Δευτέρα 6 Νοεμβρίου 2023

2ο Φεστιβάλ Αστυνομικής Λογοτεχνίας Άρτας



Το τριήμερο από Παρασκευή 24 έως την Κυριακή 26 Νοεμβρίου διοργανώνεται φέτος το 2ο Φεστιβάλ Αστυνομικής Λογοτεχνίας στην Άρτα, στο οποίο θα συμμετέχουν έξι συγγραφείς, εκ των οποίων ένας (Άρνε Νταλ) από την Σουηδία, ενώ το παρόν της θα δώσει και η Ιωάννα Πετρίδου που είναι η διοργανώτρια του αντίστοιχου Φεστιβάλ Αστυνομικής Λογοτεχνίας Αθηνών και που ουσιαστικά βοηθά στην υλοποίηση ενός τόσο μεγάλου project στην πόλη μας.
Οι συγγραφείς που θα συμμετέχουν είναι: Ο κορυφαίος Ευρωπαίος στο είδος της αστυνομικής λογοτεχνίας, Σουηδός, Άρνε Νταλ που παρεμπιπτόντως το πρώτο του μυθιστόρημα ήταν εμπνευσμένο από την σφαγή στην Χίο, ενώ έχει συγγράψει και πάρα πολλά άλλα βιβλία που έχουν γίνει best sellers.
Ο μαθηματικός – συγγραφέας Τεύκρος Μιχαηλίδης που έχει συγγράψει πλήθος βιβλίων, ενώ η κινηματογραφική ταινία «Έτε- ρος εγώ του Σωτήρη Τσαφούλια, είναι βασισμένη στο διήγημά του «Περίπτωσις αυτοδικίας» και στηρίζεται στις ιδιότητες των φίλιων αριθμών.
Ο Βαγγέλης Γιαννίσης, συγγραφέας αστυ- νομικών μυθιστορημάτων, όπου ζει μεταξύ Ελλάδας, Σουηδίας και ΗΠΑ και θα είναι και ο μεταφραστής του Σουηδού καλεσμένου Arne Dahl.
Ο Κώστας Στοφόρος, συγγραφέας και δημοσιογράφος που θα μιλήσει για τα βιβλία του ενώ παράλληλα θα συμβάλει στην πραγματοποίηση του κυνηγιού του θησαυρού, που θα είναι τόσο για τους μικρούς φίλους την Κυριακή 26 Νοεμβρίου αλλά και του κυνηγιού του θησαυρού για ενήλικες με Πολιτιστικούς Συλλόγους της πόλης το Σάββατο 25 Νοεμβρίου, όπου θα εμπλακούν τα μνημεία της πόλης μας και η ιστορική τους διαδρομή.
Ο εξαιρετικός συγγραφέας αστυνομικών μυθιστορημάτων Γρήγορης Αζαριάδης, που έχει ένα μεγάλο συγγραφικό έργο στο είδος αυτό.
Ο συγγραφέας Ελπιδοφόρος Ιντζέμπελης με πλούσιο συγγραφικό έργο με ποικίλη θεματολογία.
Η Ιωάννα Πετρίδου που είναι η διοργανώτρια του αντίστοιχου Φεστιβάλ Αστυνομικής Λογοτεχνίας Αθηνών και που ουσιαστικά μας βοηθά να υλοποιήσουμε ένα τόσο μεγάλο project στην πόλη μας.

Συνδιοργανωτές του 2ου Φεστιβάλ Αστυνομικής Λογοτεχνίας είναι: Φροντιστήριο Μέ- σης Εκπαίδευσης «Αστρολάβος». Σύλλογος «ΣΚΟΥΦΑΣ».Κινηματογραφική Λέσχη Άρτας. Φωτογραφική Ομάδα ART.A’S (ΦΟΑ). Φωτογραφική Ομάδα Άρτας, ΦωτΟαρτ. Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Άρτας (Θεατρική ομάδα «Υπόθεσις 19»). Φίλοι του Βιβλίου Άρτας. Σύλλογος «ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗΣ». Πρωτοβάθμια Διεύθυνση Άρτας. Επιμελητήριο Άρτας.Περιφερειακή Ενότητα Άρτας. Δήμος Αρταίων.

(Από τον Ταχυδρόμο της Άρτας)

ΠΡΌΓΡΑΜΜΑ ΦΕΣΤΙΒΆΛ

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 24 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ ΑΙΘΟΥΣΑ ΜΟΥΣΙΚΟΦΙΛΟΛΟΓΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΣΚΟΥΦΑΣ
•20.00 μμ: Έναρξη Φεστιβάλ -Χαιρετισμοί
•20.30μμ: Θεατρικό δρώμενο σε κείμενο του Εκπαιδευτικού – Συγγραφέα Ελπιδοφόρου Ιντζέμπελη από την θεατρική ομάδα του Πολιτιστικού Συλλόγου Μακρυγιάννης.
•21.00μμ: Προβολή αστυνομικού φίλμ noir από την κινηματογραφική λέσχη Άρτας. Συζήτηση στο τέλος της ταινίας.
•Παράλληλα έκθεση φωτογραφίας στον προθάλαμο της αίθουσας από τις δύο φωτογραφικές ομάδες της πόλη μας.

ΣΑΒΒΑΤΟ 25 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ
ΠΡΩΙ :ΔΗΜΟΤΙΚΉ ΒΙΒΛΙΟΘΉΚΗ ΆΡΤΑΣ – ΠΛΑΤΕΙΑ ΕΘΝΙΚΉΣ ΑΝΤΊΣΤΑΣΗΣ.
•11.00πμ: Κυνήγι θησαυρού ενηλίκων με αστυνομική πλοκή από Πολιτιστικούς συλλόγους, στα πολιτιστικά μνημεία της πόλης της Άρτας με στόχο την ανάδειξη τους. Συγκέντρωση στην κεντρική πλατεία Εθνικής Αντίστασης. Ο περίπατος θα καταλήξει στο ισόγειο του Επιμελητηρίου Άρτας.
Παράλληλα
•11.00πμ: Στην δημοτική βιβλιοθήκη Άρτας, ο σύλλογος Φίλοι του Βιβλίου Άρτας, η Νηπιαγωγός-Θεατρολόγος Αφροδίτη Κατσαούνου, και η Ιωάννα Πετρίδου από την Agatha με γρίφους και παιχνίδια θα παρουσιάσουν το παιδικό βιβλίο «Τα Γατόνια» σε παιδιά προσχολικής ηλικίας στην Δημοτική Βιβλιοθήκη Άρτας.

ΑΠΟΓΕΥΜΑ: ΑΙΘΟΥΣΑ ΜΟΥΣΙΚΟΦΙΛΟΛΟΓΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΣΚΟΥΦΑΣ
•18.00μμ: «Τα Μαθηματικά στην Αστυνομική Λογοτεχνία» Ο συγγραφέας και μαθηματικός Τεύκρος Μιχαηλίδης μέσα από τα βιβλία του μας ταξιδεύει στους παράλληλους κόσμους των μαθηματικών και της αστυνομικής λογοτεχνίας.
•19.30 μμ : Τιμητική εκδήλωση για τον ArneDahl. Με τον διάσημο Σουηδό συγγραφέα θα συνομιλήσουν οι συγγραφείς Γρηγόρης Αζαριάδης και Βαγγέλης Γιαννίσης και θα μας συστήσουν την Σκανδιναβική Αστυνομική λογοτεχνία και έναν από τους σπουδεότερους εκπροσώπους του είδους της.
•21.00 μμ: Ανακήρυξη-προκήρυξη διαγωνισμού αστυνομικού διηγήματος. Παρουσίαση λεπτομερειών από την αρχή της συγγραφής έως την έκδοση συλλογικού τόμου για το 3ο Φεστιβάλ Αστυνομικής Λογοτεχνίας.
•21.15μμ : Θεατρική παράσταση από την Ένωση Αστυνομικών υπαλλήλων Άρτας και συγκεκριμένα από την θεατρική τους ομάδα Υπόθεση 19.

ΚΥΡΙΑΚΗ 26 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ
ΠΡΩΙ: ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΜΟΥΣΙΚΟΦΙΛΟΛΟΓΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΣΚΟΥΦΑΣ
•11.00πμ : Κυνήγι θησαυρού για παιδιά με τον Κώστα Στοφόρο «Έγκλημα στην βιβλιοθήκη» . Η δράση θα καταλήξει στην αίθουσα ΜΟΥΣΙΚΟΦΙΛΟΛΟΓΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΣΚΟΥΦΑΣ, που ο Σύλλογος Φίλοι του Βιβλίου Άρτας, ο ιδιοκτήτης του βιβλιοπωλείου «Η πολυθρόνα του Νίτσε» και συγγραφέας, Γιάννης Σιδεράκης θα διαβάσει αποσπάσματα από βιβλία του Κώστα Στοφόρου.

Παράλληλα 
•11.15 πμ: Στην βιβλιοθήκη του Μουσικοφιλολογικού συλλόγου Άρτης, ο Σκουφάς ο διάσημος συγγραφέας αστυνομικών μυθιστορημάτων ArneDahl θα πραγματοποιήσει δωρεάν ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗΣ ΓΡΑΦΗΣ.

ΑΠΟΓΕΥΜΑ ΑΙΘΟΥΣΑ ΜΟΥΣΙΚΟΦΙΛΟΛΟΓΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΣΚΟΥΦΑΣ
•18.00μμ : Γνωριμία με τον Βαγγέλη Γιαννίση. Ο συγγραφέας συνομιλεί με τον Γρηγόρη Αζαριάδη για όλο το έργο του και μας μιλάει για το νέο του βιβλίο «Ο άλλος αδερφός».
•19.30μμ : Προϊστορία και ιστορία της αστυνομικής λογοτεχνίας. Με χιούμορ και γνώση οι συγγραφείς Τεύκρος Μιχαηλίδης, Ελπιδοφόρoς Ιντζέμπελης και Γρηγόρης Αζαριάδης θα μας συνοδεύσουν σε όλη την διαδρομή από την «προϊστορία» της αστυνομικής λογοτεχνίας ως την κλασσική ελληνική αστυνομική λογτεχνία και την σύγχρονη.

Πανηγυρική λήξη του 2ου Φεστιβάλ Αστυνομικής Λογοτεχνίας Άρτας, με την Φιλαρμονική του Μουσικοφιλολογικού συλλόγου Άρτης, ο Σκουφάς που θα ερμηνεύσει γνωστά μουσικά κομμάτια από κινηματογραφικές ταινίες.

Παράλληλα οι δύο φωτογραφικές ομάδες της Άρτας θα πραγματοποιήσουν τριήμερη έκθεση φωτογραφίας, με θέμα σχετικό με το αστυνομικό noir, στον προθάλαμο της αίθουσας του Μουσικοφιλολογικού συλλόγου Άρτης, ο Σκουφάς




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου