Παρασκευή 21 Απριλίου 2023

Στο χυτήριο: Α μέρος

Σήμερα το πρωί είχα την ευκαιρία να ζήσω κάτι πολύ ξεχωριστό. Μια μέρα δουλειάς σε έαν χυτήριο, απ' όπου βγαίνουν τα έργα μεγάλων καλλιτεχνών της εποχής μας.

Το χυτήριο TEP ιδρύθηκε το 1978. Σε αυτά τα τριάντα τέσσερα χρόνια της λειτουργίας του έχει εξελιχτεί σε ένα υπερσύγχρονο χυτήριο όπου αναβιώνει αλλά και τελειοποιείται με τις πιο μοντέρνες μεθόδους η αρχαία ελληνική τέχνη της χύτευσης του μπρούντζου. Η εφαρμογή των πιο εξελιγμένων τεχνικών και η χρήση των πιο πρωτοποριακών υλικών επιτρέπουν στο άκρως εξειδικευμένο προσωπικό ν’ αναλαμβάνει κάθε είδους και μεγέθους χυτά και να εγγυάται εξαιρετική ποιότητα, γρήγορη παράδοση και ανταγωνιστικές τιμές. Αυτή τη στιγμή το Τ.E.P παράγει τα έργα των διασημότερων Ελλήνων και ξένων γλυπτών ενώ παράλληλα διοργανώνει εκθέσεις σε όλες τις χώρες του κόσμου.

Σήμερα, με τη μπαγκέτα του "μαέστρου" Θεόδωρου Παπαδόπουλου να διευθύνει, είδαμε τη διαδικασία χύτευσης. Μια επίπονη εργασία που όμως μας δίνει πολύτιμους καρπούς.

Μια μικρή γεύση:














Όλα ξεκίνησαν πριν λίγες μέρες όταν βρέθηκα σε έναν κόσμο μαγικό, "ανακαλύπτοντας" χάρη στον Αριστοτέλη Μεταξά και στον Αντώνη Μουγνάι τη δουλειά της Εύας Παπαδοπούλου.

Με ό,τι απομένει από τα λατομεία του μάρμαρου δημιουργεί μοναδικά έργα τέχνης.

Τα λόγια είναι περιττά, νομίζω η εικόνα τα λέει όλα:
















Περισσότερα προσεχώς...


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου