Διαδικτυακό σεμινάριο δημιουργικής γραφής για ενήλικες, 15 Ιουλίου έως και 5 Αυγούστου 2020.
Διοργάνωση Βιβλιοπωλείο Οσελότος στα Ιωάννινα
Τέσσερις συναντήσεις με την Δρ. Εύα Στάμου (http://bit.do/eva_stamou
Ένα πρωτότυπο σεμινάριο δημιουργικής γραφής για το πώς η ζωή γίνεται λογοτεχνία, αλλά και πώς η λογοτεχνία μας βοηθά να ανακαλύψουμε τον εαυτό μας.
Η ψυχολόγος και συγγραφέας Εύα Στάμου και ο δημοσιογράφος και συγγραφέας Κώστας Στοφόρος μοιράζονται τα μυστικά της τέχνης τους και εξηγούν πως γράφουμε με οδηγό την ανάγνωση γνωστών λογοτεχνικών κειμένων και την αναλυτική κατανόηση των δικών μας εμπειριών.
Κάθε συνάντηση θα εστιάζει σε μία καίρια πτυχή της καθημερινής μας ζωής: την αγάπη στις ποικίλες διαστάσεις της, την εμπειρία του αποχωρισμού, τον τρόπο που κατανοούμε την πραγματικότητα και τον ίδιο μας τον εαυτό καθώς μεγαλώνουμε, τα ορόσημα που έχουν καθορίσει τον προσωπικό μας βίο.
Οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να γράψουν κείμενα υπό την επίβλεψη, την καθοδήγηση, και τον σχολιασμό των δύο εκπαιδευτών τόσο για ζητήματα έκφρασης και δομής, όσο και για ζητήματα που αφορούν την ψυχολογία των λογοτεχνικών χαρακτήρων που θα δημιουργήσουν. Θα έχουν επίσης τη δυνατότητα να συζητήσουν με τους εισηγητές για το πώς μπορούν να κατασκευάσουν αληθοφανείς, πειστικούς ήρωες, να παράγουν ζωντανές περιγραφές, να δημιουργήσουν σασπένς, και να κάνουν τους αναγνώστες να ενδιαφερθούν για την ιστορία τους.
Σε κάθε ενότητα θα προτείνονται βιβλία που σχετίζονται με το ζήτημα που πραγματευόμαστε. Ποιήματα, μυθιστορήματα και πεζογραφήματα, δοκίμια.
Γράφουμε ιστορίες βασισμένες σε πραγματικά βιώματα.
Το σεμινάριο περιλαμβάνει τέσσερις συναντήσεις των 2 ½ ωρών με θέματα:
1η συνάντηση, Τετάρτη 8 Ιουλίου, 7.00-9.30 μμ
Έρωτας και αγάπη
Ο έρωτας που γεννιέται και ο έρωτας που σβήνει. Υπάρχει «θεραπεία» για τον έρωτα; Που συναντιέται και που χωρίζεται ο έρωτας από την αγάπη; Πώς γράφουμε μια πειστική ερωτική ιστορία που αφορά τον σύγχρονο αναγνώστη;
2η συνάντηση, Τετάρτη 15 Ιουλίου, 7.00-9.30 μμ
Χωρισμός και αποχωρισμός
Μπορεί να βοηθήσει η λογοτεχνία να διαχειριστούμε τον χωρισμό και τον αποχωρισμό; Μπορεί η γραφή να γίνει «φάρμακο» και πώς;
3η συνάντηση, Τετάρτη 22 Ιουλίου, 7.00-9.30 μμ
Μεγαλώνοντας και αλλάζοντας
Τα διαφορετικά στάδια της ζωής μέσα από το φίλτρο της λογοτεχνικής αφήγησης.
Συζητάμε για τα διαφορετικά στάδια της ζωής μέσα από το φίλτρο της λογοτεχνικής αφήγησης, τα ζητήματα της φθοράς, της μνήμης, ενός εαυτού που διαρκώς αλλάζει, της σωματικότητα στις ποικίλες διαστάσεις της. Οι «εφηβείες» της κάθε εποχής τής ζωής μας
4η συνάντηση, Τετάρτη 5 Αυγούστου, 7.00-9.30 μμ
Τα ορόσημα της ζωής - ένας επίλογος
Πώς μπορούμε να διαχειριστούμε τις κρίσιμες στιγμές που έρχονται στη ζωή τού καθενός μας; Πώς οι σημαντικές στιγμές του βίου και οι προσωπικές εμπειρίες μας μπορούν να αποτελέσουν πηγή έμπνευσης λογοτεχνικών κειμένων; Πώς παντρεύουμε τη λογοτεχνική επινόηση με την πραγματικότητα;
Βιογραφικά:
Η Εύα Στάμου είναι πεζογράφος και Δρ ψυχολογίας. Έχει εκπροσωπήσει την Ελλάδα σε διεθνή φεστιβάλ βιβλίου, κείμενά της έχουν μεταφραστεί στα αγγλικά, αραβικά, δανικά, ιταλικά και λιθουανικά. Το έργο της περιλαμβάνει τέσσερα μυθιστορήματα, τις συλλογές διηγημάτων Τα κορίτσια που γελούν και Μεσημβρινές συνευρέσεις (υποψ. Βραβείου Διαβάζω), και τα δοκίμια Η επέλαση της ροζ λογοτεχνίας (Gutenberg), Ageing and Female identity in Midlife (London: Scholars Press). Αρθρογραφεί στην Athens Voice και σε λογοτεχνικά έντυπα. Ως ψυχολόγος έχει εργαστεί σε ψυχιατρικές κλινικές της Βρετανίας και σε κέντρα θεραπείας εφήβων με διαταραχές, κι έχει διδάξει στο Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ.
Ο Κώστας Στοφόρος είναι δημοσιογράφος και συγγραφέας. Έχει εργαστεί επί σειρά ετών στην τηλεόραση και τώρα συνεργάζεται με το Μουσείο Σχολικής και Εκπαίδευσης ενώ γράφει στο διαδίκτυο, σε εφημερίδες και περιοδικά κυρίως για θέματα βιβλίου και πολιτισμού. Έχει γράψει παραμύθια, βιβλία για ενηλίκους και μια σειρά βιβλίων για γονείς. Τα τελευταία χρόνια γράφει αστυνομικές ιστορίες για παιδιά και εφήβους. Παράλληλα συμμετέχει ως σεναριογράφος/ παρουσιαστής σε μια σειρά ντοκιμαντέρ κυρίως για ιστορικά θέματα. Το 2018 τιμήθηκε με το Πανδωδεκανησιακό Βραβείο «Δημοσθένης Χαβιαράς» για το βιβλίο «Ο Κώδικας της Λέρου». Είναι μέλος της Ένωσης Συντακτών Περιοδικού –Ηλεκτρονικού Τύπου (ΕΣΠΗΤ), του Ελληνικού Τμήματος ΙΒΒΥ - Κύκλος Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου, της Πανελλήνιας ένωσης Λογοτεχνών και της Ελληνικής Λέσχης Συγγραφέων Αστυνομικής Λογοτεχνίας (Ε.Λ.Σ.Α.Λ.).
http://bit.do/paramithokouzina
Κάθε συνάντηση περιλαμβάνει ασκήσεις, που βασίζονται στην Εκπαίδευση Ενηλίκων.
Το κόστος είναι 80€ και για τις τέσσερις συναντήσεις
Στο τέλος του σεμιναρίου θα χορηγηθούν βεβαιώσεις συμμετοχής
Περισσότερες πληροφορίες και κρατήσεις θέσεων εδώ:
https://forms.gle/VkU1quCAt3DJN7bp8
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου