Κυριακή 27 Αυγούστου 2023

Τα Καστέλλια του Πολιτισμού

 

Τα Καστέλλια του Πολιτισμού έλαμψαν φέτος το καλοκαίρι και όλα τα εύσημα πάνε στους Συλλόγους του χωριού μας με επικεφαλής τον Πολιτιστικό Σύλλογο Καστελλίων «Δωρική Τετράπολις» και την ομάδα ΤΑγAR.

Δεν ξέρω πραγματικά από που να ξεκινήσω.

-Από την εκπληκτική εικαστική δουλειά του Τριαντάφυλλου Ελευθερίου που μεταμόρφωσε το σχολείο και το λιθόστρωτο στο ποτάμι σε έναν υπαίθριο χώρο τέχνης με τα υπέροχα πανό του;

Για το σκιάχτρο του Λιαράκη που βρέθηκε στην αυλή του σχολείου; Για τα ζωγραφισμένα σκαλοπάτια με το αερόστατο;





Με το που έφτασα στο χωριό με περίμενε η πρώτη σημαντική πολιτιστική δράση.

Μια συναυλία πλάι στο ποτάμι με τη Μελίνα Κανά στις 14 Αυγούστου. Εντυπωσιακή όλη η διαμόρφωση του χώρου, οι φωτισμοί, όλο το σκηνικό σε μια εκδήλωση πολύ υψηλής ποιότητας που μας προετοίμασε για τα όσα υπέροχα θα ακολουθούσαν…

-Στις 18 Αυγούστου στο προαύλιο του σχολείου παρουσιάστηκε με πολύ μεγάλη συμμετοχή των συγχωριανών μας το νέο βιβλίο της Λιλής Γάτη «Μάνα μου» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Κυβέρτι. Μια πολύ όμορφη και συγκινητική βραδιά με θαυμάσιες τις δυο ομιλήτριες: Τη Βασιλική Τσιροπούλου και τη συγγραφέα.





Μεταφέρω τα δικά της λόγια από ανάρτησή της στο facebook:

«Πέρασαν μέρες που δεν ήξερα τι να πω...

Μέρες φορτισμένες και δύσκολες...

Για όλη την κοινωνία, για τους φίλους μου και για εμένα προσωπικά.

Στο φωτεινό αυτό διάστημα που το λένε ζωή ας κοιτάμε με τα μάτια της καρδιάς μας, ας διεκδικούμε το κάθε λεπτό, ας μην αφήνουμε καμιά στιγμή να πάει χαμένη• ας ζήσουμε.

Στον αντίποδα των σκοτεινών καιρών, ήθελα ήσυχα να πω: ευχαριστώ.  

Ευχαριστώ όλους όσοι συμμετείχατε σ' αυτό το πετάρισμα του γενήματος της ψυχής μου, είτε ήσασταν στην παρουσίαση του «Μάνα μου» με τη φυσική σας παρουσία, είτε με της καρδιάς τα μάτια μας βλέπατε, είτε με το live ανταμώσαμε.

Ευχαριστώ για τη ζεστή αγκαλιά τόσο σ' εμένα, όσο στο βιβλίο και στις νεοσύστατες εκδόσεις μου -Εκδόσεις Κυβέρτι  .

Ευχαριστώ τη Βασιλική Τσιροπούλου για τη συγκινητική, βαθιά εξομολογητική συζήτηση.

Νιώθω ευγνωμοσύνη για τη συνύπαρξη.

Τον Λάμπρος Κάντζος και την TAGAR art & culture community , τον Πολιτιστικό Σύλλογο Καστελλίων "Δωρική Τετράπολις"  και τη Βιβλιοθήκη των Καστελλίων.

Τον Χρήστο Μπαλτά για την κάλυψη, αλλά κυρίως γιατί μου κρατάει το χέρι σε κάθε διαδρομή... Σ' αυτό το σχολείο, το δημοτικό σχολείο των Καστελλίων Φωκίδας πήγα πρώτη δημοτικού. Εδώ έμαθα την αλφαβήτα κι έγραψα το πρώτο μου ποίημα. Και τώρα εδώ, χρόνια μετά, ή αιώνες, παρουσίασα το βιβλίο μου...

Κι ευχαριστώ τη ζωή για κάθε ομορφιά...»

Νομίζω τα δικά μου σχόλια είναι περιττά…

-Στις 19 Αυγούστου πραγματοποιήθηκε ο 4ο Ποδηλατικός Γύρος «Τάκης Ζεΐνης» που διοργάνωσε η Τοπική Κοινότητα. Πλήθος παιδιών κι εδώ σε έναν αγώνα που είχε μόνο νικητές.

Κληρώθηκαν ποδήλατα και οι τυχεροί έκαναν μετά τους δικούς τους γύρους. Μια διοργάνωση που αξίζει να συνεχιστεί.



-Το ίδιο βράδυ πραγματοποιήθηκε το πολυαναμενόμενο River Party. Ξεκίνησε με τον Λάμπρο Κάντζο και τον Τριαντάφυλλο Ελευθερίου από την ομάδα ΤΑγAR, ενώ μετά τη σκυτάλη πήραν οι Don Choulio -DJ FEZZ. Το πάρτι έσπασε όλα τα προηγούμενα ρεκόρ. Υπολογίζεται πως βρέθηκαν εκεί περισσότερα από 1000 άτομα! Χορός μέχρι πρωίας -κυριολεκτικά- και τρελό κέφι.

-Στις 20 Αυγούστου οι εκπλήξεις συνεχίστηκαν με το 4ο Παιδικό Φεστιβάλ Φαντασίας, Δημιουργίας και Παιχνιδιού: Παιδική Χαρά που συνδιοργάνωσαν ο Πολιτιστικός σύλλογος Καστελλίων «Δωρική Τετράπολις» και η καλλιτεχνική ομάδα TΑγΑR με τη σύμπραξη του Προοδευτικού Συλλόγου «Τα Καστέλλια»



Και τι δεν είχε:

Επιστημονική γωνιά: «δες με τα χέρια», καλλιτεχνική γωνιά: «ζωγραφίζω ποταμόπετρες», βιβλιοθήκη σε χαρτόκουτο «παντού χωράει ένα βιβλίο», αναγνωστήριο στον παράδεισο «διαβάζω παντού»).

Διαδραστική αφήγηση και δρώμενο του τοπικού λαϊκού παραμυθιού «Ο λιαράκης»από τη Λιλή Γάτη που μας καθήλωσε. Παντομίμα με  Καστελλιώτικες παροιμίες και γλωσσοδέτες από τη Βασιλική Τσιροπούλου.

Και …αγώνες: Τσουβαλοδρομία, Αβγομαχία, Μπαλονοδρομία

Η βραδιά έκλεισε με μαγικό τρόπο με την ομάδα αφήγησης Παραμυθανθός που για 4η συνεχόμενη χρονιά βρέθηκε στο χωριό μας. Η παράσταση «Τζίτζικας ελάλησε, παραμύθι άρχισε» με αφήγηση παραμυθιού με μουσικές και τραγούδια, από τον Δημήρη Μάλλη και την Καλλιρόη Μουλά μάγεψε μικρούς και μεγάλους.

Θα πρέπει να πω πως η συμμετοχή σε όλες τις δράσεις του Φεστιβάλ ξεπέρασε κάθε προσδοκία.

-Τη Δευτέρα 21 Αυγούστου τα ευχάριστα συνεχίστηκαν με το Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών στο προαύλιο του Δημοτικού Σχολείου που διοργάνωσε και πάλι ο Πολιτιστικός Σύλλογος και συμμετείχαν χορευτικές ομάδες από διάφορες περιοχές.

Και πάλι η συμμετοχή ήταν μαζική και η γνωριμία με τις κατά τόπους χορευτικές παραδόσεις πολύ σημαντική.

Φυσικά την παράσταση έκλεψε το χορευτικό του Συλλόγου μας. Η Ζέφη Μιχαηλίδη, η δασκάλα του χορευτικού μας έχει πραγματικά κάνει μια θαυμάσια δουλειά που φαίνεται σε κάθε εκδήλωση.




-22 Αυγούστου ήρθε η ώρα του πανηγυριού με ξεφάντωμα μέχρι πρωίας.

Γιάννης Καραστάμος στο κλαρίνο, τραγούδι από τον Σταύρο Τσαλάγκα και την Μαρίνα Λαζαράκη.

Η διοργάνωση υπήρξε πραγματικά άψογη και η εξυπηρέτηση όσων ήθελαν να πιούν ή να τσιμπήσουν κάτι άμεση.

Νέοι και μεγάλοι χόρεψαν μέχρι τελικής πτώσεως κι ήταν πραγματικά να τους χαίρεσαι όλους.

-Στις 24 Αυγούστου είδα κι εγώ τη «Μαδαγασκάρη» που προβλήθηκε στην αυλή του σχολείου -και πάλι με τη συμμετοχή πλήθους παιδιών. Οι προβολές οργανώθηκαν από τη Δημοτική Βιβλιοθήκη και την ομάδα ΤΑγAR. (Δυστυχώς έχασα τις άλλες προβολές)

Να πούμε πως στις περισσότερες εκδηλώσεις σημαντική ήταν η συνεισφορά/ χορηγία της Νίκης και της Πόπης Μοσχολιού.

-Ανάμεσα στις εκδηλώσεις και πάλι με πρωτοβουλία του Πολιτιστικού Συλλόγου και της ομάδας ΤΑγAR, συγκεντρώθηκαν εθελοντές για καθαρισμό των δρόμων του χωριού.

Δυστυχώς ήταν λίγοι όσοι ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα, αλλά …αποτελεσματικοί. Μαζεύτηκαν πολλά σκουπίδια και οι δρόμοι σε μεγάλο βαθμό καθάρισαν.

 


-Για να μη λέω μόνο τα καλά να και μια προσωπική ένσταση: Η χορηγία από την IMERYS βωξίτες δεν θα έπρεπε να γίνει δεκτή ούτε να ζητηθεί, με αποτέλεσμα να προβάλλεται μέσω των ωραίων εκδηλώσεων μια εταιρεία που καταστρέφει συστηματικά τη Γκιώνα αλλά έχει και σχέδια για περιοχές του χωριού μας που με μεγάλους αγώνες έχουμε προστατέψει μέχρι στιγμής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου