Τετάρτη 5 Ιουλίου 2023

Ομάδα Προφορικής Ιστορίας Χίου: «Στις γειτονιές και στα πουντιά»



 «Στις γειτονιές και στα πουντιά»

(Προβολή, συζήτηση και έκθεση φωτογραφίας)

Εκδήλωση της ΟΠΙΧΙ στην Καλλιμασιά

Την Κυριακή 9 Ιουλίουστις 8:30 μ.μ., η Ομάδα Προφορικής Ιστορίας Χίου (ΟΠΙΧΙ), μετά από πρόσκληση των διοργανωτών του Φεστιβάλ Μούσα Ελληνική,  συμμετέχει στο τριήμερο εκδηλώσεων του Καλλιτεχνικού Πάρκου Καλλιμασιάς με την εκδήλωση «Στις γειτονιές και στα πουντιά». Θα παρουσιάσει αποσπάσματα από προφορικές μαρτυρίες και ιστορίες ζωής,  έξι κατοίκων της Καλλιμασιάς και των Νενήτων, στην αίθουσα του Εκπολιτιστικού Σωματείου Καλλιμασιάς «Η ΠΡΟΟΔΟΣ».  

Συγκεκριμένα θα δούμε βιντεοσκοοπημένες συνεντεύξεις που έδωσαν οι:  Χαράλαμπος Γανιάρης (Μύλος), Κώστας Κουμελάς (Πάνω Πόρτα), Φρειδερίκη Σταμούλη-Ψαλτάκη (Κισσσός) από την Καλλιμασιά, και Μαρία Βούκουνα-Γεωργαλά (Πλακωτή),  Αριστόδημος Πάμπαλος (Καταργός) και Βασιλεία Σεϊντάνη (Πλακωτή) από τα Νένητα.  Οι προσωπικές τους μαρτυρίες θα μας γυρίσουν αρκετές δεκαετίες πίσω, ζωντανεύοντας παιδικά και εφηβικά χρόνια, περιπέτειες στο σχολείο, βεγγέρες και ρομαντικές συναντήσεις, κρυφούς αρραβώνες, παλιά επαγγέλματα, στιγμές της καθημερινής ζωής και της καλλιέργειας της μαστίχας.  Ανάμεσα στις μαρτυρίες τους θα ακουστεί κι ένα απόσπασμα συνέντευξης που έδωσε η συνταξιούχος δασκάλα Αγγελική Πλακωτάρη και αναφέρεται για τα χρόνια που υπηρέτησε στα Νένητα.

Κάποιοι από τους συνεντευξιαζόμενους θα είναι παρόντες και θα απαντήσουν σε ερωτήσεις του κοινού.

Η εκδήλωση πλαισιώνεται από έκθεση φωτογραφιών από τη συλλογή του φωτογράφου Κώστα Σταμούλη στις οποίες έχει αποτυπώσει στιγμιότυπα της καθημερινότητας μισό αιώνα πριν.

Η ΟΠΙΧΙ ανήκει στο δίκτυο Ομάδων Προφορικής Ιστορίας (ΟΠΙ) της Ελλάδας. Τα μέλη της είναι εθελοντές και δραστηριοποιούνται σε όλο το νησί.

Την εκδήλωση οργάνωσαν τα μέλη των υποομάδων της ΟΠΙΧΙ που δραστηριοποιούνται κυρίως στην Καλλιμασιά και τα Νένητα.  Πρόκειται για την πρώτη εκδήλωση του καλοκαιριού.  Οι επόμενες εκδηλώσεις θα είναι στο Βασιλειώνικο (6/8) και στον Εγρηγόρο (8/8) και θα σταλεί σχετική ενημέρωση.

Σας περιμένουμε να συγκινηθούμε, να γελάσουμε, να ανακαλύψουμε και να ξαναδούμε τις γειτονιές να γεμίζουν ζωή και να μας αποκαλύπτουν μικρούς κρυμμένους θησαυρούς. 

Αν θέλετε να επικοινωνήσετε με την ΟΠΙΧΙ,  μπορείτε να στείλετε μήνυμα στο opichiou@gmail.com ή στο FB Ομάδα Προφορικής Ιστορίας Χίου-ΟΠΙΧΙ.

Για περισσότερες πληροφορίες για τις ΟΠΙ Ελλάδας μπορείτε να επισκεφτείτε τη σελίδα http://oralhistorygroups.gr/


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου