Τετάρτη 26 Ιουλίου 2023

Ντερσού Ουζαλά στην Αγία Παρασκευή



Σήμερα, Τετάρτη 26 Ιουλίου στις 9 το βράδυ, η Κινηματογραφική Λέσχη Αγίας Παρασκευής παρουσιάζει το μνημειώδες κινηματογραφικό έργο "Ντερσού Ουζαλά" του Ακίρα Κουροσάβα στν Δημοτικό Κινηματογράφο "Θανάσης Βέγγος" (Νεαπόλεως 7- 2ο Γυμνάσιο Αγίας Παρασκευής)

Η ταινία απέσπασε το βραβείο Όσκαρ Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας το 1976,  το Χρυσό Βραβείο και το Βραβείο FIPRESCI στο 9ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Μόσχας και μια σειρά από άλλα βραβεία. Έκοψε 20,4 εκατομμύρια εισιτήρια στη Σοβιετική Ένωση και εισέπραξε 1,2 εκατομμύρια δολάρια στις ΗΠΑ και τον Καναδά



Η κριτική του Χρήστου Μήτση από το Αθηνόραμα 

Ένας τοπογράφος-εξερευνητής του ρωσικού στρατού γνωρίζεται με έναν Ασιάτη κυνηγό στη Σιβηρία των αρχών του 20ού αιώνα και εντυπωσιάζεται από την ειλικρινή, μυσταγωγική όσο και τραυματική σχέση του τελευταίου με τη φύση. Ξενόγλωσσο Όσκαρ για έναν λυρικό και οπτικά συναρπαστικό ύμνο στον οριστικά χαμένο «ανθρωπισμό σε φυσική κατάσταση».

Ο συγκινητικός ουμανισμός του Ακίρα Κουροσάβα, ο οποίος διατρέχει ολόκληρο το έργο του Ιάπωνα κορυφαίου σκηνοθέτη, συναντά τον άμετρο θαυμασμό του για την οπτικά μεγαλόπρεπη και ηθικά αδιάφορη φύση στην πρώτη ευρωπαϊκή ταινία του, βασισμένη στις μαρτυρίες του τοπογράφου/συγγραφέα Βλαντιμίρ Αρσένιεφ. Το λιτό στόρι του βραβευμένου με ξενόγλωσσο Όσκαρ φιλμ αφορά τη σχέση του Σοβιετικού επιστήμονα με έναν Ασιάτη κυνηγό στη Σιβηρία των αρχών του προηγούμενου αιώνα, μέσα από την οποία ένας θαυμαστός και αόρατος κόσμος, αυτός της αρμονικής συνύπαρξης ανθρώπου και φύσης, αναδεικνύεται ως ουτοπικός, χαμένος παράδεισος. Τα μαγευτικά χιονισμένα τοπία υποβάλλουν μια μυσταγωγική, σχεδόν μεταφυσική ατμόσφαιρα, ο ντοκιμαντερίστικος ρεαλισμός του Κουροσάβα όμως προσγειώνει δεξιοτεχνικά τον αλαφροΐσκιωτο χαρακτήρα του σε μια γήινη κοινωνική πραγματικότητα – σκληρή όσο και βαθιά ποιητική.


Σοβιετική Ένωση, Ιαπωνία. 1975. Διάρκεια: 144΄



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου