί πρόσφυγες». Ως αυτόχθονες κάτοικοι θεωρούνται αυτοί που πρώτοι εγκαταστάθηκαν. Ήταν μέλη επιστημονικών αποστολών της ΝΑΣΑ και άλλων φορέων, κυρίως επιστήμονες. Μαζί με αυτούς κατοίκησαν και πολλοί επιχειρηματίες και εργαζόμενοι πολυεθνικών εταιριών.  Η πρώτη αυτή γενιά ήταν οι πρώτοι κάτοικοι της Αποκάλυψης.

Η σημαία της Αποκάλυψης είναι λευκή και έχει ως σύμβολο ένα μπλε νετρίνο. Το λευκό συμβολίζει τον πάγο και το μπλε τη θάλασσα. Η επιλογή έγινε μετά από διεθνή διαγωνισμό για την υποβολή προτάσεων. Το νετρίνο είναι σωματίδιο με μηδαμινή μάζα, μηδενικό φορτίο. Αποτελούν το μικρότερο κομμάτι πραγματικότητας που μπορεί να σκεφτεί ο ανθρώπινος νους. Στη χώρα μου, πριν λιώσουν οι πάγοι είχε ανακαλυφθεί το μακρινό 2017 από το αμερικανικό Παρατηρητήριο Νετρίνων IceCube στο σταθμό Αμούντσεν-Σκοτ ένα νετρίνο.  Ήταν το πρώτο ανιχνεύσιμο νετρίνο από ένα κατακλυσμικό συμβάν, συγκεκριμένα την καταστροφή ενός καταδικασμένου άστρου που πλησίασε πολύ μια μαύρη τρύπα. Λόγω του μοναδικού αυτού γεγονότος μετά από διεθνή διαγωνισμό για τη σημαία της χώρας, θεωρήθηκε ότι η σημαία με το νετρόνιο συμβολίζει τη γέννηση και το μέλλον της χώρας μας.

Netrosoup

Εθνικό φαγητό είναι μια ζεστή σούπα θαλασσινών με το όνομα “netrosoup”. Oι ζεστές σούπες ψαριών ήταν ανέκαθεν το αγαπημένο φαγητό των αποστολών που διέμεναν στην Ανταρκτική πριν λιώσουν τα χιόνια. Μετα την εγκατάσταση των πρώτων κατοίκων και με αφορμή το γεγονός της ανακάλυψης του νετρόνιου με διεθνή διαγωνισμό ανάμεσα στους καλύτερους σεφ για το εθνικό φαγητό επιλέχθηκε η “netrosoup”.Παρασκευάζεται με ζωμό από διάφορα ψάρια, όπως φώκια και φάλαινα, και θαλασσοπούλια. Στο ζωμό υπάρχουν μικρά κομμάτια ψαριών, κρεμμύδια, φύκια και μπαχαρικά. Κατά προτίμηση προσθέτουν ρύζι ή κριθάρι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου