Πέμπτη 11 Σεπτεμβρίου 2014

Η Αργυρώ Μουντάκη στην Παραμυθοκουζίνα!



Την Πέμπτη, 18 Σεπτεμβρίου, η Παραμυθοκουζίνα ξεκινά το φετινό της ταξίδι στον Ifeelkid με καλεσμένη την Αργυρώ Μουντάκη, αγαπημένη συγγραφέα της κόρης μου. Σύμφωνα με την κατάταξή της, στο νούμερο 1 των προτιμήσεων της είναι ο "Χάρι Πότερ" και στο νούμερο 2 το "Κορίτσι του Πέτρου"!


Πολύ ψηλά και το πιο τρυφερό μυρμηγκάκι, το "Υπναρούδι"
Θα μιλήσουμε, θα φτιάξουμε παραμύθια και θα μάθουμε τα μυστικά του Βόλου, παρέα με την Αργυρώ Μουντάκη και το Υπναρούδι.
Πρώτη φετινή στάση της Παραμυθοκουζίνας,  λοιπόν, μια από τις ομορφότερες πόλεις της Ελλάδας και ήδη φαντάζομαι το Υπναρούδι να ανεβαίνει στο τρενάκι για τις Μηλιές!


Να τι έγραφα στο literature.gr για το Υπναρούδι:

-Τι σου άρεσε από το βιβλίο;
-Όλα!

Όταν παίρνεις αυτή την αποστομωτική απάντηση από την κόρη σου που είναι μεγάλη βιβλιοφάγος και αμείλικτη κριτικός λογοτεχνίας, δεν σου μένει να κάνεις τίποτε άλλο παρά να συμφωνήσεις. Όταν μάλιστα το βιβλίο δεν είναι ένα αλλά …τρία
«Το Υπναρούδι και η Ελεάννα σε φανταστικές περιπέτειες» της Αργυρώς Μουντάκη με εικονογράφηση του Βαγγέλη Ελευθερίου (εκδόσεις Πατάκη) περιλαμβάνει στην πραγματικότητα τρία παλιότερα βιβλία της συγγραφέως με ήρωα το Υπναρούδι, συγκεντρωμένα πια σε ένα τόμο.
Το Υπναρούδι είναι ένα κατοικίδιο μυρμήγκι που η Ελεάννα φροντίζει καθώς έχει χάσει την οικογένειά του. Κοιμάται σε ένα σπιρτόκουτο, τρώει ψιχουλάκια και μέλι κι όταν δε νυστάζει πηγαίνει και στο σχολείο κρυμμένο στην κασετίνα της φίλης του! 
Πρωτότυπο και διασκεδαστικό, τρυφερό και περιπετειώδες ήταν μια ευχάριστη έκπληξη όταν το διάβασα ένα βραδάκι (για δεύτερη φορά) στα παιδιά. Ομολογώ πως δεν περίμενα ότι θα απολάμβαναν τόσο τις περιπέτειες ενός μυρμηγκιού ( την τρίτη φορά που θα θέλουν να το διαβάσουν θα καλέσω την ίδια τη συγγραφέα να …ξενυχτήσει μαζί τους). Έπαθα και κάτι φοβερό: Το επόμενο πρωινό, βλέποντας κάτι μυρμήγκια που είχαν εισβάλλει στο ντουλάπι της κουζίνας τα κοιτούσα με τρυφερότητα και δεν τα καταδίωξα ως συνήθως. Λες να είχαν χάσει κι αυτά την οικογένειά τους;

και για το Κορίτσι του Πέτρου:

  «Το κορίτσι του Πέτρου» της Αργυρώς Μουντάκη (εκδόσεις Μεταίχμιο) απευθύνεται σε παιδιά πάνω από 9 ετών και καταπιάνεται με επιτυχία με μια σειρά θεμάτων: Ο ρατσισμός,  ο έρωτας, η σχέση ανάμεσα στα αδέρφια, ο σχολικός εκφοβισμός… Κεντρική ηρωίδα η Αλκμήνη που ζει διάφορα από τον μεγαλύτερο αδερφό της, τον Πέτρο (νόμιζα πως η συγγραφέας είχε καταγράψει αυτούσιες σκηνές απ’ όσα συμβαίνουν στο δικό μας σπίτι!) Όλα θα αλλάξουν όταν εμφανίζεται ένα κορίτσι από το Πακιστάν, η Αλίσα που περνά δύσκολες ώρες στην τάξη καθώς δυσκολεύεται στα μαθήματα, αλλά αντιμετωπίζει την εχθρότητα των άλλων κοριτσιών. Ο Πέτρος που την ερωτεύεται θα τη βοηθήσει, αλλά την τελική λύση θα τη δώσει η ίδια. Το βιβλίο έχει μηνύματα, αλλά και χιούμορ. Να πω ότι τα ίχνη του αδερφού της ακολουθεί και η Αλκμήνη που ερωτεύεται ένα συμμαθητή της, ενώ έχει για συμπαραστάτη ένα χνουδωτό παιχνίδι που μιλά, τον Μπίνγκο. Η κόρη μου το διάβασε μια φορά μόνη της και μια ήθελε να το διαβάσουμε μαζί. Οπότε τι άλλο να προσθέσω εγώ, ένας φτωχός πατέρας;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου