Δευτέρα 2 Ιουνίου 2014

Το Πέρα των Ελλήνων στον Ifeelkid

Την Πέμπτη 5 Ιουνίου στις 7 το απόγευμα στην Παραμυθοκουζίνα και στον Ifeelkid συνεχίζουμε το ταξίδι μας στην παραμυθένια Πόλη με ξεναγό την Ιώ Τσοκώνα αυτή τη φορά. 
Έγραψα το Σάββατο στο "Δρόμο":

Το Πέρα των Ελλήνων

Αρχίζοντας να διαβάζω το «Πέρα των Ελλήνων» το μοναδικό οδοιπορικό στην Κωνσταντινούπολη του χθες και του σήμερα από την Ιώ Τσοκώνα (Μεταίχμιο) βρέθηκα από τις πρώτες σελίδες σα να συνομιλώ με κάποια παλιά γνώριμη. Ίσως είναι η εξαιρετική μεταφραστική δουλειά της που είχε προηγηθεί με τα βιβλία της Περιχάν Μαγκντέν, αλλά μάλλον είναι περισσότερο οι κοινές διαδρομές, η ψύχραιμη ματιά, η αγάπη για τον τόπο της. Χωρίς εθνικιστικές εξάρσεις η συγγραφέας δεν διστάζει να θέσει το δάκτυλο επί τον τύπον των ήλων. Γεννημένη το 1964, 11 χρόνια μετά τα περίφημα Σεπτεμβριανά, δεν έζησε τη φρίκη εκείνων των ημερών, αλλά τα σημάδια είναι παντού στην Πόλη. Και η συγγραφέας δεν τα προσπερνά.
Πέρα από τις προσωπικές αναμνήσεις μας ταξιδεύει σε όλο αυτό το πολύχρωμο παζλ που συνθέτει μια από τις γοητευτικότερες πόλεις του κόσμου. Τα σχολεία, οι σύλλογοι, οι ναοί, τα θέατρα, οι κινηματογράφοι, οι ομάδες, οι στοές, οι δρόμοι, οι πλατείες…
Ένα βιβλίο πολύτιμος οδηγός για να γνωρίσουμε την πόλη του σήμερα. Ένα βιβλίο που θα ήθελε ο καθένας από εμάς να υπάρχει για τον τόπο του. Για να γνωρίζεις, να θυμάσαι, να ανακαλύπτεις… Και όπως όλα τα καλά βιβλία δεν σε οδηγεί στο να κλείσεις το κεφάλαιο «Πόλη» αλλά να το ανοίξεις. Είναι σαν το πρελούδιο μιας έρευνας που θα θελήσεις να κάνεις όταν φτάσεις στην τελευταία σελίδα. Είναι αδύνατον να προσπεράσεις αυτό το ταξίδι αδιάφορος. Από τα παραμύθια της γιαγιάς ως τη Ματωμένη Πρωτομαγιά και από τους θρύλους του ποδοσφαίρου ως τον ελληνικό τύπο της Πόλης, είναι μια ζώσα ιστορία που αναδεικνύει και τις σημερινές προσπάθειες που γίνονται να ζωντανέψει η φλόγα.
Ένα βιβλίο που μιλάει στην καρδιά και στο μυαλό… Αξίζει να μπείτε στον κόσμο του!


ΥΓ Και ως προς την επικαιρότητα των ημερών: Για να αλλάξεις την πόλη σου πρέπει να τη γνωρίσεις. Ας το κάνουμε κι εμείς με τη μέθοδο της κυρίας Τσοκώνα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου