Παρασκευή 25 Μαΐου 2018

Εύη Τσιτιρίδου -Χριστοφορίδου: Διδάσκοντας ποίηση στο σχολείο



Η Έυη Τσιτιρίδου - Χριστοφορίδου 
στο Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης
Διδάσκοντας ποίηση στο σχολείο

Τη Δευτέρα 4 Ιουνίου στις 5 το απόγευμα στο Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης στο πλαίσιο του κύκλου "Συγγραφείς στα θρανία", υποδεχόμαστε την συγγραφέα Εύη Τσιτιρίδου - Χριστοφορίδου, όπου θα συζητήσουμε για τον τρόπο που προσεγγίζουμε την ποίηση στο σχολείο.

Αγαπά το σχολείο την ποίηση; Με ποιους τρόπους μπορούμε να την εντάξουμε αρμονικά και ουσιαστικά στην εκπαιδευτική διαδικασία και στη σχολική ζωή; Πως μπορεί ο ποιητικός λόγος να γίνει ευκαιρία και αφετηρία για παιχνίδι, περιπέτεια, έμπνευση, συνεργασία, προσωπική και ομαδική έκφραση και δημιουργία; Πως μπορεί η διδασκαλία της ποίησης να ενισχύσει τη συναισθηματική νοημοσύνη, να συνεισφέρει στην αισθητική αγωγή και στην καλλιέργεια των γλωσσικών ικανοτήτων των μαθητών και να διαμορφώσει θετικό παιδαγωγικό κλίμα μεταξύ των μαθητών, των οικογενειών τους και των εκπαιδευτικών;

Εισηγήτρια: Εύη Τσιτιρίδου - Χριστοφορίδου
Εκπαιδευτικός, Συγγραφέας, M.A. - Cultural Management


Είσοδος ελεύθερη
Κράτηση θέσεων στέλνοντας email με το ονοματεπώνυμο σας και τηλ. επικοινωνίας στο info@ekedisy.gr
Μουσείο Σχολικής Ζώης και Εκπαίδευσης, Τριπόδων 23, Πλάκα

Σε συνέντευξη που μου είχε παραχωρήσει η συγγραφέας στον Δρόμο της Αριστεράς, είχε πει μεταξύ άλλων, σε ερώτηση μου για την ποίηση στο σχολείο:

Θα μπορούσε το σχολείο, η εκπαίδευση, να αλλάξει τα πράγματα και πώς;

Αν δεν μπορεί το σχολείο να αλλάξει τα πράγματα, δεν θα μπορέσει κανείς. Το θέμα είναι αν το θέλουμε, αν το πιστεύουμε και αν θα το επιτρέψουμε στον εαυτό μας. Και με ποιους εκπαιδευτικούς λειτουργούς θα το επιχειρήσουμε. Πώς θα τους μορφώσουμε και θα τους στηρίξουμε στο έργο τους, πώς θα τους επιμορφώνουμε, για να γίνονται όλο και καλύτεροι. Το θέμα έχει πολλές διαστάσεις, ρίζα, κορμό, κλαδιά, φλέβες και ψυχή. Και είναι πρωτίστως πολιτικό. Συνοψίζεται σε μία και μόνο λέξη, που από μόνη της είναι ποίηση: τη λέξη «όραμα». Αν υπάρχει όραμα, βρίσκουμε και τους τρόπους πραγμάτωσής του.
Όλη η πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου