Τρίτη 8 Ιουλίου 2014

Πρώτη Βραδιά Παραμυθιού 2014: Ο Γενναίος Ράφτης του ...Πόρτο Ράφτη







Η Βραδιά Παραμυθιού "Παραμυθο-SOS-τε τις ακτές" μας φυλούσε πολλές εκπλήξεις. Η μία ήταν δυσάρεστη: Φυσούσε μανιασμένα!
Οι υπόλοιπες ήταν ευχάριστες:
-Η αρχαιολόγος και συγγραφέας Εύη Πίνη ήρθε στην παρέα μας και μας διηγήθηκε με όμορφο τρόπο την ισοτρία της περιοχής
-Τα παιδιά ήταν περισσότερα από ποτέ
...και το παραμύθι μας το ...καλυτερότερο!

Ο Γενναίος Ράφτης

Ο Ράφτης κίνησε να πάει στο λιμάνι της Στειριάς. Ένα καράβι έφερενε τα υφάσματα που είχε παραγγείλει από την Αίγυπτο. Θα έφτιαχνε φορέματα για τους γάμους της κόρης του εφοπλιστή Μενεκράτη, της Ιόλης με τον Κωνσταντίνο, το γιο του Αχιλλέα που του ανήκε σχεδόν όλη η γη της περιοχής.
Όταν ο Ράφτης πήγε στην Ιόλη να της δείξει τα υφάσματα τη βρήκε μόνη της να κλαίει. Δεν ήθελε αν παντρευτεί τον Κωνσταντίνο! Ο πατέρας της ήθελε αυτότ ο γάμο για να σκοτώσει μετά τον Κωνσταντίνο και να πάρει στα χέρια του εκτός από τα καράβια τη γη και τις παραλίες.
Ο Ράφτης στενοχωρήθηκε πολύ και είπε να τη βοηθήσει. Είχε μια σφαίρα που σε πήγαινε στο μέλλον και είπε στην Ιόλη αν ταξιδέψουν στο χρόνο. Βρέθηκαν στη σημερινή Αθήνα και κατάλβαν ότι δεν θα μπορούσαν να μείνουν, οπότε γύρισαν πίσω στην εποχή τους.
Τότε ο Ράφτης αποφάσισε να ζητήσει τη βοήθεια της Πηνελόπης. Του χρωστούσε μεγάλη χάρη γιατί αυτός της είχε δείξει πως να ξηλώνει το πέπλο και να κοροϊδεύει τους μνηστήρες που την πολιορκούσαν όταν περίμενε τον Οδυσσέα στην Ιθάκη.
Η Πηνελόπη ήρθε στη Στειριά και με τα πλοία που της είχε δώσει ο Οδυσσέας προσπάθησε να φυγαδεύσει την Ιόλη και το Ράφτη. Όμως ο Μενεκράτης είχε μαγικές ικανότητες και πέτρωσε τα καράβια που ήταν ο Ράφτης και η Πηνελόπη, που έγιναν τα νησάκια που λέμε σήμερα Ράφτη και Ραφτοπούλα.  
Η Ιόλη πήγε στις Πρασσιές, στο Ναό του Απόλλωνα και ζήτησε από το Θεό να βοηθήσει. Αυτός έκανε πάλι ανθρώπους το Ράφτη και την Πηνελόπη, όμως δεν μπορούσε να τη γλιτώσει από το γάμο.
Έτσι οι ετοιμασίες προχωρούσαν. Τότε τους βοήθησε η Δάφνη που τους είπε να στείλουν κάποιον έμπιστο στην Αθήνα να μιλήσει στην Ασπασία τη φίλη της, γυναίκα του Περικλή.
Έστειλαν κάποιν έμπιστο και αυτός πράγματι βρήκε την Ασπασία. Εκείνη συγκινήθηκε και παρακίνησε τον Περικλή ανπαέι με τους Αθηναίους να σώσουν την Ιόλη. Έτσι κι έγινε.
Πήραν τη Στειία οδό κι έφτασν την ώρα που γινόταν ο γάμος. Συνέλαβαν το Μενεκράτη κι αποφάσισαν να μοιράσουν την περιουσία του, αλλά και όλη τη γη και τις απραλίες στο λαό!
Από τ΄τοε έζησαν αυτοί καλά κι εμείς καλύτερα (;)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου