Τρίτη 19 Απριλίου 2022

Πως ένα Φεστιβάλ Αστυνομικής Λογοτεχνίας βοήθησε να γεννηθεί ένα βιβλίο


 

Εν όψει του 3ου Φεστιβάλ Αστυνομικής Λογοτεχνίας που διοργανώνει το βιβλιοπωλείο Monogram στον Χολαργό, ήθελα να μοιραστώ μαζί σας ένα απόσπασμα από το βιβλίο μου "Το ελάφι της Ρόδου -περιπέτεια στα Δωδεκάνησα" που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Κέδρος και ίσως δεν είχε ολοκληρωθεί ποτέ αν δεν συμμετείχα με μια δράση στο 2ο Φεστιβάλ Αστυνομικής Λογοτεχνίας...


Αντιγράφω:

"... Ήθελα να παντρέψω τη Σύμη με την Αστυπάλαια. Πώς;

Μέσα σε ένα χρόνο έγραψα ελάχιστες σελίδες και σταμάτησα. Το μυθιστόρημα είχε οδηγηθεί σε ναυάγιο. Όμως το FIUME με βασάνιζε…

..Και ήρθε ο δεύτερος μήνας Αστυνομικής Λογοτεχνίας στο βιβλιοπωλείο Monogram. Στην αρχή του παρουσίασα τη «Σπηλιά του Δράκου», ενώ προς το τέλος σχεδιάζαμε μαζί με την Ιωάννα Πετρίδου να κάνουμε κάτι που τελικά ονομάσαμε “Mystery Walk”. Ένα μυστήριο στον Χολαργό.

Τι να ήταν άραγε; Κάθισα να διαβάσω λίγα πράγματα για την ιστορία του Χολαργού, μήπως βρω κάποια έμπνευση. Και τότε…

«…Την 1 Μαρτίου του 1926 ιδρύεται ο συνεταιρισμός "εταιρεία Αγροπόλεων" με σκοπό την αναζήτηση έκτασης προς δόμηση. Ιδρυτής αυτής ήταν ο Παναγιώτης Βουτσινάς και μέλη της οι Γεώργιος Βεντούρης, Ιωάννης Κατσιμπίρης, Νικόλαος Σαλίγκαρος, Πασιθέα Ζουρούδη-Σαλιγκάρου (σύζυγος του προηγούμενου), Ιωάννης Καρύδης και Γεώργιος Μάνσολας.

…Κατά την περίοδο της κατοχής, μονάδα του ιταλικού στρατού καταλαμβάνει τον Χολαργό και εγκαθιστά το αρχηγείο της….»

Αρχηγείο ήταν η Βίλα Σαλίγκαρου, όπου σήμερα στεγάζεται το φωτογραφικό αρχείο του Δήμου. Η Πασιθέα Ζουρούδη, μια εκ των ιδρυτών του Χολαργού ήταν από τη Σύμη! Όσα γράφω για τη συμβολή στην Αντίσταση είναι πραγματικά, εκτός από την εμπλοκή της στη υπόθεση με το Ελάφι.

Αυτό ήταν! Οργανώνουμε τον περίπατο με στοιχεία λες κι ήταν οι «Επικίνδυνες Αποστολές». Τα παιδιά ανακαλύπτουν τα στοιχεία που έπρεπε στο τέλος αν ταιριάξουν και να δημιουργήσουν από μια δική τους αστυνομική ιστορία…

Ξαφνικά, με τη βοήθεια των παιδιών, βρέθηκα να ξαναπιάνω το μυθιστόρημα και να γράφω αλλοπαρμένος .

Όπως τους υποσχέθηκα τα αναφέρω ονομαστικά:

Δαμασκηνή, Κωνσταντίνα, Νάσος, Γιάννης, Κωνσταντίνος, Μύρωνας, Θωμάς, Εβελίνα, Σίλια, Χάρης, Έλια, Λυδία, Ίρις, Γιώργος, Λευτέρης, Θάνος, Δημήτρης, Κωνσταντίνα, Χριστίνα, Νίκος και Τζωρτζίνα.

Μαζί τους γονείς από τον Σύλλογο Γονέων του 5ου Δημοτικού Σχολείου Χολαργού…"

Η συγκυρία το θέλει να είμαι πάλι κολλημένος με την υπόθεση ενός βιβλίου. Ποιος ξέρει; Μπορεί ο νέος περίπατος μυστηρίου να μου δώσει τη λύση.

Σας περιμένω:

22 Μαΐου. Παιδική εκδήλωση. «MysteryWalk». Ένα κυνήγι θησαυρού, με οδηγό τον Κώστα Στοφόρο, για μικρούς και μεγάλους, με αφετηρία το βιβλιοπωλείο Monogram.

Βιβλιοπωλείο Monogram, στις 19:00.

Όλο το πρόγραμμα εδώ




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου