Τετάρτη 13 Νοεμβρίου 2024

Κύκλοι Ντοκιμαντέρ: Κλιματική αλλαγή και συναισθηματικές ανταποκρίσεις

 



H συντονίστρια προγραμμάτων νεολαίας της Κοιν.Σ.Επ Ζαθέη, Μαρία Πιτιακούδη σε συνεργασία με το Hives Project από τη Χαλκιδική που ήταν ο ελληνικός εταίρος του προγράμματος είχε την ευκαιρία να συμμετέχει σε ένα σημαντικό training Erasmus+ με τίτλο «Documentary Circles: Climate Change & Emotional Responses» (Κύκλοι Ντοκιμαντέρ: Κλιματική αλλαγή και συναισθηματικές ανταποκρίσεις) από τις 17 εως τις 26 Οκτωβρίου 2024.

  Η μη τυπική εκπαίδευση οργανώθηκε και φιλοξενήθηκε από την οικοκοινότητα Avnø Oasis στο Lundby της Δανίας και την οργάνωση Audra Aps από την Ιταλία μαζί με ακόμα 7 οργανώσεις νεολαίας από Ελλάδα, Ισπανία, Πορτογαλλία, Τσεχία, Ουγγαρία, Σλοβακία και Μολδαβία(Hives Project, Nexes Interculturals, Αfrican Way, Zemesouzneni ecovillage, GEN Czechoslovakia, Janoshida Municipality, Zajezova and Comunitatea Plus)

  

Συνολικά συμμετείχαν 35 άτομα διαφορετικής προέλευσης, κουλτούρας, γλώσσας και ηλικίας που οδηγήθηκαν από 4 εξαιρετικούς εκπαιδευτές - την Olha Simon, την Kristiane Frost, τον Dario Ferraro και την Giulia Attanasio - σε μια βαθιά διαδικασία μοιράσματος και συναισθηματικής επεξεργασίας μέσα από Κύκλους Μοιράσματος (Sharing Circles).

  Η κλιματική αλλαγή ή η κλιματική κρίση είναι ένα ισχυρό και δύσκολο θέμα το οποίο βρίσκεται συνεχώς στο προσκήνιο τα τελευταία χρόνια με διάφορους τρόπους και απασχολεί τους ανθρώπους για πολλούς και διαφορετικούς λόγους. Γεννάει πολλά συναισθήματα αυτό το θέμα μέσα στον καθένα και στην καθεμία που χρειάζεται να αναγνωριστούν και να εκφραστούν μέσα σε έναν ασφαλή χώρο. Αυτόν ακριβώς τον χώρο δημιούργησαν οι εκπαιδευτές (facilitators) για να μπορέσουν όλοι οι συμμετέχοντες να μοιραστούν ισότιμα τις ιστορίες τους.

  Οι συμμετέχοντες-ουσες είχαν την ευκαιρία να λάβουν πολλά εργαλεία όπως τις βασικές αρχές της Μη βίαιης Επικοινωνίας(NVC- Non Violent Communication), διαδικασίες μοιράσματος για συνδημιουργία από το thoughtstorm manual του Harry Palmer και άλλα πολλά. Η εκπαιδευτική διαδικασία ήταν έντονη, βαθιά, γεμάτη συναισθήματα και ριζωμένη στην Κοινωνιοκρατία.

  Οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε 6 ομάδες και 6 θεματικές :

 

1.Transmission through Generations(Μετάδοση μέσω γενεών) 2. Acknowledging Grief-embracing the pain (Αναγνωρίζοντας την απώλεια-Αγκαλιάζοντας τον πόνο)

3.Connection and disconnection(Σύνδεση και αποσύνδεση) 4. Change is necessary (Η αλλαγή είναι απαραίτητη) 5. Seeing with New eyes – New perspectives(Βλέποντας με νέα μάτια-νέες προοπτικές) 6.Privilege and Responsibility (Προνόμιο και ευθύνη).

  Η κάθε ομάδα καταδύθηκε μέσα στη δική της διαδικασία με την καθοδήγηση των εκπαιδευτών και δημιούργησε ένα ντοκιμαντέρ με συμμετοχικό τρόπο  πάνω σε μια από τις παραπάνω θεματικές. Έμαθαν βασικές τεχνικές λήψης βίντεο και ήχου με απλά εργαλεία λήψης όπως smartphones,  πως να γράψουν τη δική τους αφηγηματική ιστορία, να την οργανώσουν και να την παραδώσουν στους editors για το τελικό μοντάζ. Μετά την ολοκλήρωση του Rough Cut παρακολούθησαν όλοι μαζί τα 6 ντοκιμαντέρ και ακολούθησε μοίρασμα, αντανάκλαση και ανατροφοδότηση.  

   Ταυτόχρονα οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να ζήσουν επί δέκα μέρες την ζωή μέσα στην κοινότητα, να δοκιμάσουν την μακροβιοτική διατροφή από λαχανικά παραγωγής της ίδιας και τις θετικές επιδράσεις στην υγεία τους, να γνωρίσουν την γύρω φύση του Εθνικού Φυσικού Πάρκου, να προσφέρουν εθελοντική εργασία σε διάφορους τομείς της κοινοτικής ζωής και να απολαύσουν μουσική, παιχνίδια, συζητήσεις με τους εθελοντές και τους μόνιμους κατοίκους της. Η φιλοξενία ήταν εξαιρετική.

 

   Το σεμινάριο ήταν πυκνό, ουσιαστικό, ολοκληρωμένο, έντονο και πολυδιάστατο. Άγγιξε ευαίσθητες χορδές και ήταν δημιουργικό με πολλούς τρόπους. Ήταν πολύ καλά οργανωμένο, προσέφερε έμπνευση και ελπίδα γιατί κατάφερε να ενδυναμώσει μέσα από την ουσιαστική επικοινωνία και συνεργασία όλους τους- τις συμμετέχοντες-σες . Σύντομα θα κυκλοφορήσει το επίσημο trailer των ντοκιμαντέρ και τον Ιανουάριο θα γίνει η πρώτη επίσημη Πανευρωπαϊκή πρεμιέρα τους μέσα από Zoom Conference με την συμμετοχή των δημιουργών και των εκπαιδευτών που θα είναι επίσης ανοιχτή στο κοινό.

   Στόχος του εκπαιδευτικού αυτού προγράμματος είναι επίσης η επανάληψη και ο πολλαπλασιασμός της διαδικασίας γι’ αυτό και επιλέχθηκαν συντονιστές-εκπαιδευτές προγραμμάτων νεολαίας που μπορούν να φέρουν πίσω στην κοινότητα τους την γνώση που αποκόμισαν από την ίδια την εμπειρία τους και να την μοιραστούν με παρόμοιο τρόπο.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου