Δευτέρα 16 Απριλίου 2018

Ο πιο γλυκός μισάνθρωπος: Ένα ντοκιμαντέρ που δεν πρέπει να χάσετε!

Η πρόσκληση της προβολής στον Δαναό

Από αυτή την Πέμπτη 19 Απριλίου 2018 αρχίζει να προβάλλεται στις κινηματογραφικές αίθουσες το ντοκιμαντέρ της Ελένης Αλεξανδράκη «Κωστής Παπαγιώργης: Ο Πιο Γλυκός Μισάνθρωπος», σε διανομή της Feelgood. Η ταινία έχει τιμηθεί με το βραβείο της Πανελλήνιας Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου στο 20ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, με το εξής σκεπτικό: «Πρόκειται για το μεγάλης κινηματογραφικής ακρίβειας πορτρέτο ενός μοναχικού ανθρώπου και σύγχρονου φιλοσόφου, το οποίο κινείται μακριά από την αγιογραφία. Το φιλμ πετυχαίνει μια εξαιρετική αντιστοίχιση του θέματος με το όλον του σινεμά, εισάγοντας ταυτόχρονα στιβαρούς μυθοπλαστικούς άξονες. Η σκηνοθετική αρτιότητα της Ελένης Αλεξανδράκη συνθέτει όλα τα παραπάνω σε μια ιδιαίτερα απολαυστική ταινία».
Ο Kωστής Παπαγιώργης υπήρξε Έλληνας δοκιμιογράφος, αρθρογράφος και μεταφραστής φιλοσοφικών έργων. Είχε γεννηθεί στις 20 Μαρτίου 1947, στο Νεοχώρι Υπάτης και απεβίωσε στις 21 Μαρτίου 2014, στην Αθήνα σε ηλικία 67 ετών.
Είχα τη χαρά να δω την ταινία σε δημοσιογραφική προβολή στον Δαναό, πριν από λίγες ημέρες και να απολαύσω ακόμη μια φορά τη σκηνοθετική ματιά της Ελένης Αλεξανδράκη, που καταφέρνει πάντα να δίνει κάτι το διαφορετικό είτε καταπιάνεται με τον Παπαδιαμάντη ("Νοσταλγός"), είτε με Ελληνικά έθιμα ("Μυρίζει Πάσκα").
Το ντοκιμαντέρ αυτό είναι και προϊόν μόχθου, με εξαιρετικές συνεντεύξεις, επιλογή κειμένων και εικόνων που πραγματικά μας γνωρίζουν εις βάθος αυτόν το πολύ σημαντικό διανοητή που με την ιδιαίτερη ματιά του σφράγισε τον δοκιμιακό λόγο.
Ας γίνεται αφορμή η ταινία για γνωριμία με το έργο του που απλώνεται σε πολλούς τόμους δικών του βιβλίων και σε μεταφράσεις. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου