Τετάρτη 20 Απριλίου 2022

Δευτέρα του Πάσχα: Αρχείο Ζεΐνη -200 χρόνια ιστορίας σε μια έκδοση



Τη Δευτέρα του Πάσχα 25 Απριλίου, στις 6.30 μμ στο παλιό Δημοτικό Σχολείο Καστελλίων ο Προοδευτικός Σύλλογος "Τα Καστέλλια" και η εφημερίδα "Καστελλιώτικα Νέα" παρουσιάζουν  το Αρχείο Ζεΐνη.

Για το βιβλίο θα μιλήσει ο επιμελητής της έκδοσης Βαγγέλης Κωτσίκης 

Πρόκειται για ένα έργο αναφοράς, όχι μόνο για την ιστορία του χωριού μας είναι η έκδοση του αρχείου Ζεΐνη από την Εταιρεία Φωκικών Μελετών. Ο μόχθος του αειθαλούς Δημήτρη Χ. Χαλατσά, επιτέλους βρήκε τον δρόμο για το τυπογραφείο και κυκλοφορεί σε μια καλαίσθητη έκδοση. 

Ο πλήρης τίτλος είναι «Αρχείο Ζεΐνη (Καστέλλια Φωκίδας: 1700- 1900) -Το Δίκαιο και οι συναλλαγές των Ελλήνων στην Τουρκοκρατία».

Τα πρώτα συγχαρητήρια ανήκουν φυσικά στην οικογένεια Ζεΐνη που το διαφύλαξε ως κόρη οφθαλμού ακόμη και στις πιο αντίξοες συνθήκες. Ο Δ.Χ.Χαλατσάς μελέτησε τα έγγραφα, έδωσε να μεταφραστούν, τα σχολίασε με τον πιο άρτιο τρόπο. Ο Βαγγέλης Κωτσίκης επιμελήθηκε το βιβλίο και φυσικά έδωσε τον αγώνα για την έκδοσή του. Αγώνας που στέφθηκε με επιτυχία.

Μέσα στο βιβλίο βρίσκει κανείς πολύτιμες πληροφορίες και για την ιστορία αλλά και για πολλές Καστελλιώτικες οικογένειες. Μέσα σε 84 έγγραφα ξετυλίγεται μια ιστορία που αξίζει όλοι να γνωρίσουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου