Τρίτη 1 Ιουλίου 2014

4 Ιουλίου, Βραδιά Παραμυθιού: Παραμυθο-SOS-τε τις ακτές





Οι εικόνες που βλέπετε (το εξώφυλλο και ο χάρτης είναι από το βιβλίο της αρχαιολόγου και συγγραφέως Εύης Πίνη που θα είναι μαζί μας την Παρασκευή το βράδυ στις 8 στο Πόρτο Ράφτη, για να ανοίξει τη Βραδιά Παραμυθιού μαθαίνοντάς μας την ιστορία του τόπου.
Σκεφτείτε πως κάπου εκεί κοντά που εμείς θα πλέκουμε τους μύθους μας βρισκόταν κάποτε το Ιερό του Απόλλωνα...

 
Η Παραμυθοκουζίνα και ο Ifeelkid,  μαζί με μια παρέα παιδιών ετοιμάζουμε για τις 4 Ιουλίου μια Βραδιά Παραμυθιού στο Πόρτο Ράφτη με σκοπό:  Να ενώσουμε κι εμείς τη φωνή μας ενάντια στο ξεπούλημα –καταστροφή των ακτών μέσα από το παραμύθι. Η …επικοινωνιακή ομάδα δουλεύει πυρετωδώς. Φτιάχνονται οι αφίσες στον υπολογιστή και χρωματίζονται στο χέρι. Μια δεκάχρονη φίλη της παρέας μου δείχνει τη ζωγραφιά της και μου λέει:
-Ήθελα να βάλω και τον Σαμαρά!
-Τον Σαμαρά;;
-Ναι, να κρατάει ένα πλακάτ και να γράφει «Πωλείται»…
-Άσε… Δεν πειράζει. Θα χάλαγε τη ζωγραφιά!
Τα παιδιά έχουν καταλάβει τον πεζόδρομο δίπλα στα βράχια και ζωγραφίζουν. Εκεί βγαίνει και για πρώτη φορά το σύνθημα της Βραδιάς:

Παραμυθο-SOS-τε τις ακτές!

Που να δείτε τι γιορτή ήταν η αφισοκόλληση που ακολούθησε μετά. Η παρέα έκανε και «κολπάκια». Σταματούσαν και διάβαζαν τις αφίσες που είχαν ήδη κολλήσει για να κάνουν και τους περαστικούς να σταματήσουν –από περιέργεια!
Σκέφτομαι ότι αν όλοι είχαμε τη φαντασία και την ενεργητικότητα των παιδιών θα ήταν πολλά πράγματα διαφορετικά –γι’ αυτό αναλαμβάνει το σχολείο ως μηχανή του κιμά να καταστρέψει ό, τι μπορεί από αυτή τη δημιουργικότητα…
Η παρέα θα φτιάξει τα δικά της παραμύθια εκείνο το βράδυ του Ιουλίου. Και ίσως κλείσει το δικό της μήνυμα σε ένα μπουκάλι να το ρίξει στο πέλαγος. Να φτάσει σε κάθε παραλία της χώρας που ίσως αύριο θα είναι ένα προνόμια για λίγους, αν δεν κάνουμε όλοι κάτι εκεί που βρισκόμαστε.
Μερικά πράγματα δεν κοστίζουν τίποτα. Ούτε θέλουν κόπο. Μοιάζουν μικρά. Κόκκοι άμμου…
Όμως ένας κόκκος άμμου μπορεί ακόμη και να μπλοκάρει έναν πολυδαίδαλο μηχανισμό… Η εκδήλωση εντάσσεται στη συλλογική προσπάθεια φορέων και οργανώσεων σε όλη την Ελλάδα για να μην περάσει το εφιαλτικό νομοσχέδιο για τις ακτές.

 Παρασκευή, 4 Ιουλίου, 8 μμ, Πόρτο Ράφτη/ Αυλάκι (περιοχή Πανόρμα- σκαλάκια οδού Αμυγδαλιάς)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου