Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου 2024

Με το "Γκαμπί του βασιλιά" στη Λέρο (2ο μέρος): Η κεντρική ομιλία της εκδήλωσης


 

Μετά την προηγούμενη ανάρτηση, που μπορείτε να διαβάσετε εδώ ακολουθεί η ομιλία της εκπαιδευτικού Φανής Ιωαννίδου, στην εκδήλωση παρουσίασης του βιβλίου "Το Γκαμπί του βασιλιά και το μυστήριο του Πολέριο" (εκδόσεις Διόπτρα) στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Λέρου, που διοργάνωσαν οι εκδόσεις Διόπτρα, ο Ιταλοελληνικός Πολιτιστικός Σύλλογος «Φίλοι της Λέρου» και ο Δήμος Λέρου



Κυρίες και κύριοι , αγαπημένα μας παιδιά !

    Η μεγάλη αγκαλιά της Λέρου ανοίγει άλλη μια φορά για τον συγγραφέα Κώστα Στοφόρο. Η δημοτική μας βιβλιοθήκη ανοίγει σήμερα τις πύλες της για να υποδεχτεί μικρούς και μεγάλους φίλους του βιβλίου και όλοι μαζί καλωσορίζουμε τον συγγραφέα στο νησί μας που είναι και δικό του, καθώς ο ίδιος δηλώνει λάτρης της Λέρου, έχει γράψει τον γνωστό στους περισσότερους «Κώδικα της Λέρου» και δε χάνει ποτέ την ευκαιρία να αναφερθεί στο νησί της καρδιάς του όταν γράφει. Κώστα Στοφόρε καλωσόρισες για άλλη μια φορά στον τόπο μας.

    Να πω δυο λόγια για το νέο του βιβλίο: «Ξέρεις εσύ» μου είπε … Λόγια απ’ την καρδιά … δε θέλουμε κάτι άλλο  και φυσικά μόνο έτσι μπορεί να είναι .. Μόνο με λόγια απ’ την καρδιά μπορώ να σταθώ σήμερα μπροστά σας  και προκαταβολικά ζητώ την επιείκεια σας για να μιλήσω ως μη ειδικός για ένα βιβλίο.

   Οι κατάσκοποι της γεωγραφίας ταξιδεύουν στον κόσμο και λύνουν παράξενα μυστήρια με την εφαρμογή του Πορτολάνος. Πρόκειται για μια σειρά παιδικών  βιβλίων μυστηρίου.  Ο Κώστας Στοφόρος έγραψε το 5ο από τα 7 συνολικά Βιβλία αυτής. Μετά τις ΗΠΑ. την Ιαπωνία, την Τρανσυλβανία και τη Νορβηγία, δημιουργεί μια ιστορία μυστηρίου βγαλμένη από τις πιο άγνωστες σελίδες της Ιταλίας, ενώ ακολουθούν και άλλες δύο περιπέτειες στη Γαλλία και τη Σκοτία. Το πολύ ενδιαφέρον με την σειρά «Κατάσκοποι της Γεωγραφίας» είναι ότι κάθε βιβλίο έχει γραφτεί από διαφορετικό καταξιωμένο συγγραφέα και το καθένα ταξιδεύει τους μικρούς αναγνώστες σε διαφορετικά μέρη του κόσμου. Τα παιδιά διαβάζουν , διασκεδάζουν και μαθαίνουν ταυτόχρονα και αυτό είναι σπουδαίο.

«Το γκαμπί του Βασιλιά και το μυστήριο του Πολέριο»

   Παράξενος τίτλος με δύο άγνωστες λέξεις για εμένα τουλάχιστον: τι είναι το γκαμπί του Βασιλιά   και ποιος είναι ο Πολέριο ;   αναρωτήθηκα   Αρχίζοντας να μελετάω το βιβλίο συνειδητοποιώ πως αν ήξερα σκάκι σίγουρα δε θα είχα τις ίδιες απορίες. Έμαθα λοιπόν πως ο Τζούλιο Τζέζαρε Πολέριο υπήρξε ένας από τους σπουδαιότερους σκακιστές και θεωρητικούς του σκακιού  όλων των εποχών και ίσως ο πρώτος που επινόησε τη σικελική άμυνα και το γκαμπί του Βασιλιά, ένα από τα παλιότερα ανοίγματα στο σκάκι. . Αντιλαμβάνεστε λοιπόν ότι εδώ έχουμε να κάνουμε με στρατηγικές και τρόπους παιξίματος και ότι ο Βασιλιάς δεν είναι αυτός του θρόνου, αλλά  της σκακιέρας.

   Κάπως έτσι ξεκίνησα ..με άγνωστες λέξεις ..και άγνωστους για εμένα τόπους . Η πόλη  Λαντσιάνο και το χωριό  Κρέκιο πρέπει να είναι στην  Ιταλία …αλλά ποτέ δεν είχα ακούσει γι’ αυτές. Το βιβλίο έγινε η αφορμή να ταξιδέψω σ’ αυτούς τους τόπους που ο συγγραφέας συνειδητά τους χρησιμοποιεί κάνοντας τον αναγνώστη να τους επισκεφτεί νοητά.  Έτσι λοιπόν, πολύ έξυπνα όπως ξέρει καλά να κάνει  και από τα προηγούμενα βιβλία του, ο Στοφόρος βάζει τους ήρωές του, την Κρίστα και τον Κομνηνό να ταξιδέψουν ως εκεί και να συναντήσουν τον ελληνοϊταλό Φιλίππο. Γνωρίζουμε τον τόπο , τα ιστορικά μνημεία της περιοχής, τον τρόπο ζωής, συνταγές και παραδοσιακά φαγητά και γλυκά.

   Ένα πολύ ενδιαφέρον σημείο της σειράς «Κατάσκοποι της Γεωγραφίας» είναι ότι αγγίζει με πολύ εύστοχο τρόπο τη σχέση των παιδιών με την τεχνολογία, τη χρήση των κινητών και τα chat που έχουν μπει στη ζωή όλων. Γίνεται με έναν τόσο υγιή τρόπο που εντυπωσιάζει. Είναι αυτό που λέμε ότι η τεχνολογία πρέπει να μας υπηρετεί και όχι να γινόμαστε εμείς οι υπηρέτες της. Έχοντας διαβάσει σχεδόν όλα τα βιβλία του Κώστα Στοφόρου , έρχεται εδώ να κουμπώσει καθώς ο ίδιος έχει καταφέρει μέσα απ’ τη γραφή  του να μας πείσει πως γνωρίζει πολύ καλά την ιδιοσυγκρασία των παιδιών της πρώτης εφηβικής και εφηβικής ηλικίας. Τους ξέρει καλά τους νέους, τους διαβάζει από μακριά, φαίνεται πως έχει παίξει πολύ με τα παιδιά, γι’ αυτό γράφει με αγάπη γι’ αυτά. Στο βιβλίο τα παιδιά χρησιμοποιούν μια εφαρμογή την «Πορτολάνος» και μέσω αυτής λύνουν κουίζ, απαντούν σε ερωτήσεις, επικοινωνούν με γραπτά μηνύματα.   

   Το μεγαλύτερο και σπουδαιότερο παιχνίδι στρατηγικής έχει την τιμητική του στο βιβλίο. Εκτός από τις ιστορικές γνώσεις για τον σπουδαίο θεωρητικό Πολέριο, μέσα από την ιστορία η Κρίστα μιλάει για τη μεγάλη της αγάπη, το σκάκι! Ένα νεαρό κορίτσι που μαθαίνει στο Kαστελόριζο για πρώτη φορά από τον παππού της και εξελίσσεται, παίρνει μέρος σε σκακιστικούς αγώνες, μαθαίνει να σκέφτεται, να κερδίζει και να χάνει. Πραγματικά μέσα από το βιβλίο οι νεαροί αναγνώστες βλέπουν πώς ένα κορίτσι της εποχής μας καταπιάνεται με κάτι που όχι μόνο τη διασκεδάζει, αλλά της δίνει δεκάδες εφόδια για τη ζωή. Άλλωστε όπως είπε ο  πρώην παγκόσμιος πρωταθλητής στο σκάκι Γκάρι Κασπάροφ : “τι είναι η ζωή; Μια παρτίδα σκάκι “

   Μυστήριο ! Σειρά μυστηρίου. Θυμάμαι έντονα τον εαυτό μου να διαβάζω με πάθος και να δέχομαι σαν πολύτιμο θησαυρό εκεί στα πρώτα χρόνια της εφηβείας μου τα βιβλία της ENID BLYTON “Οι μυστικοί 7» και «Οι 5 φίλοι». Ίσως αυτός είναι ο λόγος που τα βιβλία του Στοφόρου με ενθουσίασαν από την πρώτη στιγμή. Νεαροί ήρωες που μπλέκουν σε επικίνδυνες αποστολές και με κίνδυνο ακόμα και τη ζωή τους να προσπαθούν να λύσουν μυστήρια και γρίφους άλυτους. Παρακούν καμιά φορά, αλλά πάντα τα καταφέρνουν. Συνωμοτούν και καταφέρνουν να εξιχνιάσουν υποθέσεις, παρακολουθούν ύποπτους τύπους και σκέφτονται , σκέφτονται και με την εξυπνάδα και τη λογική τα καταφέρνουν. «Στο γκαμπί του Βασιλιά και το μυστήριο του Πολέριο» στον πύργο που φιλοξενείται το Βυζαντινό μουσείο κρύβεται ένα μεγάλο μυστικό που θα οδηγήσει την Κρίστα και τον Ιταλό φίλο της Φιλίππο σε ένα επικίνδυνο παιχνίδι! Θα καταφέρουν να ξεφύγουν; Θα μπορέσουν να λύσουν το μυστήριο;  

Αφήνω για το τέλος  την προφανή πλέον αγάπη του συγγραφέα για την Ιταλία, μια αγάπη που γίνεται ξεκάθαρη αφού δεν είναι η πρώτη φορά που αναφέρεται σ’αυτήν. Με δεξιοτεχνία βάζει του ήρωες να χτίζουν μεγάλες φιλίες μέσα από τις περιπέτειές τους και συνδέει υπέροχα ιταλικές και ελληνικές πόλεις και χωριά , ιταλικές και ελληνικές γεύσεις, ιταλικές και ελληνικές λέξεις. Στο βιβλίο Ελλάδα και Ιταλία γίνονται ένα και ίσως γι’ αυτό σήμερα μια νοητή κλωστή έφερε κοντά τον Κώστα Στοφόρο , τον Έντζο και τη Τζετίνα , τη Μαρία , τον Πέτρο, τον άλλο Πέτρο, τη Δήμητρα, τη Σταυρούλα , την Αναστασία, τον Μάρκο, εμένα κι όλους εσάς !

 θα τελειώσω με ένα μήνυμα φιλαναγνωσίας και με την ευχή τα παιδιά να γυρίσουν ξανά στον μαγικό κόσμο των βιβλίων που δυστυχώς έχουν αφήσει. Μακάρι να μπορούν να ταξιδεύουν μέσα από τα βιβλία, μακάρι να ζουν στους φανταστικούς κόσμους τους και να καταφέρουν να ταυτιστούν με τους ήρωες.

Άλλωστε όταν κάποτε μια μητέρα ρώτησε τον Αϊνστάιν τι θα μπορούσε να κάνει για να προετοιμάσει καλύτερα το πεντάχρονο παιδάκι της  για το σχολείο και τη ζωή, έτσι να εξελιχθεί η ευφυΐα του …Ήρεμος και χαμογελαστός, ο σπουδαίος επιστήμονας της απάντησε: «Να του λέτε παραμύθια». «Καλά τα παραμύθια, αλλά τι άλλο»; ρώτησε με απορία  η νέα μητέρα. «Πολλά παραμύθια», απάντησε με επιμονή εκείνος. Η μητέρα, ωστόσο,  ρώτησε για τρίτη φορά, με δυσπιστία: «Καλά, εντάξει, αλλά και τι άλλο;», ο Αϊνστάιν είπε πως «δε χρειάζεται τίποτα περισσότερο. Μονάχα κι άλλα παραμύθια. Πάρα πολλά παραμύθια».

Σας ευχαριστώ για την προσοχή σας !



 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου