Τρίτη 1 Ιουλίου 2014

Η Παραμυθοκουζίνα στο 3ο Δημοτικό Χαλανδρίου: Παίζοντας με τον Ροντάρι!

Εικονογράφηση από τα παιδιά του 3ου Δημοτικού

Αν μπορούσε από κάπου εκεί ψηλά να μας ακούσει ο Τζάνι Ροντάρι, είμαι σίγουρος πως θα είχε διασκεδάσει κι αυτός με όσα κάναμε σήμερα με τα παιδιά από την καλοκαιρινή απασχόληση του 3ου Δημοτικού Χαλανδρίου στο παραμύθι του "Η περιπέτεια του Ρινάλντο" (από τα Παραμύθια για να σπάτε κέφι -εκδόσεις Κέδρος)
Χωριστήκαμε σε τρεις ομάδες:
Τους αετούς
Τους τρομερούς λύκους
Τα παιδιά της νύχτας 

Διαβάσαμε την ιστορία του Ρινάλντο, που μένει με τη θεία του γιατί οι γονείς του είναι στη Γερμανία μετανάστες. Μια μέρα ο Ρινάλντο, πέφτοντας από το ποδήλατό του αποκτά ένα καρούμπαλο, αλλά και τη μαγική ιδιότητα ό,τι λέει -π.χ. παγωτό- να εμφανίζεται μπροστά του. Η θεία μετά από αλεπάλληλες λιποθυμίες αφού το σπίτι γεμίζει ποδήλατα, καλεί σε βοήθεια το γείτονά της, τον καθηγητή Ντε Ματζίστρις...

Τα παιδιά μοιράστηκαν από επτά τραπουλόχαρτα και η κάθε ομάδα έφτιαξε μια δική της συνέχεια της ιστορίας, ενώ κάποια παιδιά φρόντισαν και για την εικονογράφηση.

Πρώτη ιστορία

Στην πρώτη εκδοχή της συνέχειας ο Ρινάλντο, που δεν αντέχει πια τη θεία του, λέει "Ένα εκατομμύριο δολάρια", γεμίζουν οι τσέπες του λεφτά και παίρνει το αεροπλάνο για Μόναχο. Στο αεροπλάνο λέει τσιπς, πορτοκαλάδα, παγωτό, γαριδάκια και τρώει συνεχώς. Τον βλέπει όμως ο πιλότος που ήταν πονηρός κι καταφέρνει να τον αιχμαλωτίσει.
Στο μεταξύ τον ψάχνει η θεία του και ο πατέρας του ο Επιθεωρητής Πίρλο.
Ευτυχώς μια επιβάτης είχε δει τι είχε συμβεί κι έτσι ο Επιθεωρητής ανακάλυψε που ήταν ο Ρινάλντο.
Ο ήρωάς μας ελευθερώθηκε κι έμεινε πια με τους γονείς του στη Γερμανία. Εκεί πήγαινε κάθε μέρα σε ένα Ελληνικό εστιατόριο και έτρωγε σουβλάκια. Εκεί γνώρισε τη Βασιλική και όταν μεγάλωσαν παντρεύτηκαν

Δεύτερη ιστορία

Ο Ρινάλντο εύχεται να είχε μια αδερφή που να πηγαίνει στην τετάρτη δημοτικού. Τότε εμφανίζεται στο διαμέρισμα της θείας η Ρινάλντα.
Η θεία λιποθυμά και ο Καθηγητής τη συνεφέρενι με το "φιλί της ζωής"
Τα δυο αδέρφια αποφασίζουν να γυρίσουν σε όλο τον κόσμο και να βοηθήσουν με το χάρισμα του Ρινάλντο όσους έχουν ανάγκη. Έτσι πάνε στην Αφρική, στη Γκάνα και δίνουν στα παιδιά άφθονο νερό. Πάνε ακόμη στην Αλγερία, στην Αίγυπτο και σε άλλες χώρες και βοηθάνε τα παιδιά. Στο τέλος πάνε και στην Πορτογαλία.
Επιστρέφουν μετά από δέκα χρόνια. Ο Ρινάλντο έχει γένια και η θεία δεν τον αναγνωρίζει, οπότε λιποθυμάει ακόμη μια φορά.
Στις τηλεοράσεις εμφανίζεται ένας ψεύτικος ήρωας που λέει ότι αυτός είχε βοηθήσει τα παιδιά της Αφρικής.
Τότε ο καθηγητής Ντε Ματζίστρις βάζει το Ρινάλντο και τον Ψεύτικο ήρωα να πουν τη λέξη "παγωτό". Όταν τη λέει ο Ρινάλντο εμφανίζονται παγωτά, ενώ όταν τη λέει ο Ψεύτικος ήρωας δεν συμβάινει τίποτα. Έτσι όλοι καταλαβαίνουν ποιά είναι η αλήθεια
Στο τέλος πάντως όλα πάνε καλά και η θεία παντρεύεται με τον Καθηγητή Ντε Ματζίστρις

Τρίτη ιστορία

Ο Ρινάλντο κάθε μέρα στο σχοελίο κερνάει παγωτά τους συμμαθητές του. Όποτε θελήσει κάποιος ένα, αρκεί ο Ρινάλντο να πει τη λέξη "παγωτό" κι αμέσως έχει στα χέρια του την αγαπημένη του γεύση.Ο παγωτατζής δεν πουλάει τίποτα κι έτσι πάιε στο δικηγόρο Κωνσταντίνο και κάνουν μήνυση στο Ρινάλντο.
Ο δικαστής του απαγορεύει από εδώ και πέρα να λέει τη λέξη παγωτό.
Όμως τώρα ο Ρινάλντο λέει "τσιπς" και καταστρέφει τον ψιλικατζή.
Οι μηνύσεις συνεχίζονται, μέχρι που οι απελπισμένοι μαγαζάτορες πάνε στον Τζακ τον Δολοφόνο και του ζητάνε να βγάλει από τη μέση το Ρινάλντο.
Όμως ο Ρινάντο με τη βοήθεια ενός φίλου του, του Άγγελου και με τις μαγικές του δυνάμεις τον νικάει.
Παρ' όλα αυτά αποφασίζει από εδώ και πέρα να κάνει μόνο το καλό για όσους έχουν ανάγκη.
Έτσι πάει στα ορφανοτροφεία, λέει τη λέξη "Γονείς" κι αμέσως όλα τα ορφανά απιδιάκια αποκτούν τη δική τους οικογένεια!



Τώρα, θα πρέπει να φανταστείτε αυτά τα παραμύθια να παίζονται από τα παιδιά που απέδιεξαν ότι έχουν και μεγάλο ταλέντο ηθοποιού!
Ελπίζουμε να συνεχιστούν στο Χαλάνδρι τέτοια παραμύθια...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου