Συνεχίζω με τα 22 πιάτα που κάνουν τη Σικελική κουζίνα ξεχωριστή, με μια συνταγή για αγκινάρες την οποία αναζήτησα κατόπιν υποδείξεως του σκηνοθέτη Δημήτρη Μακρή, προσπαθώντας να ανακαλύψω τι ήταν αυτές οι αγκινάρες που είδα να ψήνουν στην ψαραγορά της Κατάνια.
Έτσι αναζήτησα τη συνταγή για τις γεμιστές αγκινάρες με μαϊντανό και σκόρδο.
Αλλιώς: carciofi bolliti alla Siciliana all’ olio aglio e prezzemolo o caccociole πιάτο ιδιαιτέρως αγαπητό στην Κατάνια.
Όπως κατάλαβα αυτή είναι μόνο μια απλή παραλλαγή.
Σε άλλες εκδοχές τις γεμίζουν προσθέτοντας ακόμη τρίμμα ψωμιού και παρμεζάνα.
Γίνονται στην κατσαρόλα, στον φούρνο ή και στη σχάρα -όπως είδα στην ψαραγορά.
έχουμε λοιπόν τις γεμιστές αγκινάρες, όπως τις συνηθίζουν στη Σικελία:
Carciofi ripieni alla siciliana
Για 6 αγκινάρες θα χρειαστούμε για τη γέμιση 400 γραμμάρια τρίμα ψωμιού, 50 γραμμάρια παρμεζάνα, 1 σκελίδα σκόρδο κι ένα ματσάκι μαϊντανό.
Φυσικά λάδι, αλάτι και αλατοπίπερο.
Αφού γεμίσουμε τις αγκινάρες τις τοποθετούμε σε ταψί, σφηνώνοντάς τες. Αν μείνει κενό το γεμίζουμε με μια πατάτα.
Σκεπάζουμε το ταψί με λαδόκολλα και ψήνουμε σε μέτριο φούρνο για 90 λεπτά
Το παν είναι το σωστό καθάρισμα της αγκινάρας. Από εκεί και πέρα μοιάζουν απλούστερα τα πράγματα.
Carciofi bolliti alla Siciliana all’ olio aglio e prezzemolo o caccociole
Για 4 αγκινάρες θα χρειαστούμε μια σκελίδα σκόρδο, ένα ματσάκι μαϊντανό και χυμό ενός/ δυο λεμονιών.
Ψιλοκόβετε τον μαϊντανό και το σκόρδο και γεμίζετε τις αγκινάρες. Τις βάζετε στην κατσαρόλα και προσθέτετε 2 ποτήρια νερό. Τις βράζετε για 45- 50 λεπτά σε μέτρια φωτιά.
Όταν τις βγάλετε τις περιχύνετε με λαδολέμονο.
Υποθέτω πως με μεγάλη προσοχή γίνονται σπουδαίος μεζές και στη σχάρα.
Προσεχώς, λίγο πιο πολύπλοκες συνταγές με αγκινάρες -που είναι η εποχή τους.
Στη λαϊκή Αγίας Παρασκευής την Τρίτη οι 8 αγκινάρες είχαν 5 ευρώ.
Έτσι αναζήτησα τη συνταγή για τις γεμιστές αγκινάρες με μαϊντανό και σκόρδο.
Αλλιώς: carciofi bolliti alla Siciliana all’ olio aglio e prezzemolo o caccociole πιάτο ιδιαιτέρως αγαπητό στην Κατάνια.
Όπως κατάλαβα αυτή είναι μόνο μια απλή παραλλαγή.
Σε άλλες εκδοχές τις γεμίζουν προσθέτοντας ακόμη τρίμμα ψωμιού και παρμεζάνα.
Γίνονται στην κατσαρόλα, στον φούρνο ή και στη σχάρα -όπως είδα στην ψαραγορά.
έχουμε λοιπόν τις γεμιστές αγκινάρες, όπως τις συνηθίζουν στη Σικελία:
Carciofi ripieni alla siciliana
Για 6 αγκινάρες θα χρειαστούμε για τη γέμιση 400 γραμμάρια τρίμα ψωμιού, 50 γραμμάρια παρμεζάνα, 1 σκελίδα σκόρδο κι ένα ματσάκι μαϊντανό.
Φυσικά λάδι, αλάτι και αλατοπίπερο.
Αφού γεμίσουμε τις αγκινάρες τις τοποθετούμε σε ταψί, σφηνώνοντάς τες. Αν μείνει κενό το γεμίζουμε με μια πατάτα.
Σκεπάζουμε το ταψί με λαδόκολλα και ψήνουμε σε μέτριο φούρνο για 90 λεπτά
Το παν είναι το σωστό καθάρισμα της αγκινάρας. Από εκεί και πέρα μοιάζουν απλούστερα τα πράγματα.
Carciofi bolliti alla Siciliana all’ olio aglio e prezzemolo o caccociole
Για 4 αγκινάρες θα χρειαστούμε μια σκελίδα σκόρδο, ένα ματσάκι μαϊντανό και χυμό ενός/ δυο λεμονιών.
Ψιλοκόβετε τον μαϊντανό και το σκόρδο και γεμίζετε τις αγκινάρες. Τις βάζετε στην κατσαρόλα και προσθέτετε 2 ποτήρια νερό. Τις βράζετε για 45- 50 λεπτά σε μέτρια φωτιά.
Όταν τις βγάλετε τις περιχύνετε με λαδολέμονο.
Υποθέτω πως με μεγάλη προσοχή γίνονται σπουδαίος μεζές και στη σχάρα.
Προσεχώς, λίγο πιο πολύπλοκες συνταγές με αγκινάρες -που είναι η εποχή τους.
Στη λαϊκή Αγίας Παρασκευής την Τρίτη οι 8 αγκινάρες είχαν 5 ευρώ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου