Τετάρτη 30 Δεκεμβρίου 2020

Το Δέντρο της Μαρίας


 

Από το εργαστήρι με αφορμή το "Πεύκο του Αντώνη"

Το Δένδρο μου

Η Ελιά

της Μαρίας Μαρή

 

Επέλεξα την ελιά για  την ιστορία της, από τα πολύ παλιά χρόνια, αλλά και για το ίδιο το δέντρο.

Ο Ιωάννης Πολέμης, είχε γράψει για την ελιά τους πανέμορφους στίχους :

¨Ευλογημένο να’ ναι ελιά το χώμα που σε τρέφει

Κι ευλογημένο το νερό που πίνεις απ’ τα νέφη,

Κι ευλογημένο τρεις φορές αυτός που σ’ έχει στείλει,

Για το λυχνάρι του φτωχού , για του Αγίου το κανδήλι.¨

 

Είναι το αρχαιότερο δέντρο στον κόσμο, ακόμα και από τα προιστορικά  χρόνια πριν από την οργανωμένη ζωή του ανθρώπου, αλλά και από την γέννηση του Κυρίου και μέχρι σήμερα.

Η καταγωγή της ελιάς ερίζουν η Συρία, η Μικρά Ασία, η Αιθιοπία αλλά και η Αίγυπτος.

Στις χώρες της Μεσογείου διαδόθηκε από τους Φοίνικες, τους πρώτους θαλασσοπόρους , τους Έλληνες αλλά και τους Ρωμαίους.  Στην Ελλάδα καλλιεργείται από το Προιστορικά χρόνια και αυτό το αποδεικνύουν τα διάφορα ευρήματα ανασκαφών στην Κνωσσό και στην Σαντορίνη με τοιχογραφίες δένδρων που μοιάζουν με την ελιά.

Στη συνέχεια βλέπουμε την ελιά στην ελληνική μυθολογία, στους ολυμπιακούς αγώνες .

Επίσης , η ελιά συνδέεται με την Γέννηση του Ιησού, αλλά κατά την διάρκεια της ζωής του Ιησού και μέχρι σήμερα. Είναι το σύμβολο της συμφιλίωσης του ανθρώπου με τον Θεό.

Γεννημένη και μεγαλωμένη στην Νέα Υόρκη, η εντύπωση μου ήταν μεγάλη όταν επιστρέψαμε στο νησί.  Όλα ήταν διαφορετικά ακόμα και η φύση.  Όλα ήταν  πιο ζωντανά σαν να σου μιλούσαν.  Η έκπληξη μου μεγάλη όταν ένα πρωινό του Οκτώβρη ο πατέρας μας πήρε στο χωράφι να δούμε τους εργάτες που μάζευαν τις ελιές.  Ήταν μια έκπληξη για εμάς τα παιδιά που δεν είχαμε ξαναδεί πως μάζευαν τις ελιές και πως από αυτό τον μικρό καρπό βγαίνει το λάδι. Ζητήσαμε και εμείς από τον πατέρα να μαζέψουμε ελιές για να δούμε πως είναι.  Πραγματικά, εντυπωσιαστήκαμε αν και περισσότερο παίζαμε παρά μαζεύαμε ελιές.  Η εμπειρία μας αυτή έμεινε χαραγμένη στην μνήμη μας και κάθε χρόνο ζητούσαμε από τον πατέρα να μας παίρνει μαζί στο μάζεμα των ελιών.

Πιστεύω ότι η πλούσια ιστορία του δέντρου της ελιάς μας αποδεικνύει την προσφορά της, τόσο ιστορικά όσο και παραδοσιακά δίνοντας μας  το πολύτιμο αγαθό της.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου