Δευτέρα 15 Σεπτεμβρίου 2014

Ημερίδα για τον Τζάνι Ροντάρι!



 Με μεγάλη χαρά ενημερωθήκαμε για την πολύ όμορφη πρωτοβουλία των εκδόσεων "Μεταίχμιο" και φυσικά θα δηλώσουμε συμμετοχή. Η Παραμυθοκουζίνα δεν θα υπήρχε άλλωστε χωρ΄ςι τη "Γραμματική της Φαντασίας του Ροντάρι... 

ΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ
Παιχνίδια φαντασίας και λόγου
με τα βιβλία του Τζάνι Ροντάρι
Θεατρικό παιχνίδι και δημιουργική γραφή στην τάξη

Τετάρτη, 1 Οκτωβρίου 2014, στις 7 μ.μ.,
στον ΠΟΛΥΧΩΡΟ ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ
(Ιπποκράτους 118, Αθήνα)
με αφορμή το βιβλίο Γραμματική της φαντασίας του Τζάνι Ροντάρι

Με όχημα τη φαντασία και τη δημιουργία, ο Τζάνι Ροντάρι στο διάσημο βιβλίο του Γραμματική της φαντασίας μάς μιλάει για την τέχνη να επινοείς ιστορίες και την απελευθερωτική αξία των λέξεων.
Πώς θα υπερβούμε τη σχολική καθημερινότητα; Πώς θα δώσουμε στα παιδιά το έναυσμα για ελεύθερους στοχασμούς, έξω από τους σχολικούς περιορισμούς; Πώς θα τα πείσουμε ότι ακόμα και μια χαζή ιδέα έχει την αξία της; Τι σχέση έχουν τα μαθηματικά με τα παραμύθια; Πώς μπορούμε να παίξουμε με ένα βιβλίο;
Οι τεχνικές του δημοφιλούς ιταλού συγγραφέα, το γλωσσικό παιχνίδι και η αμφισβήτηση της συμβατικής διδασκαλίας μπορούν να βοηθήσουν τον εκπαιδευτικό να οδηγήσει τον μαθητή του  στο κέντρο της σκηνής, δίνοντας έμφαση στον ρόλο της δημιουργικότητας στην εκπαιδευτική διαδικασία και τονίζοντας την παιδαγωγική αξία της φαντασίας και της ουτοπίας. Η συμβολή του Ροντάρι στην καλλιέργεια επινοητικών ικανοτήτων των μαθητών  –όντας ο ίδιος δάσκαλος– βοήθησε πολλούς εκπαιδευτικούς να ξεφύγουν από τη ρουτίνα και την πλήξη της τάξης και, μαζί με τα παιδιά, να ανακαλύψουν και να διερευνήσουν τις απεριόριστες μυθοπλαστικές δυνατότητές τους ξεκινώντας απλά, μόνο με μία λέξη.
Οι συμμετέχοντες στην ημερίδα θα έχουν την ευκαιρία να στοχαστούν πάνω σε ιδέες και δημιουργικά / ευφάνταστα παιχνίδια συμμετοχικής-συλλογικής γραφής, και σε τρόπους υπέρβασης της στείρας σχολικής καθημερινότητας, κατανοώντας ότι εχθρός της σκέψης είναι η πλήξη και ότι «δημιουργικός νους είναι εκείνος που κάνει πάντα ερωτήσεις, που ανακαλύπτει προβλήματα εκεί όπου οι άλλοι βρίσκουν ικανοποιητικές απαντήσεις, που νιώθει άνετα σε ρευστές καταστάσεις όπου οι άλλοι μυρίζονται μόνο κινδύνους, που είναι ικανός για αυτόνομες και ανεξάρτητες κρίσεις, που αρνείται το κωδικοποιημένο». 

Πού: Στον ΠΟΛΥΧΩΡΟ ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ (Ιπποκράτους 118, Αθήνα)
Πότε: Τετάρτη, 1 Οκτωβρίου 2014, 19:00-21:00
Εισηγητές:
Αγγελική Γιαννικοπούλου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια ΤΕΑΠΗ Πανεπιστημίου Αθηνών: «Η “Γραμματική της Φαντασίας” στο σύγχρονο εικονογραφημένο βιβλίο»
Βασιλική Μιχαηλίδου, Νηπιαγωγός, Med: «Εφαρμογές της Φανταστικής στην τάξη»    
Μαρία Τερζάκη, ηθοποιός-θεατροπαιδαγωγός: «Πώς αρχίζουν οι ιστορίες»
Συντονίζει και παρεμβαίνει η Καλλιόπη Κύρδη, εκπαιδευτικός-Υπεύθυνη Πολιτιστικών Θεμάτων στην Α΄ Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Αθηνών

Αντί εισιτηρίου απαιτείται κατά την προσέλευση των συμμετεχόντων η αγορά ενός βιβλίου του Τζάνι Ροντάρι από τις εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ. Ειδικά για την ημερίδα τα βιβλία θα έχουν έκπτωση 30%. Δείτε ΕΔΩ τα βιβλία του Τζάνι Ροντάρι που κυκλοφορούν από τις εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ.

Ο ΑΡΙΘΜΟΣ ΤΩΝ ΘΕΣΕΩΝ ΕΙΝΑΙ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΕΝΟΣ
ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ Η ΔΗΛΩΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ
ΘΑ ΤΗΡΗΘΕΙ ΣΕΙΡΑ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑΣ

Όσοι ενδιαφέρεστε να παρακολουθήσετε, δηλώστε συμμετοχή στο e-mail: polychoros@metaixmio.gr, σημειώνοντας τα προσωπικά σας στοιχεία (ονοματεπώνυμο, διεύθυνση, τηλέφωνα επικοινωνίας, e-mail, επάγγελμα και ειδικότητα) και την ένδειξη ΕΠΙΘΥΜΩ ΝΑ ΣΥΜΜΕΤΑΣΧΩ ΣΤΗΝ ΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΡΟΝΤΑΡΙ). Όσοι ειδοποιηθούν ηλεκτρονικά για τη συμμετοχή τους θα πρέπει να μας επιβεβαιώσουν την κράτηση της θέσης έως την ημερομηνία που θα τους ανακοινωθεί. Στο τέλος της ημερίδας θα δοθούν βεβαιώσεις παρακολούθησης στους εκπαιδευτικούς, εφόσον ζητηθεί κατά τη δήλωση συμμετοχής.


ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΖΑΝΙ ΡΟΝΤΑΡΙ

Ο Τζάνι Ροντάρι (1920-1980) εργάστηκε για αρκετά χρόνια ως δάσκαλος, αλλά ασχολήθηκε κυρίως με τη δημοσιογραφία, την οποία υπηρέτησε ως διευθυντής εφημερίδων και περιοδικών. Το 1944 εντάχθηκε στο Κομουνιστικό Κόμμα της Ιταλίας. Βέβαια, η ιδιότητα με την οποία έγινε γνωστός τόσο στη χώρα του όσο και διεθνώς είναι αυτή του συγγραφέα παιδικών βιβλίων. Τα έργα του έχουν μεταφραστεί σε ολόκληρο τον κόσμο (πολλά από αυτά κυκλοφορούν και στα ελληνικά) και έχουν διαβαστεί από εκατομμύρια παιδιά. Το 1970 του απονεμήθηκε το βραβείο Άντερσεν, η μεγαλύτερη διάκριση διεθνώς για συγγραφέα παιδικής λογοτεχνίας.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου