Δεν ξέρω πόσο ψωμί πετάτε εσείς μέσα σε ένα μήνα, αλλά εμένα μου συμβαίνει συχνά.
Και νιώθω μεγάλη ντροπή να το πετάω στα σκουπίδια...
Μου φαίνεται σαν να διαπράττω ύβρη...
Τους τελευταίους μήνες που διαβάζω διάφορα για τη γαστρονομική παράδοση και την κουζίνα της Μεγάλης Ελλάδας και της Σικελίας, έχω διαπιστώσει πως σε έναν πολύ μεγάλο αριθμό συνταγών αξιοποιείται το ψωμί που έχει περισσέψει.
Η φτώχεια που υπήρχε -και εν μέρει υπάρχει- οδηγούσε στην πλήρη αξιοποίηση των τροφίμων...
Νομίζω πως είναι ένα χρήσιμο μάθημα για όλους.
Ήδη έχω δημοσιεύσει μια συνταγή με μελιτζανοκεφτέδες από την Καλαβρία και αγκινάρες από τη Σικελία όπου χρησιμοποιήθηκαν και τα ψίχουλα του ψωμιού...
Θα πούμε περισσότερα την Τρίτη 23 Ιουνίου στο Πόρτο Κάγιο
Να μια ακόμη εύκολη (και vegan) συνταγή από την Καλαβρία:
Μια ομελέτα χωρίς αυγά!
Υλικά
1 κιλό πατάτες
50 γραμμάρια ψίχουλα ψωμιού
2 σκελίδες σκόρδο
1 καυτερή πιπεριά
Αλάτι, πιπέρι
Βράζουμε, ξεφλουδίζουμε και λιώνουμε τις πατάτες
Κόβουμε το σκόρδο και μαζί με την πιπεριά τα σωτάρουμε ελαφρά σε ελαιόλαδο σε αντικολλητικό τηγάνι
Αφαιρούμε την πιπεριά, ενώ το σκόρδο το χρησιμοποιούμε για το μίγμα με την πατάτα, τα ψίχουλα ψωμιού και το αλατοπίπερο.
Ρίχνουμε το μίγμα στο τηγάνι και το απλώνουμε ώστε να πάρει το σχήμα ομελέτας
Μόλις ψηθεί από τη μια μεριά με τη βοήθεια ενός πιάτου το γυρίζουμε να ψηθεί και από την άλλη
Μπορούμε να γαρνίρουμε με καρύδια και κουκουνάρια
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου