Δευτέρα, 2 Απριλίου 2018

Μαθητές στην Λέσβο οργανώνουν Συναυλίες με Κορυφαίους Διεθνώς Ερμηνευτές: Η τελική συναυλία αφιερωμένη στην Φωτεινή Φραγκούλη

2.Από την συναυλία στο Δημοτικό Μυτιλήνης c Έρβις Ζίκα.JPG
4.Από την τελική συναυλία -η ομάδα των μαθητών οργανωτών, παραλαβή των διπλωμάτων παρακολούθησης του προγράμματος.JPG

Για δεύτερη χρονιά μαθητές σχολείων της Λέσβου διοργάνωσαν την εβδομάδα που μας πέρασε, συναυλίες μουσικής δωματίου παρουσιάζοντας στο κοινό του νησιού ταλαντούχους νέους ερμηνευτές κλασικής μουσικής που εμφανίζονται στις μεγαλύτερες αίθουσες συναυλιών της Ευρώπης.

Μέσα από το εκπαιδευτικό πρόγραμμα ΜΟ-ΤΟ Key του Διεθνούς Φεστιβάλ Μουσικής Μολύβου, μαθητές τριών σχολείων του νησιού -του Γυμνασίου Καλλονής, του 9ου και 11ου Δημοτικού Σχολείου Μυτιλήνης και του Μουσικού Γυμνασίου Μυτιλήνης- σε διάστημα έξι εβδομάδων, διδάχθηκαν τις βασικές αρχές της πολιτιστικής διαχείρησης τις οποίες έβαλαν άμεσα σε πράξη.

Πρώτο δείγμα της δημιουργικότητας, εργατικότητας και φαντασίας των μαθητών ήταν οι συναυλίες που οργάνωσαν στα σχολεία τους την προηγούμενη εβδομάδα. Σε όλες τις συναυλίες το κοινό θαύμασε τις δεξιοτεχνικές ερμηνείες των σολίστ αλλά και το εξαιρετικό αποτέλεσμα που έφεραν οι μικροί οργανωτές!

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα ΜΟ-ΤΟ Key κορυφώθηκε με την συναυλία που οργάνωσαν σε συνεργασία οι μαθητές και από τα τρία σχολεία την Παρασκευή 30 Μαρτίου, στο κατάμεστο Δημοτικό Θέατρο Καλλονής. Συμμετείχαν οι νέοι και βραβευμένοι διεθνώς μουσικοί Ράφαελ Παρατόρε –τσέλο, Άννε Μαρία Βερμάγιερ –βιολί και Φίλιπ Βόλχαϊμ -βιολί που ερμήνευσαν έργα των Μπαχ, Παγκανίνι, Ιζάυ κ.α.

Το MO-TO key είναι μία πλατφόρμα δράσης  που όχι μόνο εξοικειώνει τα παιδιά με την κλασική μουσική αλλά τους δίνει τα εφόδια, ώστε με αυτενέργεια, φαντασία και δημιουργικότητα να διοργανώσουν ένα πολιτιστικό γεγονός, μία συναυλία!

6.ΜΟ-ΤΟ Key μαθητές οργανώνουν c Έρβις Ζίκα.JPG

Σε συνεργασία με τον γερμανικό πολιτιστικό θεσμό, TONALi,  η Λέσβος εκπροσωπεί την Ελλάδα, την τρίτη χώρα που την εκπαιδευτική αυτή εφαρμογή, μετά την Γερμανία και την Ιταλία.
Πραγματοποιείται σε συνεργασία με την Περιφερειακή Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Βορείου Αιγαίου, και με την ευγενική υποστήριξη του Κοινωφελούς Ιδρύματος Ιωάννη Σ. Λάτση και της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου.

Το πρόγραμμα οργανώθηκε, σε συνεργασία με εθελοντές καθηγητές των τριών σχολείων, από μια ομάδα στενών συνεργατών του φεστιβάλ:  την Κυβέλη Ντέρκεν, πιανίστα και συνιδρύτρια του ΔιΦεΜΜ, την συγγραφέα Φωτεινή Φραγκούλη -υπεύθυνη των εκπαιδευτικών προγραμμάτων του ΔιΦεΜΜ και τους Δεσποινα Βαράκη, Αφροδίτη Βατή, Έλπη Δεληγιάννη, Βασίλη Μούσκουρη και Λεμονιά Πετρά, μέλη της οργανωτικής επιτροπής.

8.Φωτεινή Φραγκούλη c Μαρία Καρανίκα.JPG

Η τελική συναυλία ήταν αφιερωμένη στην Φωτεινή Φραγκούλη, που έφυγε πρόωρα από την ζωή, την προηγούμενη εβδομάδα και που με το έργο της έφτιαξε γέφυρες για να ανοίξει τους ορίζοντες των παιδιών της Λέσβου και ολόκληρης της Ελλάδας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου