Πέμπτη 27 Ιουλίου 2023

Εργαστήρι για την τεχνική κατασκευής τσόχας (κετσέ) από μαλλί προβάτου στη Χίο



Eργαστήρι κετσέ στη Χίο


Στα πλαίσια της έκθεσης "Ποιμενικά" ( Ποιμενικά, ομαδική έκθεση εικαστικών στο Πιτυός της Χίου) η ΚΟΙΝΣΕΠ Πιτυός-Προορισμός διοργανώνει βιωματικό εργαστήρι για την τεχνική κατασκευής τσόχας (κετσέ) από μαλλί προβάτου με εισηγήτρια τη Julie Loi από το Julie Lesvos Wool. (https://www.julieloi.com/selected-work/lesvos-wool).   Tο εργαστήρι θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 2 Αυγούστου στο Πιτυός και την Πέμπτη 3 Αυγούστου στη Βολισσό, ώρες 6.00μ.μ.-9.00μ.μ. 
Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να παρακολουθήσουν το καθε εργαστήρι μεμονωμένα ή και τα δύο εργαστήρια. Για το εργαστήρι που θα πραγματοποιηθεί στη Βολισσό απαιτείται προηγούμενη εμπειρία. 
Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗΣ ΣΤΗΝ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΜΑΛΛΙΟΥ...
Κάθε χρόνο, σε όλο τον πλανήτη, εκατοντάδες χιλιάδες τόνοι ακατέργαστου μαλλιού πετιούνται. Η βιομάζα συσσωρεύεται σε χωματερές, θάβεται, καίγεται με δυσκολία ή καταλήγει να φράζει ρέματα. Ως αποτέλεσμα υπάρχει μια μεγάλη σπατάλη ενέργειας και πρωτογενούς υλικού, αφού τα προϊόντα από μαλλί έχουν αντικατασταθεί από βιομηχανικά συνθετικά υφάσματα, που βασίζονται στο πετρέλαιο και ευθύνονται για πάνω από το ένα τρίτο όλων των μικροπλαστικών που βρίσκονται στους ωκεανούς. Για αυτούς τους λόγους και μόνο, σήμερα η επανεκτίμηση του μαλλιού είναι αναπόφευκτη.
Πέρα από την πληθώρα των εφαρμογών της στην καθημερινότητα, η επεξεργασία του μαλλιού είναι διαγενεακή και διαπολιτισμική, μεταφέρει τον άνθρωπο συνειδητά και αβίαστα στο φυσικό και ανθρώπινο περιβάλλον του. Πρόκειται για μια συμβολική και έμπρακτη σύνδεση με την παράδοση, το παρελθόν και τη διαδρομή του ανθρώπινου είδους. Προσφέρει μια βιώσιμη λύση για τη βελτίωση του κοινωνικού και του φυσικού περιβάλλοντος και την ενίσχυση πρακτικών για έναν υγιή και κατοικήσιμο πλανήτη.
Σε αυτό το εργαστήριο, με την καθοδήγηση της Julie Loi, οι συμμετέχοντες θα ασχοληθούν με την τεχνική κατασκευής κετσέ και νήματος από πρόβειο μαλλί (καθαρισμός, πλύσιμο, ξάσιμο, γνέσιμο, λανάρισμα, συμπίληση).
Περιγραφή της κάθε συνάντησης
ΑΡΧΑΡΙΟΙ 
ΤΕΤΑΡΤΗ 2 Αυγούστου, Πιτυός
6.00μ.μ. - 9.00μ.μ. 
Διαδραστική εισαγωγή στη διαδικασία (καθαρισμός, πλύσιμο, ξάσιμο, γνέσιμο, λανάρισμα, συμπίλημα).
Οι συμμετέχοντες θα πάρουν μαζί τους το δικό τους μικρό αναμνηστικό δημιούργημα από κετσέ. (Αν θελετε, φέρετε ένα σαπούνι για να φτιάξετε το μοναδικό χειροποίητο πακετάκι σας για ελαφριά απολέπιση.)
ΠΡΟΧΩΡΗΜΕΝΟΙ
ΠΕΜΠΤΗ 3 Αυγούστου, Βολισσός
6.00μ.μ. - 9.00μ.μ. 
Η δεύτερη συνάντηση θα γίνει στη Βολισσό, στην όμορφη αυλή της Στέλλας Τσακίρη. Για τη συνάντηση αυτή προϋπόθεση είναι να έχετε παρακολουθήσει το εισαγωγικό εργαστήριο ή να έχετε προηγούμενη σχετική εμπειρία. Αυτή τη φορά οι συμμετέχοντες θα προχωρήσουν στην τεχνική και θα πάρουν μαζί τους ένα πιο σύνθετο δημιούργημα τους.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ:
20 ευρώ/ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ (περιλαμβάνεται ΦΠΑ 17%).
Για την παρακολούθηση και των δύο (2) εργαστηρίων: 35 ευρώ (περιλαμβάνεται ΦΠΑ 17%).
ΠΑΙΔΙΑ 10 ευρώ/ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ
1 ΕΝΗΛΙΚΑΣ ΚΑΙ 1 ΠΑΙΔΙ: 25 ευρώ/ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ
*Παιδιά κάτω των 5 ετών συμμετέχουν δωρεάν αλλά θα πρέπει να συνοδεύονται από έναν ενήλικα.
ΚΡΑΤΗΣΕΙΣ ΘΕΣΕΩΝ
Για κράτηση θέσης μπορείτε να στείλετε μήνυμα στο mailbox Γιορτή Βουνού και Κτηνοτροφίας Χίου ή με email στο pityosproorismos@gmail.com.
H θέση σας κατοχυρώνεται με κατάθεση προκαταβολής αξίας 20 ευρώ. Το υπόλοιπο ποσό μπορεί να εξοφληθεί στην έναρξη του εργαστηρίου.
GR30 0172 7020 0057 0210 7549 369 - ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ
Δικαιούχος: ΚΟΙΝΣΕΠ «ΠΙΤΥΟΣ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ»

Το εργαστήρι υποστηρίζει το Crock Travel. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου