Παρασκευή 30 Μαΐου 2014

Οι περιπέτειες της Έλλης: Το Τρενάκι της Καθαριότητας


Τι χαρά να τελειώνει η εβδομάδα σου με παιδικά χαμόγελα!
Σήμερα -Παρασκευή- η Παραμυθοκουζίνα βρέθηκε με μια καταπληκτική παρέα στον 2ο Δημοτικό Παιδικό Σταθμό της Κηφισιάς και φτιάξαμε ένα παραμύθι με τα παιδιά του σχολείου.
Πήγα να μάθω στα παιδιά τις "καλές καθημερινές συνήθειες" και μου τις έμαθαν εκείνα!
Είναι αυτό που λένε "κομίζω γλαύκα εις Αθήνας"*

Η νέα μας ηρωίδα, η Έλλη, καθώς φαίνεται θα έχει πολλές περιπέτειες μέχρι να μάθει ότι πρέπει να πλένει τα χέρια της με σαπούνι και νερό τρίβοντάς τα καλά γύρω- γύρω και πολύ σχολαστικά:
-μετά την παιδική χαρά
-όταν πηγαίνει στην τουαλέτα
-πριν το φαγητό
-όταν παίζει με το ζωάκι της

Ακόμη
Όταν είναι άρρωστη να διαλέγει μια πετσέτα που της αρέσει και αν τη χρησιμοποιεί μόνο αυτή (και αν την αλλάζει συχνά)
Όταν βήχει ή φτερνίζεται να καλύπτει το στόμα και τη μύτη της με χαρτομάντιλο


Να λοιπόν τι παραμύθι φτιάξαμε -με τη βοήθεια της Μαγικής Τράπουλας- σήμερα στη Κηφισιά

Η Έλλη και το Τρενάκι της Καθαριότητας

Η Έλλη αυτή τη φορά, στο παραμύθι μας, είχε "ξεχάσει" να πλύνει τα χέρια της. Αρρώστησε και έχασε την εκδρομή του σχολείου... Και να ήταν μόνον αυτό!
Τη νύχτα της επιτέθηκαν κάτι παράξενα μικρά ανθρωπάκια.
Ο συμμαθητής της ο Δημήτρης προσπάθησε να τη βοηθήσει ανοίγοντας έναν μεγάλο σωλήνα με νερό. Όμως τα ανθρωπάκια δεν μπορούσαν να νικηθούν με αυτόν τον τρόπο!
Πάνω στην ώρα εμφανίστηκε ένας ψεύτικος ήρως που παρουσιάστηκε ως "η Σίλια η δυναμική"
Υποσχέθηκε ότι αν της έδιναν πατατάκια, γαριδάκια και αναψυκτικά θα τους έλεγε πως να διώξουν τα ανθρωπάκια...
Τους κορόιδευε -όπως καταλαβαίνετε. Ευτυχώς, πήνω στην ώρα που πήγαιναν να δώσουν ό,τι τους είχε ζητήσει η Σίλια εμφανίστηκε η "Ζωή η ήσυχη":
-Τι πάτε να κάνετε; Δεν καταλαβαίνετε ότι σας λέει ψέμματα; Μ¨ονο ένας άνθρωπος μπορεί αν σας βοηθήσει. Ο Σούπερ ήρωας -Καπετάν Νικόλας
Η Ζωή φώναξε τον Καπετάν Νικόλα που εμφανίστηκε πετώντας μπροστά στα παιδιά. Του εξήγησαν τι συμβαίνει και τότε εκείνος έφερε νερό και σαπούνι και με τα παιδιά του σχολείου έφτιαξαν το "Τρενάκι της Καθαριότητας".
Το Τρενάκι πέρασε γύρω από την Έλλη και εκτόξευσε σαπούνι και νερό με δύναμη. Τα ανθρωπάκια εξαφανίστηκαν!
Η Έλλη έγινε καλά και όταν γύρισε πίσω στην τάξη της ζήτησε από τη δασκάλα να πει σε όλους ποιές είναι οι "καλές συνήθειες που κάνουν τη διαφορά"
Έμεινε να λύσουν ένα πρόβλημα: Τι κάνεις όταν η γιαγιά σου θέλει να σου πάρει παγωτό και είσαι σε μια παιδική χαρά που δεν έχει νερό και σαπούνι;
Εσείς ξέρετε;

ΤΕΛΟΣ της πρώτης Περιπέτειας

 



-----------------------------------------------------------------------

*Και για να μαθαίνουμε κάτι ακόμη:
"...Βρισκόμαστε στις 28 Αυγούστου 1834 όταν ο τότε Βασιλιάς της Ελλάδος Όθωνας αφήνει το Ναύπλιο και κάνει την επίσημη είσοδό του στη νέα πρωτεύουσα του κράτους την Αθήνα...

...Με την άφιξή του στο Λιμάνι, γίνεται δεκτός από αντιπροσωπεία η οποία του προσφέρει μια ζωντανή κουκουβάγια (σύμβολο της αρχαίας πόλης των Αθηνών) και ένα κλαδί ελιάς. Από τον Πειραιά ο Όθωνας με την συνοδεία του σχηματίζει πομπή, ανεβαίνει την οδό Πειραιώς και φτάνει στον αρχαίο Ναό του Ηφαίστου, που τότε είχε μετατραπεί σε χριστιανικό ναό του Αγίου Γεωργίου, όπου θα ακολουθούσε μια σύντομη δοξολογία για την άφιξή του.
Εκεί το πλήθος που είχε σχηματιστεί βλέποντας τον Όθωνα με την συνοδεία του να κρατάνε μια ζωντανή κουκουβάγια που του είχαν προσφέρει στον Πειραιά, το θεώρησε αστείο μη γνωρίζοντας ότι και εκείνου του την έδωσαν λίγο πριν, αλλά πιστεύοντας ότι τους την πήγαινε ως δώρο για να τους δείξει το ένδοξο αρχαίο παρελθόν της πόλης των Αθηνών.
Το θεώρησαν λοιπόν προσβλητικό ένας ξένος να «κομίζει Γλαύκα εις Αθήνας» την πόλη που σύμβολό της ήταν η κουκουβάγια και άρχισαν να χρησιμοποιούν ευρέως αυτήν την φράση που ήταν γνωστή από την αρχαιότητα μεν (όρνιθες Αριστοφάνη) αλλά που ήταν σε αχρηστία στην καθομιλουμένη μέχρι το περιστατικό με τον Όθωνα.
Και μέχρι σήμερα η φράση αυτή χρησιμοποιείται όταν κάποιος πάει να πει πράγματα πασίγνωστα σαν να ήταν άγνωστα.
Από τον Πειραιά λοιπόν του 1834 και με την κουκουβάγια του Όθωνα ανά χείρας έγινε γνωστή η φράση που σημαίνει «παρουσιάζω σαν καινούργιο ή πρωτοποριακό κάτι που είναι ήδη πολύ γνωστό»..." Πηγή Pireorama.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου