Σάββατο 2 Μαΐου 2020

Δευτέρα 11 Μαΐου το αφιέρωμα στον Δημήτρη Μακρή από το Κανάλι της Βουλής


Η εικόνα ίσως περιέχει: 1 άτομο

Τη Δευτέρα 11 Μαΐου στις 9 το βράδυ, στην εκπομπή "Κινηματογραφικοί Δημιουργοί" στο Κανάλι της Βουλής παρουσιάζεται το αφιέρωμα στη ζωή και το έργο ενός από τους σημαντικότερους Έλληνες σκηνοθέτες:  Του Καστελλιώτη Δημήτρη Μακρή

(Το αφιέρωμα είχε προγραμματιστεί για την προηγούμενη Δευτέρα αλλά αναβλήθηκε λόγω της συζήτησης στη Βουλή του περιβαλλοντοκτόνου νόμου Χατζηδάκη)

Το πρόγραμμα μεταδίδεται και εδώ: http://parltv.live.grnet.gr/webtv/

Ο Δημήτρης Μακρής γεννήθηκε το 1937. Σπούδασε κινηματογράφο στη Ρώμη και εργάστηκε για ένα διάστημα στο Μιλάνο, γυρίζοντας διάφορα ντοκιμαντέρ. Το 1974 γύρισε το μεγάλου μήκους ντοκιμαντέρ Εδώ Πολυτεχνείο, ταινία αφιερωμένη στα ευρωπαϊκά αντιφασιστικά κινήματα, η οποία άνοιξε την ίδια χρονιά το Φεστιβάλ της Βενετίας. 

ΕΔΩ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ (1974) του Δημήτρη Μακρή - YouTube

Το 1978 σκηνοθέτησε την πρώτη του μεγάλου μήκους ταινία μυθοπλασίας, Η καγκελόπορτα, βασισμένη στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Ανδρέα Φραγκιά, το θέμα της οποίας αντιμετώπισε προβλήματα με τη λογοκρισία. 

Η ταινία που γκρέμισε τη λογοκρισία στην Ελλάδα | clickatlife

Στη φιλμογραφία του, που διακρίνεται για την κοινωνικοπολιτική της τοποθέτηση, περιλαμβάνονται ταινίες όπως: Η απαγωγή του Φανφάνι (1975, βασισμένη στο ομώνυμο έργο του Ντάριο Φο), Θεόδωρος Αγγελόπουλος: Ταξίδι στην ιστορία (1977), Το φράγμα (1982, βασισμένο στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Σπύρου Πλακοβίτη), Οι Κεκαρμένοι (1986) Μια... τολμηρή ιστορία (1993), Προπατορικό Αμάρτημα (1999), Όσο υπάρχει αλκοόλ (2002), Χαιρέτα μας τον πλάτανο (2004), Το συμπόσιο του Πλάτωνα (2009), Αλκιβιάδης, ο Ατίθασος μαθητής του Σωκράτη (2016) κ.α.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου