Πέμπτη, 17 Μαΐου 2018

Το 2% δεν είναι φόρος αλλά δίκαιη αποζημίωση των δημιουργών

Αποτέλεσμα εικόνας για βιβλία

Τη Δευτέρα 14 Μαΐου ψηφίσθηκε από την Ελληνική Βουλή τροπολογία με αντικείμενο τη διόρθωση της διάταξης που προβλέπει την εύλογη αμοιβή των δημιουργών, ερμηνευτών, παραγωγών και εκδοτών για τις αναπαραγωγές των έργων τους που γίνονται για ιδιωτική χρήση. Συγκεκριμένα, προσδιορίσθηκε το ύψος της αμοιβής για τα κινητά τηλέφωνα σε 2% (ενώ η προηγούμενη διάταξη δεν όριζε ποσοστό για τα κινητά και ήταν ασαφές αν υπάγονται στο 6% ή στο 2%) καταργήθηκε το κριτήριο της μνήμης RAM ως προϋπόθεση για την υπαγωγή στην εύλογη αμοιβή και πέρασαν τα αποθηκευτικά μέσα στο 6% (ποσοστό που διανέμεται στο σύνολο των κατηγοριών δικαιούχων ενώ με την προηγούμενη διάταξη τα μέσα με χωρητικότητα μικρότερη από 1 terra διανέμονταν μόνον στους δημιουργούς και εκδότες εντύπων). Τέλος, προβλέφθηκε ρητή υποχρέωση των οργανισμών να επιστρέφουν την εύλογη αμοιβή στις εταιρείες που αποδεικνύουν ότι τα τεχνικά μέσα που προμηθεύονται δεν χρησιμοποιούνται για ιδιωτική χρήση.

Οι εταιρείες πληροφορικής μέσω του ΣΕΠΕ αντέδρασαν ιδιαίτερα έντονα στην ψήφιση της τροπολογίας με δελτίο τύπου το οποίο, τελείως παραπλανητικά, δημιουργεί την εντύπωση ότι τώρα για πρώτη φορά θεσπίζεται εύλογη αμοιβή και μάλιστα 6% στους υπολογιστές, ταμπλετ και κινητά, την οποία χαρακτηρίζει «χαράτσι» - φόρο, και ισχυριζόμενες ότι στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης δεν υπάρχει αντίστοιχος θεσμός. Το θέμα πήρε μεγάλη διάσταση στα μέσα μαζικής ενημέρωσης, συζητήθηκε σε δελτία ειδήσεων και είχε ως αποτέλεσμα να προκαλέσει την αντίδραση της κυβέρνησης αλλά και της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Οι υπουργοί κ. Παππάς και κ. Βερναρδάκης δήλωσαν ότι θα επανεξετάσουν το θέμα και η Νέα Δημοκρατία δήλωσε ότι θα καταργήσει τον νόμο όταν γίνει κυβέρνηση.

Με κύριο στόχο να εξηγήσουμε τα αυτονόητα, που τόσο διαστρεβλώθηκαν από τον ΣΕΠΕ, ο ΟΣΔΕΛ ανέλαβε την πρωτοβουλία της σύνταξης σχετικού δελτίου τύπου που υπογράφεται από όλα τα σωματεία συγγραφέων και εκδοτών. Τα έσοδα από την εύλογη αμοιβή στη χώρα μας μέχρι σήμερα είναι ελάχιστα, όπως καλύτερα από όλους γνωρίζετε εσείς οι ίδιοι, και θα πρέπει να υποστηρίξουμε με κάθε τρόπο την υλοποίηση της ρύθμισης που ψηφίσθηκε πέρυσι το καλοκαίρι (και διορθώθηκε τη Δευτέρα) με την προσδοκία επιτέλους και οι Έλληνες συγγραφείς και εκδότες να έχουν αξιοπρεπή αμοιβή για το έργο τους όπως συμβαίνει σε όλη την Ευρώπη. Σας στέλνουμε το δελτίο τύπου με την παράκληση να το προωθήσετε στα κατάλληλα μέσα.


Αντώνης Καρατζάς
Πρόεδρος
Γιωργανδρέας Ζάννος
Δ/ντής
Οι Έλληνες συγγραφείς και εκδότες αποσαφηνίζουν: Το 2% δεν είναι φόρος αλλά δίκαιη αποζημίωση των δημιουργών, υποχρέωση που επιβάλλει Ευρωπαϊκή Οδηγία.

Τα σωματεία των Ελλήνων συγγραφέων και εκδοτών με αφορμή τα πρόσφατα δημοσιεύματα σχετικά με την επιβολή τέλους σε υπολογιστές, κινητά τηλέφωνα και τάμπλετ, και με στόχο την σφαιρική ενημέρωση του κοινού, αποσαφηνίζουν τα παρακάτω:

Κατ’αρχάς δεν είναι επιτρεπτό σε καμιά ευνομούμενη και ανεπτυγμένη χώρα της Δύσης να βαφτίζεται «χαράτσι» η αποζημίωση πνευματικών δικαιωμάτων των δημιουργών.

Η θέσπιση της δίκαιης αποζημίωσης αποτελεί υποχρέωση της χώρα μας που προκύπτει από Ευρωπαϊκή οδηγία (2001/29). Το σκεπτικό είναι απλό: Η αξία των μηχανημάτων πολλαπλασιάζεται από τη δυνατότητα αντιγραφής καλλιτεχνικών έργων. Η δίκαιη αποζημίωση αποτελεί την αμοιβή των δημιουργών για τα έργα –κείμενα, ταινίες, τραγούδια εικόνες- που μέσω των μηχανημάτων αναπαράγονται νόμιμα από ιδιώτες. Πρόκειται για μια ελάχιστη επιβάρυνση σε σχέση με το πόσες φορές μπορεί να αναπαραχθεί οποιοδήποτε έργο μέσω αυτών των τεχνικών μέσων.

Η χθεσινή διάταξη δεν έφερε τίποτε καινούργιο. Απλώς διόρθωσε νομοτεχνικές ατέλειες που υπήρχαν στην αντίστοιχη διάταξη του ν.4481/2017 που ψηφίσθηκε πέρυσι το καλοκαίρι, η οποία και επανέφερε αποζημίωση πνευματικών δικαιωμάτων ίση με το 2% της αξίας εισαγωγής ηλεκτρονικών υπολογιστών και ταμπλετ (αποζημίωση που ίσχυε για τους υπολογιστές στην Ελλάδα ήδη από το 1993 έως το 2002, όταν και καταργήθηκε). Τα έξυπνα κινητά τηλέφωνα υπόκειντο σε εύλογη αμοιβή (6%) και με τον προηγούμενο νόμο, όπως αναγνώρισαν δικαστικές αποφάσεις, και με τη χθεσινή διάταξη η αμοιβή μειώθηκε σε 2%!

Οι άνθρωποι που παράγουν έργα λόγου, των οποίων το έργο είναι σχεδόν αδύνατον να κοστολογηθεί αντικειμενικά, είναι χιλιάδες: Συγγραφείς, μεταφραστές, δημοσιογράφοι, αρθρογράφοι, επιστημονικοί συντάκτες. Παράλληλα, από το έργο τους βιοπορίζονται ολόκληρες κατηγορίες επαγγελματιών όπως εκδότες, τυπογράφοι, δάσκαλοι και καθηγητές, επιμελητές και άλλοι. Όπως και για τη μουσική και την οπτικοακουστική παραγωγή, έτσι και για τα έργα του λόγου, η εύλογη αμοιβή αποτελεί ελάχιστη αποζημίωση για τους δημιουργούς αλλά και όσους εμπλέκονται στα έργα που απολαμβάνουμε όλοι.

Εθνική Εταιρεία Ελλήνων Λογοτεχνών (Ε.Ε.Ε.Λ.)

Εταιρεία Ελλήνων Θεατρικών Συγγραφέων

Εταιρεία Ελλήνων Λογοτεχνών (Ε.Ε.Λ)

Εταιρεία Συγγραφέων

Ένωση Ελληνικού Βιβλίου (ΕΝ.ΕΛ.ΒΙ)

Σύλλογος Εκδοτών Βιβλίου Αθηνών (Σ.Ε.Β.Α.)

Σύνδεσμος Εκδοτών Βιβλίου (Σ.ΕΚ.Β)

Σύλλογος Ελληνικού Επιστημονικού Βιβλίου (ΣΕΕΒΙ)

Οργανισμός Συλλογικής Διαχείρισης Έργων του Λόγου (ΟΣΔΕΛ)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου