Σάββατο 5 Φεβρουαρίου 2022

Εθνικά πιάτα από φανταστικές χώρες!

 Εσείς ξέρατε ποια είναι τα Εθνικά φαγητά του Νιαουνιστάν, της Αποκάλυψης, του Πατατοσαλατιστάν, του Σκορδιστάν, της Ζυμαρούπολης, της Μπριζολάνδης;





Τα αποκαλύπτουμε σήμερα σε ένα φανταστικό γευστικό ταξίδι που ξεκίνησε από το Αετοπούλειο του Δήμου Χαλανδρίου και το εργαστήριο με έμπνευση από τη Ντενεκεδούπολη της Ευγενίας Φακίνου. 

Νιαουνιστάν:

Ψαρόσουπα Μπουγιαμπέσα



Παίρνουμε όσα ψάρια μπορούμε και τα βάζουμε σε ζεστό νερό που βράζει.

Μετά ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθούν τα ψάρια.

Προσθέτουμε παξιμάδια που αρέσουν στον βασιλιά, πατατούλες, κρεμμυδάκια, κολοκυθάκια, καροτάκια. Ρίχνουμε μπόλικο λάδι, αλάτι όχι πολύ, και μπόλικο λεμονάκι.

Το βασικό συστατικό, αυτό που δίνει νοστιμιά, είναι η αγάπη.

Από τη Μυρτώ Γιαννακάκη

 

Αποκάλυψη:

Netrosoup

Εθνικό φαγητό είναι μια ζεστή σούπα θαλασσινών με το όνομα “netrosoup”. Oι ζεστές σούπες ψαριών ήταν ανέκαθεν το αγαπημένο φαγητό των αποστολών που διέμεναν στην Ανταρκτική πριν λιώσουν τα χιόνια. Μετα την εγκατάσταση των πρώτων κατοίκων και με αφορμή το γεγονός της ανακάλυψης του νετρόνιου με διεθνή διαγωνισμό ανάμεσα στους καλύτερους σεφ για το εθνικό φαγητό επιλέχθηκε η “netrosoup”.Παρασκευάζεται με ζωμό από διάφορα ψάρια, όπως φώκια και φάλαινα, και θαλασσοπούλια. Στο ζωμό υπάρχουν μικρά κομμάτια ψαριών, κρεμμύδια, φύκια και μπαχαρικά. Κατά προτίμηση προσθέτουν ρύζι ή κριθάρι.

Από τον Νίκο Μικελάκη

 

Πατατοσαλατοστάν:

Πατατοσαλάτα

 


Η πατατοσαλάτα έγινε το εθνικό φαγητό, διότι από την γειτονική χώρα, ονόματι Σκορδιστάν, παράγονταν μια ανυπόφορη μυρωδιά. Οπότε για να την αποτρέψουν, χρειάζονταν μια πιο δυνατή. Έγινε ένας κλήρος στην χώρα, και η πατατοσαλάτα νίκησε. Έτσι κάθε μέρα, μαζί με ότι τρώνε, οι πολίτες του Πατατοσαλατοστάν, τρώνε πάντα πατατοσαλάτα μαζί του.

Συνταγή:

Υλικά

600γρ. πατάτες

18 ελιές Καλαμών

1 φλιτζανάκι του καφέ αγγουράκι τουρσί, ψιλοκομμένο

2 κουτ. σούπας κάππαρη

6 κρεμμυδάκια φρέσκα, ψιλοκομμένα

1 φλιτζάνι μαϊντανό

1 φλιτζάνι ελαιόλαδο

1 κουτ. σούπας μουστάρδα

χυμό από 1 λεμόνι

1 κουτ. σούπας ξίδι από κρασί

αλάτι, πιπέρι

Για το χταπόδι

1 χταπόδι γύρω στο 1½ κιλό

1 φλιτζανάκι του καφέ ξίδι



Διαδικασία

Αρχικά ετοιμάζετε το χταπόδι: Γυρίζετε την κουκούλα ανάποδα, αφαιρείτε τα εντόσθια και με ένα μαχαιράκι αφαιρείτε και το ράμφος του. Έπειτα το πλένετε καλά.

Σε μια κατσαρόλα με 2 λίτρα νερό ρίχνετε το ξίδι και, αφού πάρει βράση, ρίχνετε μέσα και το χταπόδι. Το μαγειρεύετε περίπου για 1 ώρα ή μέχρι να μαλακώσει. Το βγάζετε από το νερό, το αφήνετε να κρυώσει και το ξεπλένετε με άφθονο κρύο νερό. Το κόβετε σε κομματάκια.

Βράζετε τις πατάτες σε άφθονο νερό για 45 λεπτά. Τις αφήνετε να κρυώσουν λιγάκι, τις ξεφλουδίζετε και τους αφαιρείτε τα μαύρα στίγματα (αν έχουν). Τις κόβετε σε κομμάτια με το χέρι.

Σε ένα μέτριο, πυρίμαχο σκεύος βάζετε τις κομμένες πατάτες και το βρασμένο χταποδάκι. Προσθέτετε την κάππαρη, τα φρέσκα κρεμμυδάκια, το αγγουράκι τουρσί και τις ελιές.

Ετοιμάζετε τη σάλτσα: Ρίχνετε στο μπλέντερ τη μουστάρδα, το χυμό λεμονιού, το ξίδι, το ελαιόλαδο και αλάτι και πιπέρι. Χτυπάτε μέχρι η σάλτσα σας να γίνει ένα ομοιογενές μίγμα.

Περιχύνετε τη σαλάτα σας, ανακατεύετε καλά και τη μεταφέρετε σε μια ωραία σαλατιέρα. Πασπαλίζετε με το μαϊντανό και σερβίρετε στο τραπέζι.

 Από τον Οδυσσέα Τυροκομάκη

 

Σκορδιστάν:

Σκορδαλιά με καρύδια

Στο Σκορδιστάν το εθνικό φαγητό είναι η σκορδαλιά με καρύδια επειδή στο Σκορδιστάν ότι δεν είναι ζωντανό, σκληρό και σκόρδο λιώνει.

 


Συνταγή 

Υλικά Συνταγής

250 γραμ. ψωμί (χωρίς κόρα)

1/2 φλ. καρυδόψιχα

1/2 φλ. αμυγδαλόψιχα

3-4 σκελίδες σκόρδο

1/4 φλ. ξίδι

1 φλ. απαλό ελαιόλαδο

αλάτι

 

 

Εκτέλεση

Η σκορδαλιά με ψωμί, καρύδια και αμύγδαλα, είναι μια εύκολη, παραδοσιακή συνταγή που ξεφεύγει από την κλασική σκορδαλιά με πατάτα και δίνει μια έξτρα γεύση στο τραπέζι μας. Ένα καρυδάτο συνοδευτικό που ταιριάζει πολύ με τον μπακαλιάρο και όχι μόνο. 

 

Πρώτα ζεσταίνουμε λίγο νερό και ρίχνουμε μέσα την αμυγδαλόψιχα να μουλιάσει.

Την αφήνουμε έτσι για 1 ώρα και στη συνέχεια τη στραγγίζουμε σε απορροφητικό χαρτί.

Παίρνουμε τις φέτες από το μπαγιάτικο ψωμί και τις βάζουμε σε νερό (με βάρος από πάνω) για να μουσκέψει καλά. Το στύβουμε με τα χέρια μας και το βάζουμε στο μίξερ για να το αλέσουμε.

Προσθέτουμε τα καρύδια, τα αμύγδαλα και τα σκόρδα, για να πολτοποιηθούν καλά.

Για να γίνει αφράτη η σκορδαλιά με ψωμί, χρειάζεται πολύ καλή πολτοποίηση όλων των υλικών.

Προσθέτουμε το ξίδι και το απαλό ελαιόλαδο με ροή κλωστής. Αν δεν σας αρέσει παχύ το μείγμα, αραιώστε το με λίγο νερό. Αλατίζουμε κατά βούληση στο τέλος και ελέγχουμε το ξύδι, αν χρειάζεται να προσθέσουμε λίγο ακόμα.

Η παραδοσιακή σκορδαλιά με ψωμί μπορεί να γίνει στο μπλέντερ ή στο γουδί.

Μπορείς να φτιάξεις σκορδαλιά με καρύδια ή με μίξη ξηρών καρπών. Τα καρύδια δε θέλουν μούλιασμα γιατί πολτοποιούνται πολύ εύκολα. Η αμυγδαλόψιχα όμως πρέπει να μουλιάσει σε ζεστό νερό για μία ώρα, ώστε να πολτοποιηθεί σωστά το αμύγδαλο και να γίνει μια σκορδαλιά σαν αλοιφή. Επιλέξτε ξηρούς καρπούς καλής ποιότητας. Αν “ταγγίζουν” οι ξηροί καρποί, αυτή τη γεύση θα σας αφήσουν και στη σκορδαλιά.

Πώς να διατηρήσετε την σκορδαλιά σας;

Η σκορδαλιά με καρύδια διατηρείται στο ψυγείο μέσα σε γυάλινο σκεύος καλά σκεπασμένη. Διατηρείται για αρκετές ημέρες και μάλιστα όσο μένει στο ψυγείο, τόσο πιο δυνατή γίνεται η αψάδα του σκόρδου. Αν μετά από μερικές ημέρες η σκορδαλιά σας είναι πολύ δυνατή σε σκόρδο, προσθέστε λίγο λάδι για να γλυκάνει και ανακατέψτε με ένα κουτάλι.

 

Από τον Σωκράτη Τυροκομάκη

 

Ζυμαρούπολη:

Ψωμί



Ήταν κάποτε μια χώρα η Ζυμαρούπολη που όλα ήταν φτιαγμένα από ζυμάρι. Όμως δεν είχαν ακόμα εθνικό φαγητό. Μια μέρα ένας μυαλωμένος ζυμαράνθρωπος αναρωτιέται: «Τι χώρα έχουμε εμείς χωρίς εθνικό φαγητό και σημαία?» Έτσι με τις σκέψεις αυτές πήγε στους αρχηγούς της χώρας και τους είπε τι σκέφτηκε. άρχισαν να πετάγονται όλοι μαζί και να λένε ιδέες.

-Εγώ λέω να βάλουμε τη ζύμη του κέικ red velvet για εθνικό φαγητό

-Μπα, χάλια ιδέα

-Μια χαρά είναι

-Γιατί να μη φτιάξουμε κάτι καινούργιο?

-Ναι ναι, μια ζύμη καινούρια

-Εγώ λέω να είναι τα κύρια υλικά το νερό και το αλεύρι και να βάλουμε εμείς ότι άλλο θέλουμε.

Έτσι δημιουργήθηκε το ψωμί που το έβαλαν στη σημαία τους και το τρώνε παντού.

Από την Αλκυόνη Παπαδάκη

 

 

Μπριζολάνδη

Πίτσα πατάτας -Πολπέτες

Καθώς στα νησιά υπάρχουν απέραντες πατατοφυτείες -λέγεται πως από εδώ πήγε η πατάτα για πρώτη φορά στο Πατατοσαλατιστάν- τις τρώνε με κάθε τρόπο. Πίνουν γάλα πατάτας, τρώνε πατατόσουπα, πατατοσαλάτα, σκορδαλιά και ταραμοσαλάτα με πατάτα, πατατόπιτα, πίτσα με βάση την πατάτα, πουρέ, κοκκινιστές πατάτες στιφάδο, τηγανητές πατάτες, πατάτες φούρνου, πατάτες στη χόβολη

Πίτσα Πατάτας

Υλικά

2 μεγάλες πατάτες

2 ντομάτες

6 φέτες μπέικον

8 φέτες τυρί για τοστ

1 μπολ τριμμένο τυρί

Αλάτι

Πιπέρι

Λίγο ελαιόλαδο

Εκτέλεση

Κόβουμε τις πατάτες σε λεπτές ροδέλες και τις απλώνουμε πάνω σε λαδόκολλα σε ένα φαρδύ ταξί. Αλατοπιπερώνουμε ελαφρά και ρίχνουμε λίγο ελαιόλαδο. Ψήνουμε στους 180ο μέχρι να ροδίσουν.

Σε κάθε πατάτα βάζουμε τυρί του τοστ, μπέικον, μια ροδέλα ντομάτα και λίγο τυρί τριμμένο από πάνω. Πιπέρι, λίγο ελαιόλαδο και ψήνουμε μέχρι να λιώσει το τυρί.

 

 


Πολπέτες

Υλικά

1/2 κιλό καθαρισμένες και ξυσμένες (ωμές) πατάτες

1/2 κιλό κιμά μοσχαρίσιο

1 κρεμμύδι τριμένο

1 αυγό χτυπημένο

2 κ.σ. κοφτά αλάτι

Πιπέρι, λίγη ρίγανη και δυόσμο

 

Εκτέλεση

Από τις ξυσμένες πατάτες αφαιρείτε το νερό που θα βγάλουν. Με όλα μαζί τα υλικά κάνετε ένα μίγμα. Το πλάθετε σε πολπέτες (σαν σουτζουκάκια) και τηγανίζετε στο λάδι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου