Τετάρτη 19 Μαρτίου 2025

Εβραϊκό Μουσείο Θεσσαλονίκης: Εγκαινιάζεται έκθεση για την Εβραϊκή Κοινότητα Καστοριάς


Το βιβλίο του Θρασύβουλου Παπαστρατή "Στάχτες και δάκρυα στη λίμνη... Ιστορία των Εβραίων της Καστοριάς", στάθηκε για μένα ένα κομβικό ανάγνωσμα, μια πολύτιμη πηγή.

Χωρίς αυτό δεν ξέρω ποια μορφή θα είχε το βιβλίο μου "Η σπηλιά του δράκου -περιπέτεια στη Καστοριά".

Νιώθω λοιπόν ξεχωριστή συγκίνηση με την είδηση πως εγκαινιάζεται έκθεση στο Εβραϊκό Μουσείο Θεσσαλονίκης με τεκμήρια και σπάνιο αρχειακό υλικό για την Εβραϊκή Κοινότητα της Καστοριάς που φέρει τον τίτλο του βιβλίου.

Στις 26 Μαρτίου είναι τα εγκαίνια με ομιλήτρια την Δρ Οντέτ Βαρών -Βασάρ (ιστορικό) η οποία θα μιλήσει με θέμα "Μπέρρυ Ναχμίας, επιβίωση, μαρτυρία και μεταβίβαση της μνήμης"

Ο κύριος Παπαστρατής σημειώνει σε ανάρτησή του:

"Στάχτες και δάκρυα στη λίμνη... Ιστορία των Εβραίων της Καστοριάς. Μεγάλη τιμή για μένα, το βιβλίο μου για την Καστοριά αποτελεί καμβά για μια σπουδαία έκθεση που διοργανώνει το Εβραϊκό Μουσείο Θεσσαλονίκης με την άοκνη επιμέλεια της επιστημονικής υπευθύνου του αγαπητής φίλης Ξένιας Ελευθερίου"

 Εδώ λίγα λόγια από το ψηφιακό μουσείο- Ψηφιακή Ιστορική Έκθεση Εβραίων Καστοριάς.   https://eran-jmk.com/ -το ERAN είναι συνδιοργανωτής της έκθεσης μαζί με την Ισραηλιτική Κοινότητα Θεσσαλονίκης

 "Καλωσορίσατε στην έκθεση που είναι αφιερωμένη στην άλλοτε ζωντανή και δραστήρια Εβραϊκή κοινότητα που βρισκόταν στην

μικρή επαρχιακή πόλη της Καστοριάς. Μιας όμορφης πόλης δίπλα σε λίμνη όπου το εμπόριο (κυρίως της γούνας) ανθούσε και η
εβραϊκή κοινότητα που είχε φτάσει και τα 2.000 μέλη τον 19ο αιώνα ήταν αναπόσπαστο μέρος της Καστοριανής κοινωνίας.

Αυτή η κοινότητα δεν υπάρχει πλέον, το Ολοκαύτωμα έδωσε ένα άδοξο και βίαιο τέλος σε αυτό το κομμάτι της ιστορίας της πόλης.
Με την λήθη να αγκαλιάζει αυτήν την ιστορία, η διατήρηση της Μνήμης αυτής ζωντανής είναι επιβεβλημένη.

Ο Αστικός Μη κερδοσκοπικός Οργανισμός “Eran” (= Ήταν – Υπήρχαν) έχει ως σκοπό μέσω της έκθεσης αυτής και άλλων δραστηριοτήτων
του την διατήρηση αυτής της Μνήμης μέσα από την έρευνα, την ανάδειξη και την προώθηση της ιστορίας και του πολιτισμού του εβραϊκού πληθυσμού της πόλης που άλλοτε ήταν αναπόσπαστο μέρος αυτής.

Άλλωστε αν επιτρέψουμε να ξεχαστεί αυτή η ιστορία, θα είναι σαν να αφανίζουμε την κοινότητα για μία ακόμη φορά, αυτή
την φορά στο μυαλό των ανθρώπων"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου