Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου 2024

Ταξιδεύοντας στη Λέρο με το «Γκαμπί του βασιλιά»: Στιγμές μοναδικές σε ένα σύντομο οδοιπορικό

 


Ταξιδεύοντας στη Λέρο με το «Γκαμπί του βασιλιά»

    «Η μεγάλη αγκαλιά της Λέρου ανοίγει άλλη μια φορά για τον συγγραφέα Κώστα Στοφόρο. Η δημοτική μας βιβλιοθήκη ανοίγει σήμερα τις πύλες της για να υποδεχτεί μικρούς και μεγάλους φίλους του βιβλίου και όλοι μαζί καλωσορίζουμε τον συγγραφέα στο νησί μας που είναι και δικό του, καθώς ο ίδιος δηλώνει λάτρης της Λέρου, έχει γράψει τον γνωστό στους περισσότερους «Κώδικα της Λέρου» και δε χάνει ποτέ την ευκαιρία να αναφερθεί στο νησί της καρδιάς του όταν γράφει. Κώστα Στοφόρε καλωσόρισες για άλλη μια φορά στον τόπο μας»…

Από την ομιλία της Φανής Ιωαννίδου στην παρουσίαση του βιβλίου

Καθώς μέσα στη νύχτα το πλοίο της γραμμής έμπαινε στο λιμάνι του Λακκίου, ένιωσα τα μάτια μου να υγραίνονται. Κάθε φορά που φτάνω στη Λέρο η ίδια συγκίνηση. Σαν να είμαι από εδώ. Να ανήκω στο νησί.


Το ίδιο συναίσθημα, επιστροφής σε γενέθλιο τόπο θα με συνοδεύσει όλη την εβδομάδα που θα μείνω στη Λέρο.

Βρέθηκα για την παρουσίαση του βιβλίου μου «Το Γκαμπί του βασιλιά και το μυστήριο του Πολέριο» από τη σειρά «Οι κατάσκοποι της Γεωγραφίας» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Διόπτρα.

Όμως σκέφτηκα να συνδυάσω την παρουσίαση με επίσκεψη στα σχολεία του νησιού. Χάρη στη κυρία Μαρία Μαρή που ανέλαβε τις επαφές με τα σχολεία αυτό έγινε εφικτό -τουλάχιστόν για όσους αποδέχθηκαν την πρόταση.

Έτσι, μετά από μια μέρα ξεκούραση άρχισαν οι επισκέψεις που με γέμισαν χαρά και συγκίνηση.

Με τη σειρά πήγα στα σχολεία:

Δημοτικό Σχολείο Λακκίου/ Διευθύντρια Σοφία Ζερβού,  Νηπιαγωγείο Λακκίου/ Διευθύντρια Φανή Ιωαννίδου, Γυμνάσιο Λακκίου/ Διευθύντρια Ευαγγελία Κιανιέ -1ο ΕΠΑΛ Λέρου/ Διευθυντής Θεόδωρος Πλαϊανιώτης, Δημοτικό Σχολείο Αλίντων/ Διευθυντής Ιωάννης Διαμαντάρας, Δημοτικό Σχολείο Αγίας Μαρίνας/ Διευθύντρια Συμέλα Κινεζεβίδου, Λύκειο Πλατάνου/ Διευθύντρια Λεβάντα Μυλωνά.






Με εντυπωσίασε το επίπεδο των παιδιών, αν και βρέθηκα στην αρχή της σχολικής χρονιάς με τις γνωστές δυσκολίες προσαρμογής. Οι συζητήσεις που ξεκίνησαν από τις ερωτήσεις τους ήταν πραγματικά εξαιρετικές.

Και φυσικά οι εκπαιδευτικοί του νησιού συμμετείχαν και οργάνωναν τα πάντα με μεγάλη αγάπη για ό,τι κάνουν. Οι φωτισμένοι δάσκαλοι κάνουν πάντα τη διαφορά!

Ενθουσιάστηκα και με τις σχολικές βιβλιοθήκες, και κυρίως με αυτή στο Γυμνάσιο του Λακκίου και στο Δημοτικό της Αγίας Μαρίνας. 



Να πω ότι από μια ευτυχή σύμπτωση στο Νηπιαγωγείο του Λακκίου βρέθηκα τη μέρα που ήρθαν βιβλία -δωρεά από το library4all.


Στις επισκέψεις αυτές δεν ήμουν μόνος. Μαζί μου η Πρόεδρος της Γυναικείας Λογοτεχνικής Συντροφιάς Άννα Βασιλειάδη, που συζήτησε κυρίως με τα μεγαλύτερα παιδιά για το βιβλίο της «Η σιωπή της Μελίνας» (εκδόσεις Κέδρος) και ο Πέτρος Καρναχωρίτης που μίλησε για τη σημασία που έχει το σκάκι και τα μαθήματα που γίνονται στη Λέρο.

Η εκδήλωση

Στις 18 Σεπτεμβρίου, ενδιάμεσα από τις επισκέψεις στα σχολεία έγινε η εκδήλωση στη Δημοτική Βιβλιοθήκη που συνδιοργάνωσαν οι εκδόσεις Διόπτρα, ο Ιταλοελληνικός Πολιτιστικός Σύλλογος «Φίλοι της Λέρου» και ο Δήμος Λέρου.

Την επιμέλεια είχαν ο Έντζο Μπονάνο (που συντόνισε και την παρουσίαση) και η Μαρία Μαρή.

Ο Μάρκος Σπανός ανέλαβε όλα τα τεχνικά θέματα με άψογα αποτελέσματα.

Ομιλητές ήταν ο Πέτρος Καρναχωρίτης -δάσκαλος του σκακιού από τον Σύλλογο «Άρτεμις» και η εκπαιδευτικός Φανή Ιωαννίδου.

Την παράσταση έκλεψαν τα τρία κορίτσια, η Σταυρούλα Ακαμιωτάκη και  η Αναστασία Ιγνατίδη που διάβασαν αποσπάσματα από το βιβλίο και η Δήμητρα- Μαρία Μπρούσαλη που παρουσίασε την κίνηση που λέγεται «Γκαμπί του βασιλιά».


Μετά την εκδήλωση στην κατάμεστη βιβλιοθήκη, όπου το «Στέκι», το βιβλιοπωλείο του Πέτρου Κωνσταντάρα ανέλαβε την πώληση του βιβλίου, καθώς είχε και πανσέληνο, απολαύσαμε ένα ποτήρι κρασί στην ταράτσα της βιβλιοθήκης και συνεχίσαμε τη συζήτηση.







Μετά την εκδήλωση και τις επισκέψεις στα σχολεία, είχα τη χαρά να συναντάω παιδιά όλων των ηλικιών και να συζητάμε για όσα τα απασχολούν ή θα ήθελαν να μάθουν. Βλέπω νέους δημιουργούς να έρχονται από το νησί!

Φυσικά το ταξίδι περιλάμβανε τον γύρο του νησιού. Πως να μην πας στον Άγιο Ισίδωρο, στην Παναγία Καβουράδαινα, στην Αγιά Κιουρά, στο Παρθένι, στο Μπλεφούτι, στο Παντέλι, στον Βρωμόλιθο…









Μπάνιο στα Δυο Λισκάρια και στα Άλιντα -με τη μαγεία του Σεπτέμβρη και την απίθανη θέα του Κάστρου, του Πλατάνου και της Αγίας Μαρίνας…



Και φυσικά η Λέρος των γεύσεων ήταν εδώ: Πέρα από τα ήδη αγαπημένα στέκια, «ανακάλυψα» δυο ακόμη μοναδικά καταστήματα: Το «Μπακάλικο» και το «Skipper’s». Υπέροχη κουζίνα με εκλεκτά προϊόντα. Στο δεύτερο είναι σεφ ο Νίκος Κουλούσιας με τον οποίο ετοιμάζουμε νέες εκπλήξεις, με ένα βιβλίο με ταξίδια και γεύσεις!




Μετά από όλα αυτά πώς να φύγεις;

Το λέω με το χέρι στην καρδιά πως αν μπορούσα να βρω μια δουλειά στη Λέρο, δεν θα έφευγα ποτέ!

 

Κώστας Στοφόρος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου