Τετάρτη 3 Μαΐου 2017

Ο Κώδικας στην Αγία Μαρίνα



Από τα πιο αγαπημένα μου μέρη είναι η Αγία Μαρίνα στη Λέρο, όπου είχα την τύχη να βρεθώ πάλι στο τέλος του περασμένου φθινοπώρου.
Φανταστείτε τη χαρά μου όταν μου έστειλαν αυτή τη φωτογραφία από τη Δ τάξη του Δημοτικού Σχολείου Αγίας Μαρίνας, όπου τα παιδιά με τη δασκάλα τους Έλενα Κτιστάκη διαβάζουν φέτος τον "Κώδικα της Λέρου":  


 Κι εγώ ανταποδίδω με φωτογραφίες από τη μαγική αυτή πόλη κι ένα μικρό απόσπασμα από το βιβλίο








"...Τελικά, με το «κάμπριο» του παππού πήραν τη μεγάλη κατηφόρα που οδηγεί από τον Πλάτανο στην Αγία Μαρίνα. Πριν καλά καλά το καταλάβουν, είχαν φτάσει. Στην πραγματικότητα, οι δύο… πόλεις έμοιαζαν σαν ένας και μοναδικός οικισμός, και η Αντιγόνη με το Δημήτρη απόρησαν για τη διαμάχη που υπήρχε μεταξύ τους.
Τα ξέχασαν όλα όταν πάρκαραν μπροστά σε ένα επιβλητικό αρχοντικό στο χρώμα της ώχρας. Ήταν ένα από τα περίφημα σπίτια που είχαν χτίσει οι Αιγυπτιώτες Λεριοί που είχαν ακμάσει στην Αίγυπτο και ιδιαίτερα στο Κάιρο, χωρίς ποτέ να ξεχάσουν την πατρίδα τους. Δεν έφτιαξαν μόνο σπίτια αλλά χρηματοδότησαν πολλά σημαντικά δημόσια ιδρύματα. Από μια τέτοια οικογένεια καταγόταν κι η γιαγιά Ζωή, η οποία έμοιαζε πραγματικά με πυργοδέσποινα όταν βγήκε να τους υποδεχθεί.
            Ο Δημήτρης και η Αντιγόνη είχαν μείνει πραγματικά άναυδοι. Ακόμη περισσότερο εντυπωσιάστηκαν όταν μπήκαν στο εσωτερικό του σπιτιού. Μα αυτό ήταν κάτι ανάμεσα σε μουσείο και σε παραμυθένιο αρχοντικό...."

(Ο Δημήτρης και η Αντιγόνη βλέπουν για πρώτη φορά την Αγία Μαρίνα στο βιβλίο "Ο Κώδικας της Λέρου -περιπέτεια στο νησί της Άρεμης" )

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου