Τρίτη 3 Απριλίου 2012

Παραμύθια της Μαγικής Τράπουλας: Η ιστορία της Ίριδας

Πριν από λίγο καιρό βρέθηκα στο Ίλιον καλεσμένος της φιλολόγου Δώρας Διέννη και με τα παιδιά της Α' Λυκείου που έχουν αναλάβει μια εργασία πάνω στο ελληνικό λαϊκό παραμύθι, συζητήσαμε για τη δομή των παραμυθιών και μετά, με τη βοήθεια της Μαγικής Τράπουλας, φτιάξαμε τέσσερα παραμύθια. Τα παιδιά χωρίστηκαν σε ομάδες και η καθεμιά διάλεξε στην τύχη από πέντε τραπουλόχαρτα. Το αποτέλεσμα ξεπέρασε τις προσδοκίες μου και ήταν η καλύτερη άπάντηση στην ερώτηση μια μαθήτριας:

"Μπορούν τα παιδιά να φτιάξουν καλύτερα παραμύθια από τους μεγάλους;"
Ναι:


Η ιστορία της Ίριδας

Ένα δροσερό δειλινό του καλοκαιριού, η όμορφη Ίριδα μαζί με τον αδελφικό της φίλο, τον Ορέστη, είδαν μια λάμψη από τον ουρανό. Τους φάνηκε σαν να έπεσε κάτι από ψηλά και έτρεξαν στο δάσος να δουν τι συνέβη. Φτάνοντας εκεί μόλις που πρόλαβαν να δουν τη μεταμόρφωση ενός αστεριού σ’ ένα πανέμορφο αγόρι, ήταν ο πρίγκιπας των αστεριών. Η Ίριδα γνώρισε τον πρίγκιπα και σιγά -σιγά άρχισε να τον ερωτεύεται, το ίδιο και εκείνος. Έτσι, ύστερα από λίγο καιρό έκαναν τον πιο όμορφο γάμο. Ο αδελφικός της φίλος όμως, καθώς ήταν κρυφά ερωτευμένος μαζί της, ζήλευε αφόρητα. Για το λόγο αυτό κατέστρωσε ένα πανούργο σχέδιο για να ξεφορτωθεί τον όμορφο πρίγκιπα. Από την επόμενη κιόλας μέρα, του ζήτησε να πάνε μαζί για κυνήγι στο δάσος μιας και είχε υπέροχη μέρα έξω. Αφού απομονώθηκαν και έμειναν δυο τους, φάνηκε ο πραγματικός εαυτός του Ορέστη λέγοντας στον πρίγκιπα:
-Ήρθες από το πουθενά και μου έκλεψες την κοπέλα που αγαπώ και πίστευες πως θα γίνουμε και φίλοι;
-Μα τί λες; Εγώ δεν ήξερα..Δε θα έμπαινα ποτέ ανάμεσα σας άμα μου είχες μιλήσει. Θα έπρεπε να μου το είχες πει! Παρόλα αυτά εγώ την Ίριδα την αγαπάω και θα μείνω μαζί της για να την κάνω ευτυχισμένη!
-Δε θα προλάβεις! του απάντησε ο Ορέστης μεταμορφώνοντας τον σ' ένα τριαντάφυλλο με ένα ραβδί.



Έπειτα ο Ορέστης γύρισε τρέχοντας στην Ίριδα και της είπε πως ο πρίγκιπας την παράτησε και γύρισε πίσω στους ουρανούς. Η κοπέλα πήγε στο δάσος εκεί που τον είχε πρωτοδεί και άρχισε να μαζεύει λουλούδια προσπαθώντας να απαλύνει τον πόνο της. Ανάμεσα στα λουλούδια που μάζευε, ήταν και το τριαντάφυλλο στο οποίο είχε μεταμορφωθεί ο πρίγκιπας. Επιστρέφοντας στο σπίτι της δεν άντεξε και έκλαψε γοερά. Τα δάκρυα της κύλησαν πάνω στα λουλούδια και το τριαντάφυλλο μεταμορφώθηκε ξανά στον πρίγκιπα που ήταν πριν. Ο πρίγκιπας αποκάλυψε την αλήθεια στην Ίριδα. Εκείνη απογοητευμένη πια από τον Ορέστη, πήγε και τον βρήκε και τον μεταμόρφωσε σε λουλούδι κλέφτη, τον φύσηξε και χάθηκε στον ουρανό. Παρόλα αυτά που συνέβησαν, η κοπέλα τον αγαπούσε ακόμα το φίλο της που είχαν περάσει τόσα μαζί. Γι’ αυτό την ώρα που φύσηξε το λουλούδι ευχήθηκε να μεταμορφωθεί ξανά σε άνθρωπο όταν θα βρει την πραγματική αγάπη με μια κοπέλα που θα του αξίζει!
Έτσι, η Ίριδα και ο πρίγκιπας έζησαν ευτυχισμένοι τον έρωτα τους και ο Ορέστης περιπλανιόταν μέχρι να βρει το δικό του!

2 σχόλια:

  1. Τέλειο το παραμύθι και ακόμα περισσότερο η ιδέα σας και η Μαγική τράπουλα. Την έχετε προωθήσει στο εμπόριο; Θα μπορούσα να την προμηθευτώ από κάπου;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Παρακαλώ επικοινωνείστε μαζί μου μέσω μειλ να σας πω λεπτομέρειες: stoforos@yahoo.com

      Διαγραφή